Dan Aykroyd

Izvor: Wikipedija
Dan Aykroyd
Dan Aykroyd
Rodno ime Daniel Edward Aykroyd
Rođenje 1. srpnja 1952., Ottawa, Kanada
Godine rada 1974. - danas
Supruga Donna Dixon (1983.-)
http://www.thebluesmobile.com/
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Daniel Edward Aykroyd (Ottawa, 1. srpnja 1952.), kanadski glumac, scenarist i glazbenik. Najveći uspjeh je ostvario u 1980-ima. Među njegovim značajnijim filmovima su "Istjerivači duhova", "Braća Blues", "Vozeći gospođicu Daisy" i "Kolo sreće".

Mlade godine[uredi | uredi kôd]

Aykroyd se rodio u Ottawi u Kanadi 1952. kao dijete Petera Hugha Samuela Aykroyda, savjetnika kanadskog ministra Pierrea Trudeaua, i Lorraine Goughon. Njegov brat Peter Aykroyd je također postao glumac. Rodio se sa sindaktilijom na nožnim prstima.

Dan Aykroyd je pohađao Lisgar Collegiate Institut, katoličku školu St. Pius X i St. Patrick’s u Ottawi, iz koje je izbačen zbog neslane šale. Kasnije je išao studirati kriminalistiku i sociologiju na sveučilištu Carleton, ali je odustao prije završetka studija.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Aykroyd je počeo kao komičar u raznim kanadskim noćnim klubovima te se pridružio grupi „The Second City“. Kasnije je stekao slavu u humorističnom showu „Saturday Night Live“ gdje je glumio i pisao 4 sezone, od 1975. do 1979., te je za tu emisiju osvojio nagradu Emmy. Bio je poznat po imitiranju slavnih ličnosti, kao što su Jimmy Carter, Richard Nixon i Julia Child. Tamo se i sprijateljio s Johnom Belushijem sa kojim je u tom showu izumio alter ego braću Blues. Zajedno su nastupili u komediji “1941.” koju je režirao Steven Spielberg, ali je ona prošla loše u kinima i kod kritike. Ipak, onda su adaptirali svoje likove iz showa “Saturday Night Live” i snimili komediju “Braća Blues” koja je postigla veliki uspjeh i postala kultni film. 1983. Aykroyd je nastupio u hit komediji "Kolo sreće" u kojoj mu je partner bio Eddie Murphy - zanimljivo, u tom filmu su isprva trebali nastupiti Gene Wilder i Richard Pryor. Aykroyd i Belushi još su jednom su nastupili u komediji “Susjedi” prije nego što je Belushi preminuo od trovanja alkoholom.

Aykroyd na snimanju filma "Velika prostranstva"

Aykroyda je to pogodilo, a i napisao je scenarij za film “Istjerivači duhova” sa njim na umu. Kasnije je njega zamijenio Bill Murray i “Istjerivači duhova” su postali Aykroydov najveći komercijalni uspjeh. Za dramu “Vozeći gospođicu Daisy” je 1989. čak nominiran za Oscara kao najbolji sporedni glumac. Ipak, u 1990-ima mu je karijera počela slabiti. Filmovi “Ništa osim nevolje”, “Sjever” i erotska satira “Exit to Eden” su propali na blagajnama i kod kritike. Od tada glumi u malim ulogama u serijama ili filmovima. Ni nastavak filma "Braća Blues" 1998. nije postigao veći odjek, iako se tu i tamo pojavio u nekom hvaljenom filmu, kao što je crna krimi komedija "Plaćenik" iz 1997. 2005. je snimio dokumentarac "Dan Aykroyd Unplugged on UFOs" u kojem je otvoreno izjavio da vjeruje u NLO-e i da bi se javnost trebala više informirati o tom fenomenu.

1994. dobio je počasnu titulu doktorata literature od sveučilišta Carleton, a 1998. je postao počasni član udruge "Order of Canada". 2006. je počeo posao s distribucijom vina iz Niagare.

Aykroyd je bio zaručen neko vrijeme za glumicu Carrie Fisher, no ipak se kasnije oženio za glumicu Donnu Dixon 1983. s kojom ima tri kćerke: Danielle Alexandra (rođena 18. studenog 1989.), Belle Kingston (rođena 9. lipnja 1993.) i Stella Irene August (rođena 5. travnja 1998.).

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • U epizodi "Mother Simpson" iz popularne serije "Simpsoni", Homer izjavi da izgleda kao Dan Aykroyd.
  • Postoji Škotska rock grupa zvana "Dananananakroyd".
  • Ljevak je.
  • Još od početka 90-ih kruže glasine da se Aykroyd zanima za treći dio iz serijala "Istjerivači duhova", no da Bill Murray uporno odbija reprizirati svoju ulogu po treći put. 2007. je Aykroyd izjavio da će ipak biti trećeg dijela u obliku CGI projekta.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Dan Aykroyd