Sitnocvjetna ciklama

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Cyclamen parviflorum)
Sitnocvjetna ciklama
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Primulaceae
Rod: Cyclamen
Dvojno ime
Cyclamen parviflorum
Pobed.

Sitnocvjetna ciklama (lat. Cyclamen parviflorum) je najmanja vrsta biljke iz roda ciklama.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Živi na visokim nadmorskim visinama (1200-2400 metara) Pontskih planina u sjevernoj Turskoj. Osim što je najmanja vrsta u svom rodu, jedina je koja nastanjuje područja alpinske tundre, područja gdje snijeg zna biti dubok i do 1 metar.

Opis[uredi | uredi kôd]

Sitnocvjetna ciklama je najmanje atraktivna od svih ciklama, te je vrlo teška za uzgojiti. Listovi su maleni i okruglastog su oblika. Dugi su samo 15-41 milimetar, a široki 15-45 milimetara. Tamnozelene su boje, te nemaju nikakvog sjaja. U donjem dijelu su, kao i kod većine drugih ciklama crveni. Cvjetovi su mirisni, pojavljuju se kad i listovi. Boja im je blijedo ružičasta do ružičasta. Latice su duge 4-8, u rijetkim slučajevima 14 milimetara. Na dnu svake latice nalazi se tamnoljubičasta mrlja. Nalikuju cvjetovima zimske ciklame.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • (engl.) The Cyclamen Society: Cyclamen parviflorumArhivirana inačica izvorne stranice od 13. travnja 2010. (Wayback Machine)
  • (engl.) Grey-Wilson, Christopher. 1997. Cyclamen: A guide for gardeners, horticulturists and botanists. Timber Press. Portland. ISBN 9780881923865. OCLC 35829038
Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sitnocvjetna ciklama
Wikivrste imaju podatke o taksonu Sitnocvjetna ciklama