Crnkasta sasa

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Crnkasta sasa
Podvrsta bohemica u cvatu
Podvrsta bohemica u cvatu
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ranunculales
Porodica: Ranunculaceae
Rod: Pulsatilla
Vrsta: P. pratensis
Dvojno ime
Pulsatilla pratensis subsp. nigricans
Miller (Störk)
Područje života

Crnkasta sasa je biljka iz porodice Ranunculaceae. Domaći su nazivi: košunded, tamnocvjeta sasa, navadnikosmatinec. Stanište crnkaste sase u Vukovoju pored Klenovnika proglašeno je botaničkim spomenikom prirode. Kao posljednji ostatak stepe u Hrvatskoj očuvana je jedina preostala stepolika livada na mjesnom groblju u Bilju. Tamo je pronađena i crnkasta sasa, te je travnjačka površina na biljskom groblju također proglašena spomenikom prirode.

Podvrste[uredi VE | uredi]

Postoje četiri podvrste:[1]

 • Pulsatilla pratensis subsp. pratensis
 • Pulsatilla pratensis subsp. bohemica Skalický
 • Pulsatilla pratensis subsp. hungarica Soó
 • Pulsatilla pratensis subsp. nigricans (Störck) Zämelis

Podvrsta u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Punim nazivom Pulsatilla pratensis (L.) Miller ssp. nigricans (Störk) Zam., je zeljasta trajnica, gotovo potpuno obrasla gustim bijelim dlakama. Ima čvrst, okomit podanak, koji u dubinu raste i više od metra. Iz njegase uzdiže 10 do 20 cm visoka, uspravna, vunenasto dlakava stabljika. Dok nosi plodove, stabljika dosegne visinu i do 45 cm. Prizemni se listovi pojavljuju tek nakon cvatnje, baršunasto su dlakavi i tvore rozetu. Imaju duge peteljke, a plojke su im trostruko perasto izrezane, tvoreći tako gotovo 150 linealno suličastih isperaka. Stabljika nosi tri baršunasto dlakava pricvjetna lista, duga 2 do 4 cm, koji su pri bazi međusobno srasli, a plojke su im sve do dna izrezane u tridesetak linearnih isperaka. Na vrhu stabljike, na kratkoj stapci, smješten je izrazito viseći tamnoljubičast cvijet, promjera 3 do 4 cm, oblikom zvonast ili valjkast. Jednostavno ocvijeće građeno je od šest eliptičnih, izvana gusto dlakavih, pri vrhu prema van svinutih listova. U središtu cvijeta smješteni su mnogobrojni žuti prašnici, najviše za jedan i pol puta kraći od listova ocvijeća, te mnogobrojne plodnice s produženim nitastim njuškama. Iz plodnica se razvijaju vunenasto dlakavi klinasti plodići (jednosjemeni oraščići) sa do 3 cm dugim, perasto dlakavim vršnim nastavcima, koji olakšavaju rasprostranjivanje vjetrom.

Staništa u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Vrstu nalazimo na suhim travnjacima i u sklopu pješčarske vegetacije.

Crnkasta sasa danas je zabilježena samo na nekoliko lokaliteta u Hrvatskoj: na đurđevačkim pijescima, Žumberačkom gorju, u Hrvatskom zagorju, Istri, Međimurju i u istočnoj Slavoniji.

Ugroženost u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Vrsta je na pijescima ugrožena ponajviše zbog gubitka staništa (zarašćivanje pijesaka, iskapanje pijeska, odlaganje otpada), a na suhim travnjacima skupljanjem i iskapanjem njezinih podanaka radi presađivanja u vrtove te zbog zarašćivanja travnjaka.

Status zaštite u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

 • Kritično ugrožena biljka
 • Strogo zaštićena biljka[2]
 • Bernska konvencija

Sprječavanje zamjene s drugim biljkama[uredi VE | uredi]

Moguća je zamjena s vrstama: Velika sasa (Pulsatila grandisWender.) i Gorska sasa (Pulsatila montana (Hoppe) Reichenb.). Velika sasa vrlo se lako razlikuje od Crnkaste sase po uspravnim ili gotovo uspravnim cvjetovima. No Gorska sasa ima, kao i Crnkasta sasa, pogotovo u poodmakloj fazi cvatnje, pognute cvjetove, ali je razlikovanje moguće po sljedećim značajkama:

 • Međusobno srasli pricvjetni listovi do dna su izrezani u 30-ak linealnih isperaka, cvjetovi tamnoljubičasti, ocvjeće zvonoliko, listovi ocvijeća na vrhu prema van okrenuti, najviše 1 i pol puta duži od prašnika.
 • Međusobno srasli pricvjetni listovi do dna su izrezani u oko 25 linealnih isperaka, cvjetovi plavkasti do tamnoljubičasti, ocvjeće koturasto, listovi ocvijeća na vrhu nisu prema van svinuti, već se od same baze šire prema van (koturasto su rašireni), 2 i pol puta duži od prašnika.

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Naturfoto: Pulsatilla pratensis subsp. bohemica
 2. Pravilnik o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim ("Narodne novine", br. 7/06. od 16. siječnja 2006., Prilog I. Strogo zaštićene zavičajne svojte)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Crnkasta sasa