Dani kršćanske kulture

Izvor: Wikipedija

Dani kršćanske kulture su međunarodna kulturna manifestacija koja se održava u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a održavala se i u Zadru, Kaštelima, Trilju, Solinu, Vodicama, Otavicama.

Dani kršćanske kulture, čiji je glavni organizator nakladnička kuća Verbum iz Splita, održavaju se od 2005. godine, a manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibenko-kninske županije kao i gradova domaćina Splita, Dubrovnika i Šibenika, a uz suorganizaciju Splitsko-makarske nadbiskupije kao i Dubrovačke i Šibenske biskupije.

Cilj manifestacije je očuvanje žive svijesti o kršćanskim korijenima autentične europske kulture te velikim dostignućima iste, kako kroz povijest, tako i danas. Manifestacija, kojoj je cilj ukazati na bogatstvo kulture koju baštinimo, ali i na umjetnike koji iz kršćanskog nadahnuća u suvremeno doba stvaraju velika umjetnička djela nadahnuta istom kulturnom baštinom, u sklopu bogatog programa svake godine obuhvaća niz kulturnih sadržaja u sklopu kojih sudjeluje velik broj umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

Svrha je ove manifestacije i pokazati kako sad kao i nekad djeluju značajni autori kršćanskog nadahnuća na polju kulture, tako da i danas nastaju velika i značajna kulturna, umjetnička, književna i znanstvena djela nadahnuta kršćanskim vrijednostima koje su iznjedrile europsku kulturu.

Dani kršćanske kulture, koje su uz Predsjednicu Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture podržali gradovi i županije te nadbiskupije i biskupije u kojima se održava, kao i velik broj institucija koje su suorganizatori pojedinih programskih sadržaja, ukazuju na dijalog i suradnju, kako među sudionicima programa, tako i među kulturnim djelatnicima i institucijama, ali i na dioništvo na istoj kulturnoj osnovi, o čemu svjedoči sve bogatiji i raznovrsniji program, kao i više tisuća posjetitelja manifestacije godišnje.

Redovni program[uredi | uredi kôd]

Program manifestacije odvija se u trajanju od jedanaest dana u tri grada – Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a čine ga brojni kulturno-javni događaji namijenjeni najširem krugu posjetitelja: likovne i tematske izložbe, koncerti, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, okrugli stolovi, tribine, susreti s autorima, filmske projekcije, kazališne predstave, muzejski programi, tematska putovanja i sl.

Vrijeme održavanja[uredi | uredi kôd]

Vrijeme održavanja manifestacije je pomično jer se manifestacija odvija u preduskrsnom vremenu (započinje u subotu dva tjedna prije Uskrsa, a završava u utorak u Velikom tjednu).

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Naslovnica letka sa sadržajem programa manifestacije Dani kršćanske kulture iz 2012.

U okviru "Dana kršćanske kulture", dodjeljuja se i nagrada Andrija Buvina "za doprinos kršćanskoj kulturi onoj osobi ili ustanovi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu".

Plaketu nagrade Andrija Buvina, na kojoj se nalazi detalj s vratnica splitske katedrale, izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.

Nagrada je dobila ime po Andriji Buvini.

Dosadašnji dobitnici:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]