Detitoizacija

Izvor: Wikipedija

Detitoizacija označava proces raskrinkavanja mitova o Josipu Brozu Titi koji je prisutan u krugovima političke ljevice u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Republici Kosovo i Makedoniji.

Indoktrinacija Titovih komunista desetljećima je ideološki utjecala na načine ponašanja i mentaliteta kod velikog broja pučanstva.

U Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj ili Rumunjskoj javno isticavanje likova od nekog od bivših komunističkih diktatora nije više zamislivo. Te su zemlje svoje komunističke diktatore smjestile u povijest i postale članice Europske unije i NATO-a.

Njegovanje kulta ličnosti Tita predstavlja suprotnost sustava vrijednosti i Europske unije i NATO saveza zbog odgovornosti za masovna smaknuća ideoloških i političkih klasnih protivnika, i masovna pljačka privatnog vlasništva tijekom Jugokomunističkih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Tito kao Simbol SFRJ[uredi | uredi kôd]

Ove tajne toga totalitarnog režima još nisu rasvijetljene: niti su u Hrvatskoj otkopane masovne grobnice žrtava komunističkoga terora, niti su rasvijetljena udbaška ubojstva u svijetu i u političkoj emigraciji, niti su objavljena i procesuirana imena masovnih ubojica i doušnika. Među najveće pobornici brendiranja Titova lika i djela deklariraju kao pripadnici moderne „europeističke“ ili „liberalne“ socijaldemokracije i ujedno promoviraju lik i djelo osobe koja je upravljala totalitarnim režimom.[1]

Preimovanje trgova, ulica i skidanje biste diljem Hrvatske[uredi | uredi kôd]

Nakon petnaest godina uklonjena je diktatorova bista iz Predsjedničkog dvora.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Detitoizacija kao znak zrelosti. (Matica hrvatska)
  2. DETITOIZACIJA HRVATSKE. (Kamenjar.com)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Zvonimir Depot: Tito - Tajne vladara, Izdavač:Večernji list 2009., 535 stranica: ISBN 978-953-7313-61 nevaljani ISBN-
  • Pero Simic: Tito - Strogo povjerljivo: Izdavač:Večernji list 2010., 591 stranica, ISBN 978-953-7313-62-3

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]