Croteam

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Croteam je poznati hrvatski proizvođač video igara, osnovan u Zagrebu 1993. godine.

Povijest tvrtke[uredi VE | uredi]

Croteam je osnovan 1993., i prvu igru Football Gloryza računalo Commodore Amiga. Ova igra izašla je na tržište u produkciji tvrtke Black Legend, 1994. godine. Godinama kasnije, Croteam razvija svoj vlastiti game-engine, koji je kasnije nazvan Serious Engine te je prvo korišten za igru - Serious Sam. Igra je izdana 2001. godine i doživjela je velik uspjeh. Između ostalog je osvojila nagradu igre godine od poznatog kritičarskog portala GameSpot.

2002. godine Croteam izdaje samostalno proširenje (eng. expansion pack) za igru Serious Sam-a, pod nazivom Serious Sam - The Second Encounter.

2003. godine Croteam javno najavljuje Serious Sam 2 kojeg će pokretati Serious Engine 2 te će istovremeno biti puno napredniji i složeniji od svog prethodnika.

2005. izdaju Serious Sam 2 te Serious Engine 2.

2007. godine Croteam izjavljuje da je Serious Sam 3, kao i Serious Engine 3 u razvoju te da će se ubrzo pojaviti.

2009. godine najavljuju i ubrzo izdaju prerađena izdanja Serious Sam-a, ali rađenih u Serious Engine 3. Igra je izdana pod nazivom Serious Sam HD: The First Encounter. Cijela igra je prebačena u novi grafički stroj, te uz poboljšan multiplayer predstavlja ponovljeno iskustvo prvog dijela. Također, istovremeno je i objavljena verzija za Xbox 360 platformu.

2010. godine izdana je Serious Sam HD: The Second Encounter. Također i dalje najavljuju da će Serious Sam 3 biti do sada najbolje iskustvo napravljeno od strane Croteama.

2011. godine Serious Sam 3 prikazan je na sajmu video igara [E3]. Otkriveno je novo ime : Serious Sam 3: BFE, u kome BFE stoji za Before First Encounter, što znači da se igra po radnji dešava prije prvog dijela.

2011. godine Serious Sam 3 izdan je na Steam digitalnoj platformi za izdavanje igara 22. studenog, te je na dan izdanja bio je treća trenutno najprodavanija igra na platformi.

Proizvodi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]