Kros

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Cross trčanje)

Kros ili kros-trčanje (engleski: cross country running) jedna je od trkačkih disciplina atletike. To je trčanje preko neravnog terena, koji nije posebno pripremljen za trčanje. Trči se po šumama, livadama, planinama, a ne po ulicama kao kod maratona ili atletskoj staze kao kod svih drugih trkaćih disciplina. Zbog toga je i što se tiče motorike i koordinacije teži i traži pored visoke kondicije i dobru sposobnost ravnoteže i reakcije.

Kros-trčanje je u razdoblju od 1912. do 1924. bilo dio olimpijskih disciplina, a danas je jedino prisutan kao jedna od disciplina petoboja.

Kao i u drugim sportovima postoji svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo u krosu[uredi | uredi kôd]

Pored svjetskog prvenstva postoje i kontinentalna i nacionalna prvenstva. Prvenstva se odvijaju tijekom jesenskih mjeseci, a posebice u studenom, izvan atletske sezone.

Natjecanja se trče tako da se odabere kružna staza od oko dva kilometra, koja se onda trči više puta. Ovo su duljine trke po kategorijama:

Muški:   oko 12 km
Ženske:   oko 8 km
Juniori:  oko 8 km
Juniorke: oko 6 km

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Svjetsko prvenstvo 2024. trebalo se održati u Medulinu, ali je zbog pozadinskih muljaža Svjetska federacija Hrvatskoj oduzela domaćinstvo.[1][2]

Značajne kros utrke u Hrvatskoj su Kastafski kros (u Kastafskoj šumi, od 1976.), Kros Novog lista dolinom Kupe (Brod na Kupi, od 2005.), Kros Sportskih novosti (Zagreb, od 1984.), Kros u šumi Musapstan (Zadar, od 2007.), Volim trčanje (Zagreb, od 2008.).

Vidi[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]