Dodatak:Dobitnici nagrade Ponos Hrvatske za 2009. godinu

Izvor: Wikipedija

Dobitnici nagrade Ponos Hrvatske za 2009. godinu:

Ime Životopis Slika
1. Ekspedicija na Himalaju Članice druge ženske ekspedicije na Mount Everest stigle su na cilj. Na krovu svijeta bile su Darija i Iris Bostjančić te Ena Vrbek i Milena Šijan.
2. N. Kajkić i B. Tomašević Dva policajca spasila su ženu i njezine dvije kćeri od oca i supruga zlostavljača. Pronašli su im stan i omogućili novi život bez nasilja.
3. Obitelj Knežević Ivanka i Ivica darovali su svoj automobil siromašnoj osječkoj obitelji koja je teško bolesnu djecu vodila u bolnicu javnim gradskim prijevozom.
4. Obitelj Crkvenac Ksenija i Vlado zaustavili su se na cesti i pomogli ženi koja je s bebom u autu sletjela s ceste. Ozlijeđeno dijete odvezli su do vozila Hitne pomoći.
5. Ivanka Šućur Nakon granatiranja Sarajeva Hrvatica je pod ruševinama pronašla ostavljenu bebu. Preuzela je brigu o dječaku i odgojila ga, a danas mu je jedina obitelj.
6. Dušan Petričević Izgubivši voljenu kćer koja je umrla od zloćudne bolesti, Dušan je skupio novac za skupe bolničke uređaje dječjem odjelu onkologije KBC Split.
7. Azgan Qenaj Pekar svakog jutra siromašnima i onima koji to zatraže besplatno dijeli kruh. Taj pekar velikog i toplog srca skrbi se za više od 15 obitelji.
8. Zvonimir Milatović Satnik Zvonimir Milatović, borbeni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uspio je sigurno prizemljiti MiG-21 kad su s lovca otpala zakrilca. Izbjegao je vrtiće i škole te ga spretno prizemljio u Zrakoplovnoj bazi Zagreb.
9. Obitelj Butković Na osmogodišnjeg Mihaela naletio je traktor i ubio ga. Roditelji su unatoč tuzi smogli snage misliti i na druge te darovali Mihaelove organe.
10. Zlatko Uvanović Zlatko Uvanović riskirao je tijekom požara život i priskočio u pomoć kolegi koji se gušio u dimu. Odvukao ga je do liječnika ne misleći pritom na sebe.
11. Nenad Kuljanin Vjerujući da mu prijatelj nije poginuo nesretnim slučajem na Facebooku je pokrenuo stranicu o njemu te pomogao policiji da otkrije ubojicu.
12. K. Russo i D. Vranić Mlade Splićanke željele su pomoći skupiti novac za liječenje teško bolesnoj prijateljici. Prišle su Željku Kerumu i tako pokrenule lanac dobrote.
13. Darija Matijević Patko Misleći da je pobijedila rak, Darija se udala i zatrudnjela. Tijekom trudnoće rak je metastazirao. Rodila je zdravu djevojčicu.
14. Antonio Špičić Unatoč psovkama, Antonio je pijanog susjeda zbog paljenja vatre prijavio policiji i vatrogascima te je tako spasio zgradu od požara.
15. Policajci iz Sesveta Hrabre policajce iz Sesveta, koji su se goloruki suprotstavili naoružanom razbojniku, vječno će pamtiti cijela Hrvatska, osobito žrtvu Ivana Grbavca.
16. Ivo Župarić Iako je siromašan, Ivo Župarić nakon suprugina odlaska preuzeo je brigu o posinku. Nije želio da odrasta u domu za nezbrinutu djecu.
17. Nedjeljko Doljanac Njemački turist upao je u septičku jamu i izgubio dokumente.Doljanac ga je okupao, izvukao dokumente, mladića otpravio u Njemačku i dao mu 50 kn.
18. Sandra Paović Nakon teške nesreće u Parizu hrabra olimpijka oduprla se lošim prognozama da će ostati nepokretna i snagom volje trudi se što brže oporaviti.
19. Ante Petrović Ante Petrović pribrano je reagirao vidjevši pred sobom oštećen željeznički most kojim je morao proći. Na vrijeme je zaustavio kompoziciju i spasio vlak.
20. N. Kontošić i D. Paronić Pomahnitali je napadač nožem napao vozača autobusa. Vozačev kolega priskočio je u pomoć te su unatoč ozljedama uspjeli savladati napadača.
21. Djeca iz Hlišićeve Mališani iz Hlišićeve i okolnih ulica u Slavonskom Brodu natjerali su gradsku vlast da postavi horizontalnu signalizaciju u ulice kako ne bi stradavali.
22. Martina Rukavina Martina Rukavina i Katarina Mihaljević ispale su iz školskog autobusa. Katarina je poginula, a Martina se, unatoč lošim prognozama, probudila iz kome.
23. Obitelj Lončar Nakon što su posvojili četvero djece, Lili i Ivo Lončar ove su godine udomili i bolesnu romsku djevojčicu. Spremni su prigrliti još djece.
24. Bruno Knezović Nakon što mu farma koza više nije trebala, Bruno je koze podijelio socijalno ugroženim obiteljima te im tako osigurao egzistenciju.

Izvor[uredi | uredi kôd]