Cobra 11

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Cobra 11
Alarm für Cobra 11 –

Die Autobahnpolizei

Format akcijska serija
Glazba Klaus Garternicht, Kay Skerra, Markus Lonardoni, Rainer Oleak, Jaro Messerschmidt, Nik Reich
Uvodna glazba Reinhard Scheuregger
Glumci Erdogan Atalay, Vinzenz Kiefer
Država podrijetla Njemačka
Jezik Njemački
Broj epizoda 250+
Broj sezona 19(trenutno)
Produkcija
Producent Hermann Joha
Lokacija Njemačka
Trajanje epizode 45-50 min.
Emitiranje
TV kuća RTL
U Hrvatskoj RTL Televizija
Emitiranje od 12. ožujka 1996.još traje

Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei (njemački izgovor: [ˈalaʁm fyːɐ ˈkobʁa ˌɛlf di ˈaʊ̯tobaːnpɔlɪˌʦaɪ]) je popularna njemačka televizijska serija o timu s policije na autocesti. Serija je izvorno postavljena u Berlinu, a kasnije u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Emitirana je u zemljama širom svijeta.

Uloge[uredi VE | uredi]

Izvornu čast su imali Johannes Brandrup kao Frank Stolte i Rainer Strecker kao Ingo Fischer. Fischer je napustio seriju samo dvije epizode kasnije, a zamijenio ga je Erdogan Atalay kao Semir Gerkhan.

Brandrup je završio sa prvom sezonom, a zamjenio ga je Mark Keller kao André Fux na njegovom mjestu. Keller je napustio seriju na kraju 6. sezone, a zamijenio ga je René Steinke sa ulogom Toma Kranicha. Igrao je između 7. i 14. sezone, a zatim se odlučio prestati i probati druge uloge.

Atalayev novi partner postao je Christian Oliver koji je imao ulogu Jana Richtera od 14. do 16. sezone. U 17. sezoni se ponovno vraća René Steinke kao Tom Kranich, međutim Steinke je odlučio neobnoviti ugovor i napustiti seriju početkom 20. sezone.

Steinkeova zamjena je Gedeon Burkhard kao Chris Ritter. Burkhard je poznat po ulozi Alexandera Brandtnera u Inspektoru Rexu.

2008. godine. Burkharda zamjenjuje Tom Beck kao Ben Jäger i glumi sve do danas. Sredinom 2013. godine napustio je seriju kako bi se posvetio glazbi. Mark Keller se ponovo pojavljuje na početku 18. sezone, a nakon Becka Semirovog partnera sad glumi Vinzenz Kiefer kao Alexander (Alex) Brandt.

Likovi[uredi VE | uredi]

U prve dvije epizode glavni likovi bili su Frank i Ingo. Frank je vozio Audi 100 (C3), poslije BMW 8(E31), a Ingo je vozio Ford Sierra, no već u drugoj epizodi ubijen je.


Semir je glavni lik i jedan od policajaca koji su ostali na snazi od početka do kraja. Postao je Frankov drugi partner. Najpoznatiji je za vožnju svoje srebrne serije BMW-a (E36, E46 i E90) tijekom svoje karijere. U drugoj sezoni Semirov novi partner postaje Andre koji je vozio BMW E36, Mercedes-Benz W202, a poslije i Mercedes-Benz W208 CLK 320 Coupe. Upucan je u Mallorci i pao u more, ali nije ubijen.

Tom, Semirov novi partner također posjeduje Mercedes-Benz CLK 320, isti auto koje koristio Andre, a koji je uništen desetak puta. U jednoj od epizoda ubijena je Tomova cura, iako je bomba na autu bila podmetnuta njemu. Nakon toga Tom se povlači iz policije.

Jan je sljedeći Semirov partner. Koristio je Tomov Mercedes-Benz, a kasnije novi W209 CLK. Ubrzo je i on otišao iz policije i Semir je bio prisiljen tražiti Toma da se vrati u policiju. Tom se odlučio vratiti kako bi se osvetio ubojicama svoje poginule djevojke i on koristi Janov automobil. Nakon što je neko vrijeme bio u seriji, potajno je bio i u vezi sa tajnicom policijske postaje, Petrom Schubert. Jedne večeri, prije odlaska na Semirovo slavlje na kojem su htjeli svima reći za svoju vezu, Tom je ubijen.

Chris Ritter, optužen za Tomovo ubojstvo otkriva da je on policajac i postaje Semirov partner. Chris vozi plavi Mercedes-Benz W209 CLK 320 koji je isti kao što su vozili Jan i Tom. U sezoni 23. počeo je vozeći sivi Mercedes-Benz C350. Chris je ubijen na kraju epizode "Unter Feinden". Ben Jäger nasljednik je Chrisa Rittera. On se odlikuje kao ambiciozan, mladi časnik. Koristi isti automobil koji je koristio Chris. Semir je ispočetka nepovjerljiv prema njemu, ali ubrzo postaju vrlo dobri prijatelji koji imaju odnos ponekad kao otac i sin. Kasnije je Ben dobio novi Mercedes E500.Početkom 18. sezone vraća se Andre Fux, a Bena u 19. sezoni zamjenjuje Vinzenz Kiefer, koji dobiva Mercedes-Benz CLA kao službeno vozilo.

Tu su Dieter Bonrath i Horst "Hotte" Herzberger. U seriji su gotovo od početka, a za razliku od Semira i ostalih koristili su zeleni i bijeli "Polizei" Mercedes-Benz karavan, a nakon njega "Polizei" Porsche 911 turbo auto Highway Patrol. Kasnije je zamijenjen za Porsche Cayenne istih boja. Najnovije vozilo im je plavi Land Rover Range Rover Sport. U više epizoda koristili su zelenu, a poslije plavu Vectru. Hotte je umro u epizodi "72 Stunden Angst". Tada je Bonrath dobio novu partnericu, Jenny Dorn.

Tajnica policije mijenjala se četiri puta. Prva je bila Regina Christmann, nakon nje je došla Andrea Schäfer, koja je bila Semirova cura, a kasnije žena pa je postala Andrea Gerkhan, a nakon što je otišla na porodiljni dopust zamijenila ju je Petra Schubert. Petra je poslije bila Tomova cura, no kako je Tom ubijen Petra više nije željela ostati u Policiji i nakon nje je stigla posljednja tajnica Susanne König. Andrea se udala za Semira dok je radio s Janom. Sada Semir i Andrea imaju dvije kćeri, Aidu i Lilly. Malo prije Benovog odlaska, Andrea je zatražila razvod od Semira. U vrijeme Alexovog dolaska, još su vodili brakorazvodnu parnicu. Zanimljivo, Alex je prvi Semirov partner koji se Andrei obraća s "vi", a ne s "ti" kao njegovi prethodnici za vrijeme sretnog braka Semira i Andree.

Osim policajaca i tajnice tu je i Hartmut Freund, marljivi forenzičar koji nikad ne spava. "Lucy", njegovu sportski nabrijanu Toyotu Supru, Semir je nekoliko puta oštetio sa svojim partnerima.

Policijska postaja je mjenjala šefice policije. Prva šefica bila je prilično stroga Katharina Lamprecht, zatim Anna Engelhardt, a nakon što je ona otišla zamijenila ju je Kim Krüger. Za razliku od Engelhardtice, Krügerica je puno stroža.

Lik Uloga Sezona Glumac
Detektiv inspektor Frank Stolte detektiv sezona 1. Johannes Brandrup
Detektiv glavni inspektor Ingo Fischer detektiv sezona 1. ep. 1., 2. Rainer Stecker
Detektiv glavni inspektor Semir Gerkan detektiv sezona 1. (ep. 3.) - danas Erdogan Atalay
Detektiv glavni inspektor Andre Fux detektiv sezona 2., 3.; 18. (ep.1) Mark Keller
Detektiv glavni inspektor Tom Kranich detektiv sezona 4. - 6.; 9. - 11. René Steinke
Detektiv Jan Richter detektiv sezona 7. - 8. Christian Oliver
Detektiv glavni nadzornik Chris Ritter detektiv sezona 11. - 12. Gedeon Burkhard
Detektiv inspektor Ben Jäger detektiv sezona 13. - 18. Tom Beck
Detektiv inspektor Alex Brandt detektiv sezona 19. - danas Vinzenz Kiefer
Glavni detektiv Catherine Lamprecht šefica sezona 1. - 2. (ep. 1. - 6 .) Almut Eggert
Glavni detektiv Anna Engelhardt šefica sezona 2. (ep.7.) - sezona 13. (ep.7.) Charlotte Schwab
Glavni detektiv savjetnik Kim Krüger šefica sezona 13. (ep.7.) - danas Katja Woywood
Regina Christmann tajnica sezona 1.-sezona 2. (ep.6.) Nina Weniger
Andrea Gerkhan tajnica sezona 2. (ep.7.) - sezona 10. (ep.3) Carina Wiese
Petra Schubert tajnica sezona 10. (ep.3.) - sezona 11. (ep.1) Martina Hill
Susanne König tajnica sezona 11. - danas Daniela Wutte
Povjerenik policije Horst "Hotte" Herzberger policajac u uniformi sezona 2. - sezona 18. (ep.6) Dietmar Huhn
Povjerenik policije Dieter Bonrath policajac u uniformi sezona 2. - danas Gottfried Vollmer
Povjerenica policije Jennifer "Jenny" Dorn policajka u uniformi sezona 18. - danas Katrin Heß
Hartmut Freund forenzičar sezona 7. - danas Niels Kurvin

Proizvodnja mjesta[uredi VE | uredi]

Od 1996. do 1998., seriju je producirao zajednički Polyphon Film-und Fernsehgesellschaft mbH (odgovoran za sve druge proizvodne aspekte kao što su snimanje / postprodukcija / mjesto izviđanje itd.) i ActionConcept (akrobacija). Te epizode snimljene su u Berlinu , posebice u mjestu nekadašnjeg Checkpoint Bravo i okolne države Brandenburg. 1998., ActionConcept je preuzeo kao jedina tvrtka za proizvodnju i sva snimanja / proizvodnje/rad sjedište u Hürth južno od Kölna . Od tada, događaji su pucali i u Kölnu i Düsseldorfu , kao i na nekoliko velikih autocesta (A540/A44 i sada uglavnom na Filmautobahn Aldenhoven po Düren - između Kölna i Düsseldorfa u državi Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Ostalo[uredi VE | uredi]

U intro špici tekst je sljedeći:

  • IHR Revier ist die Autobahn (Njihovo je područje autocesta)
  • IHR Tempo ist mörderisch (Njihov tempo je ubitačan)
  • Ihre Gegner: Autoschieber, Mörder und Erpresser (Protivnici, kradljivci automobila, ubojice i nasilnici)
  • Einsatz rund um die Uhr für die Manner von Cobra 11 (Neprekidan zadatak za ljude iz Cobre 11)
  • Unsere Sicherheit ist IHR Job (Naša sigurnost je njihov posao).

Cobra 11 naziv je tima - Semira i njegovog partnera. Svakom timu iz Policije na autocesti dodijeljen je naziv, primjerice Hotte i Dieter su Cobra 7 (ili Cobra 19), dok je šefica policije Cobra 1 i td.