Darja Domračeva

Izvor: Wikipedija
Osvojene medalje
Biatlon
Center
Darja Domračeva
Olimpijske igre
zlato Soči 2014. dohvatna utrka
zlato Soči 2014. induvidualni stil
zlato Soči 2014. masovni start
zlato Pjongčang 2018. 4*6 štafeta
srebro Pjongčang 2018. 12,5 km
bronca Vancouver 2010. induvidualni stil

Darja Vladimirovna Domračeva (rus. Да́рья Влади́мировна До́мрачева, blr. Дар’я Уладзіміраўна Домрачава), (Minsk, 3. kolovoza 1986.) je bjeloruska biatlonka, olimpijska pobjednica. Prva biatlonka u povijesti Zimskih olimpijskih igara s tri osvojene zlatne medalje na istom natjecanju.[1]

Darja Domračeva je rođena 1986. u Minsku u obitelji arhitekata. Kada joj je bilo 4 godine, roditelji su zbog posla preselili u sibirski grad Njaganj. Darja Domračeva se sa 6 godina uz svog starijeg brata zainteresirala za skijaško trčanje. Skoro sve svoje slobodno vrijeme provodila je na treninzima i natjecanjima.

Godine 1999. počela je trenirati biatlon. Završila je srednju ekonomsko - pravnu školu i upisala fakultet za sportski menadžment.

Nakon povratka u Minsk, počela je nastupati za Bjelorusiju. S obzirom na to da je rođena u SSSR-u, koji se raspao 1991. šest je mjeseci tražila dok nije dobila dozvolu, da može nastupati za Bjelorusiju, a ne za Rusiju. Odlučujući čimbenik bile su bjeloruske matične knjige rođenih. U to vrijeme, Domračeva je već bila višestruka juniorska prvakinja Rusije i pobjednica juniorskih natjecanja na europskoj razini.

Njeno prvo veliko međunarodno natjecanje za reprezentaciju Bjelorusije bilo je Svjetsko juniorsko prvenstvo u biatlonu 2005., gdje je postala dvostruka juniorska svjetska prvakinja.

U Svjetskom kupu debitirala je 1. prosinca 2006., (sezona 2006./'07). u prvom kolu u švedskom Estersundu. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2007., dva puta je završila kao druga.

U sezoni Svjetskog kupa 2008./'09. redovito se plasirala među prvih deset. Na natjecanju u Oberhofu u utrci s masovnim startom dogodilo se nešto neobično. Domračeva je povela utrku i kao vodeća došla na drugu vatrenu liniju i umjesto da puca iz ležećeg stava, pucala je iz stojećeg. Već na sljedećem natjecanju u Ruhpoldingu osvaja treće mjesto u sprintu i prvi put se penje na pobjedničko postolje, što je učinila još dva puta tijekom te sezone.

Darja Domračeva na poštanskoj marki Bjelorusije

Godinu dana kasnije, opet u Oberhofu, i opet u utrci s masovnim startom, Domračeva je bila vodeća s velikom prednosti do trećeg pucanja, ali je prva tri metka ispalila u tuđu metu. S vremenom je shvatila pogrešku, pa je nastalila pucati u svoju metu, ali je dobila kaznu od 4 kaznena kruga, što je bilo previše, da bi se borila za prva tri mjesta.

Na natjecanju u Kontiolahtiju u sezoni 2009./'10. popela se prvi put na pobjedničko postolje kao prva u sprintu i dohvatnoj utrci, a na sljedećem natjecanju u Holmenkolenu u istim disciplinama je dva puta druga, izgubivši samo od Njemice Simon Hauswald.

U Svjetskom kupu, bila je tri puta prva u ukupnom plasmanu na kraju sezone u disciplini masovni start te jednom u disciplini dohvatne utrke. Ima 14 pobjeda u utrkama Svjetskoga kupa.

Osvojila je tri zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014., kao prva biatlonka, koja je uspjela osvojiti tri zlata na jednim olimpijskim igrama. Osvojila je i broncu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010.

Osvojila je dva zlata, četiri srebra i broncu na Svjetskim prvenstvima.

Na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. sa ženskom štafetom osvojila je zlatnu medalju. Nastupila je zajedno s Dinarom Alimbekavom, Nadeždom Skardino i Irinom Krivko. U pojedinačnoj utrci na 12,5 km osvojila je srebro.

Izvori[uredi | uredi kôd]