ConTeXt

Izvor: Wikipedija
ConTeXt
The Unofficial ConTeXt logo (contextgarden.net logo)
IzdavačU početku Hans Hagen i Pragma ADE; danas i Taco Hoekwater[1], Aditya Mahajan, Mojca Miklavec, Wolfgang Schuster
Datum izdavanja30.07.2010.
Izdanje najave2010.09.03
Datum najave03.09.2010.
Zadnja inačica2010.07.30
Operacijski
sustav
Linux, BSD, Mac OS X, Windows (svi koje TeX podržava)
PlatformaViše-platformski
ŽanrProgramski jezik za slaganje teksta
Internetska
stranica
contextgarden

ConTeXt je višefunkcionalni tekst procesor. Prvenstveno je namijenjen za izradu strukturiranih dokumenata, automatsko stvaranje dokumenata, kvalitetnu tipografiju i višejezično slaganje. Dijelom je baziran na TeX-u. Mogućnosti ConTeXt-a su prilično velike, i između ostalog uključuju sučelja za baratanje mikrotipografijom, fusnotama i klasama fusnota, OpenType font i njihovim značajkama. Pored toga, nudi i podršku za baratanje bojama, pozadinama, poveznica, izradu prezentacija, slaganje teksta i slika, i uvjetno kompajliranje. Omogućuje korisniku kontrolu nad formatiranjem i istovremeno jednostavno stvaranje novih oblika stranice i stilova bez potrebe za baratanjem TeX makroima niskog nivoa.

ConTeXt se često uspoređuje s LaTeX-om, ali primarni cilj tih dvaju projekata je vrlo različit. ConTeXt je dizajniran kao sustav za slaganje teksta koji nudi korisnicima jednostavno i konzistentno sučelje za pristup naprednim tipografskim značajkama teksta koji obrađuje, što je prikladno za općenite tipografske zadatke. S druge strane, LaTeX-ov ideja je bila korisnika osloboditi odlučivanja o tipografiji, što je pristup koji je prvenstveno prikladan za članke u znanstvenim časopisima. LaTeX se razvio dalje od te originalne ideje, ali ConTeXt-ov unificirani dizajn izbjegava konflikte među paketima koji se mogu dogoditi kada se koristi LaTeX.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dave Walden interview with Taco Hoekwater. TeX User Group 2006.
  2. FAQ stranice UK TeX Archive. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. svibnja 2010. Pristupljeno 3. rujna 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. "What is ConTeXt" stranica na contextgardenu