Crvenolica mišjakinja

Izvor: Wikipedija
Crvenolica mišjakinja
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Coliiformes
Porodica:Coliidae
Rod:Urocolius
Vrsta:U. indicus
Dvojno ime
Urocolius indicus
(Latham, 1790.)
Podvrste
* Urocolius indicus indicus (Latham, 1790)
  • Urocolius indicus lacteifrons (Sharpe, 1892)
  • Urocolius indicus mossambicus (Reichenow, 1896)
  • Urocolius indicus pallidus (Reichenow, 1896)
  • Urocolius indicus transvaalensis Roberts, 1922
Baze podataka

Crvenolica mišjakinja (lat. Urocolius indicus) je vrsta mišjakinje iz roda Urocolius. Udomaćena je u južnoj Africi od Zaira, Zambije i Tanzanije južno do provincije Cape. Staništa su joj savane s gustim raslinjem, finbosom, te druga otvorena šumovita područja, vrtovi i voćnjaci.

Duga je oko 34 centimetra, s repom koji prosječno obuhvaća pola veličine ptice. Kukmasta glava i prsa su blijedo-cimetaste boje, s crvenim kljunom i prostorom oko očiju, takozvanom "maskom". Ostatak gornjih dijelova i repa je plavkasto-siv. Trbuh je bjelkast. Nema baš izraženog spolnog dimorfizma, spolovi su dosta slični, ali mladim pticama nedostaje kukma i imaju zelenu "masku".

Crvenolica mišjakinja je frugivorna, što podrazumijeva prehranu koja uključuje plodove, bobice, lišće, sjemenke i nektar. Njezin let je obično jako brz, jak i direktan od jednog do drugog prehrambenog područja.

Jako je društvena ptica, čak i izvan sezone parenja, kada se ptice hrane skupa u malim grupicama, koje obično sadrže oko pola tuceta jedinki, ali nekad i 15 ili više njih. Sezona parenja obično se događa između lipnja i veljače. Gnijezdo je veliko i neuredno, u obliku šalice. Sastoji se uglavnom od biljnog materijala pomješanog s ovčjom vunom. U gnijezdu se nalazi 2-6 jaja koja inkubiraju oko dva tjedna.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Ian Sinclair, Phil Hockey and Warwick Tarboton, SASOL Birds of Southern Africa (Struik 2002) ISBN 1-86872-721-1