Dan zvijeri (1995.)

Izvor: Wikipedija
Dan zvijeri
Naslov izvornika
El día de la Bestia
RedateljÁlex de la Iglesia
ProducentAndrés Vicente Gómez
ScenaristÁlex de la Iglesia
Jorge Guerricaechevarría
Glavne ulogeÁlex Angulo
Santiago Segura
Armando De Razza
Maria Grazia Cucinotta
GlazbaBattista Lena
SnimateljFlavio Martínez Labiano
MontažaTeresa Font
DistributerAnolis Entertainment
Godina izdanja1995.
Trajanje103 min.
Država Španjolska
Jezikšpanjolski
Proračun€2 100 000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Dan zvijeri (špa. El día de la Bestia) je španjolska crna komedija iz 1995. godine koju je režirao Álex de la Iglesia sa Santiagom Segurom i Álexom Angulom u naslovnim ulogama. Film je dobio 6 nagrada Goya, a radi se o svećeniku koji pokušava spriječiti rođenje Nečastivog i Apokalipsu.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Tornjevi Vrata Europe imaju oblik demonskog potpisa i mjesto su gdje se u filmu događa rođenje Antikrista.

Baskijski katolički svećenik Ángel Berriartúa (Álex Angulo) nakon dugogodišnjeg proučavanja biblijskih tekstova dolazi do zastrašujuće spoznaje. Otkrio je da će se rođenje Nečastivog dogoditi na Božić u Madridu, nakon čega će uslijediti kraj svijeta. Odlučan da spriječi rođenje Antikrista Ángel odlazi u Madrid i tamo čini sve moguće grijehe kako bi se približio vragu i zaustavio nadolazeću Apokalipsu.

Slijedeći znakove koji ga vode na putu do mjesta rođenja, nailazi na glazbenu trgovinu u kojoj radi šašavi heavymetalac José María (Santiago Segura) i okultnu televizijsku emisiju Zona mraka koju vodi profesor Kavan (Armando De Razza). Ángel i José María otimaju profesora Kavana i prisiljavaju ga da zajedno naprave ritual prizivanja Antikrista.

Nakon "uspjelog" rituala i niza bizarnih situacija neobični trio pronalazi mjesto rođenja Nečastivog i "spašava" svijet od Apokalipse.


Glumci[uredi | uredi kôd]

Reakcije[uredi | uredi kôd]

Kritike[uredi | uredi kôd]

"Film je prepun apsurdnih situacija, a De la Iglesia vizualno priča kao da se nalazi usred duhovitog stripa, radnja se odigrava tečno, bez iritirajućeg treptanja."

— Adam Lippe, [1]

"Jedna od ključnih razlika između filmske industrije u Americi i Španjolskoj: Amerika ne bi nikada nagradila horor komediju s višestrukim Oscarom, pa čak ni nominacijom."

— Michael Dequina, [2]

"Njegova blago bogohulna tematika, slabi specijalni efekti, a na trenutke i mračna priča teško će ga igdje prodati mainstream publici."

— Daniel Eagan, [3]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Film je osvojio nagrade Goya za najboljeg redatelja (Álex de la Iglesia), najboljeg mladog glumca (Santiago Segura), najbolju scenografiju, najbolju šminku, najbolju montažu zvuka i najbolje specijalne efekte.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]