Dodatak:Popis čarolija u Harryju Potteru

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ovaj članak govori o čarolijama koje su spomenute i/ili čiji je učinak prikazan u romanima ili drugim djelima J. K. Rowling, a ne o onima koje se pojavljuju samo u filmovima ili igrama.

U čarobnom svijetu Harryja Pottera likovi često koriste komplicirane čarolije za zaštitu i napade, ali i veoma jednostavne čarolije koje im pomažu u obavljanju kućanskih poslova. Većinu čarolija vještice i čarobnjaci savladavaju tijekom svoje magijske izobrazbe i to kroz sve škoske predmete, a posebno u okviru Čarolija koje predaje profesor Flitwick. U okviru ovog predmeta mladi čarobnjaci i vještice ne uče se toliko kompliciranim čarolijama koliko principima ispravnog bacanja čini (pokreti s čarobnim štapićem) i ispravnog izgovaranja (inkantacije) čarobnih riječi.

Sadržaj: Vrh - 0–9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


A

Accio

Izgovor: Accio (engleski:/a'sio/; klasični latinski:/a'kio/; tradicionalni latinski: /ak'cio/)
Opis: Čarolija koja privlači predmete k osobi koja je bacila čaroliju. Može se koristiti na dva načina: izgovaranjem inkantacije i imenovanjem predmeta kojeg se želi prizvati ("Accio Vatrena munja") ili čarobnim štapićem uperenim u željeni predmet kojim se odmah nakon izgovorene inkantacije predmet "povuče" prema bacaču čarolije.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu kad je Harry Potter koristio čaroliju da bi prizvao svoju metlu za letenje tijekom prvog zadatka Tromagijskog turnira.

Aguamenti

Izgovor: Aguamenti /agwəmɛn'ti/
Opis: Stvara mlaz vode koja izlazi iz čarobnog štapića vještice ili čarobnjaka.
Viđena/spomenuta: Vjerojatno ju je koristila gospođa Weasley u Harryju Potteru i Primcu miješane krvi kad je brzo napunila lonac s juhom. Koristila ju je i Fleur Delacour u Harryju Potteru i Plamenom peharu da bi ugasila svoju suknju koja se zapalila tijekom zadatka sa zmajevima. Harry čaroliju koristi dva puta u Princu miješane krvi, jednom je pokušao dati Dumbledoreu vode nakon što ga je oslabio Voldemortov napitak, a drugi je put koristio čaroliju da bi spasio Hagridovu kolibu koju je zapalio jedan smrtonoša.

Alohomora

Izgovor: Alohomora /əlo'ho'moɹə/
Opis: otvara lokote i vrata
Viđena/spomenuta: u prvom dijelu Harry Pottera koristila ju je Hermiona Granger dok je otvarala vrata na trećem katu gdje se nalazio troglavi pas Bundy, također se povremeno koristi u ostalim knjigama

Anapneo

Izgovor: Anapneo /an'ɑpneo/
Opis: pročišćava dušnik ako je put zraku blokiran
Viđena/spomenuta:

Aparecium

Izgovor: Aparecium /æpəɹi'siʊm/
Opis: otkriva nevidljivu tintu
Viđena/spomenuta:

Avada Kedavra (ubojita kletva)

Izgovor: Avada Kedavra /əvɑdə kida'vɹʊ/
Opis: Jedna od tri Neoprostive kletve. Izaziva trenutnu smrt i ne ostavlja nikakav fizički trag o uzroku smrti. Pri korištenju nastaje zelena svjetlost, a ne postoji nikakva protučarolija kojom bi se zaustavila ubojita kletva.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu koristio ju je Lord Voldemort da bi ubio bezjaka Franka Brycea, a prije početka događaja u romanima i mnoge druge bezjake i čarobnjake uključujući i Harryjeve roditelje. U četvrtoj je knjizi tom kletvom Peter Pettigrew ubio Cedrica Diggoryja, a u šestoj je Severus Snape njome ubio Albusa Dumbledorea. Njome je također Bellatrix Lestrange ubila običnu lisicu u šestoj knjizi. Na početku sedme knjige ubojitom kletvom ubijena je nastavnica Bezjačkih studija, koju je potom zamijenila Alekta Carrow, smrtonoša, a na kraju sedme knjige gospođa Weasley ubojitu kletvu koristi kako bi ubila Bellatrix Lestrange.

Avis

Izgovor: Avis /a'vɪs/
Opis: stvara ptice
Viđena/spomenuta: u knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi

B

Bešumato

Izvorni naziv:
Opis: čarolija protiv prisluškivanja, ispunjava uši svih osoba u blizini nejasnim zujanjem. Spominje se u starom udžbeniku Priprava čarobnih napitaka za napredne koji je nekoć posjedovao Severus Snape.
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u knjigama Harry Potter i Princ miješane krvi i Harry Potter i Darovi Smrti

Bombarda

Izvorni naziv:
Opis: bombardira predmet u koji je uperen vještičji ili čarobnjakov štapić
Viđena/ spomenuta: U Harryju Potteru i Redu feniksa

C

Colloportus

Izvorni naziv:
Opis: zaključava vrata
Viđena/spomenuta:

Confringno

Izvorni naziv:
Opis: izaziva eksploziju
Viđena/spomenuta:

Crucio (kletva Cruciatus)

Izgovor: /ka, lopoɹ'təs/
Opis: kletva koja nastaje zazivanjem riječi Crucio - koristi se kako bi se žrtvi nanijele neizdržive boli, za kaznu ili kao način dobivanja informacija. Jedna je od tri neoprostive kletve.
Viđena/spomenuta: kad je Bellatrix Lestrange mučila Franka i Alice Longbottom, mučila Nevillea Longbottoma (peta knjiga), Hermionu Granger (sedma knjiga), kad je Voldemort mučio Harrya (četvrta knjiga, sedma knjiga), kad je Harry mučio Bellatrix (peta knjiga)

Č

Čarolija iluzije

Izgovor: nepoznat
Opis: meta čarolije može mijenjati boje u skladu s pozadinom što omogućava da bude skrivena, a da ne postane nevidljiva.
Viđena/spomenuta: Alastor Moody baca čaroliju na Harryja Pottera u Harryju Potteru i Redu feniksa. Spomenuta i u Harryju Potteru i Princu miješane krvi u brošurama Ministarstva magije o mjerama opreza nakon što je Lord Voldemort povratio svoju moć.

Čarolija isušivanja

Izgovor: nepoznat
Opis: isušuje određenu količinu vode.

Čarolija Konjunktivitis

Izgovor: nepoznat
Opis: čarolija koja utječe na vid mete.
Viđena/spomenuta: Čarolija koju je Viktor Krum koristio da bi onesposobio svoju zmajicu na prvom zadatku Tromagijskog turnira.

Čarolija lažnog sjećanja

Izgovor: nepoznat
Opis: u um mete usađuje lažno sjećanje.
Viđena/spomenuta: Tom Riddle koristi tu čaroliju na Morfinu Gauntu i kućnom vilenjaku Hepzibe Smith da bi priznali ubojstva koja nisu počinili.

Čarolija protiv disaparatiranja

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Čarolija protiv varanja

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Čarolija smrzavanja plamena

Izgovor: nepoznat
Opis: uzrokuje da vatra postane bezopasna za one koje je zahvatila i uzrokuje samo nježno škakljanje.
Viđena/spomenuta: spomenuta u prvom poglavlju Harryja Pottera i zatočenika Azkabana. Koristili su je vještice i čarobnjaci u srednjem vijeku.

Čarolija za prikrivanje

Izgovor: nepoznat
Opis: koristi se za prikrivanje predmeta.

Čarolija za promjenu boje

Izgovor: nepoznat
Opis: mijenja boju predmeta.

Čarolija za sanjarenje

Izgovor: nepoznat
Opis: donosi onome tko baci čaroliju na sebe 30 minuta sanjarenja (nuspojave uključuju tup pogled i slinjenje). Čaroliju su izumili Fred i George Weasley u šestoj knjizi.

Čarolija zamrzavanja

Izgovor: nepoznat
Opis: zamrzava predmete.

Čarolija zbunjivanja

Izgovor: nepoznat
Opis: čarolija kojom se zbunjuje i dezorijentira meta.
Viđena/spomenuta: vjerojatno korištena za zbunjivanje Plamenog pehara u Harryju Potteru i Plamenom peharu kako bi mislio da se umjesto tri natječu četiri škole. Prvi put viđena u Harryju Potteru i Princu miješane krvi kad je Hermiona Granger bacila čaroliju na Cormaca McLaggena da on ne bi postao novi vratar Gryffindorske metlobojske ekipe. Spominje se na kraju sedme knjige kad se Ron Weasley hvali da je prošao bezjački vozački ispit i začarao ispitivača čarolijom zbunjivanja.

Ć

D

Densaugeo

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za rast zubi
Viđena/spomenuta:

Diffindo

Izvorni naziv:
Opis: reže, presijeca
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u većini knjiga

Đ

E

Engorgio

Izvorni naziv:
Opis: povećava predmete
Viđena/spomenuta: u četvrtoj knjizi, kad lažni Alastor Moody uvećava tarantulu, te u sedmoj knjizi, kad Harry uvećava običnog pauka

Ennervate

Izvorni naziv:
Opis: suprotno od Omami
Viđena/spomenuta:

Episkeu

Izvorni naziv:
Opis: zatvara ranu na ustima
Viđena/ spomenuta: Harry je tako zatvorio ranu Demelzi Robinson kad ju je Ron udario dok su igrali metloboj u knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi

Evanesco

Izvorni naziv:
Opis: uklanja neki objekt
Viđena/spomenuta:

Expecto Patronum

Izvorni naziv:
Opis: stvara patronusa koji odbija dementore
Viđena/spomenuta: Spomenuta je prvi put u Harry Potter i Zatočenik Azkabana kad je u Hogwarts ekspresu Remus Lupin obranio Harrya od dementora, a kasnije je Lupin podučavao Harrya patronusu. Harryev patronus je u obliku jelena (paroška). U Harry Potter i Red feniksa, Harry osniva DA i također ih uči kako da ga stvore. Ovu čaroliju zna izvesti samo nekolicina čarobnjaka, uglavnom članovi Reda feniksa, jer je čarolija daleko iznad stupnja ČAS-ova. Harry Potter jedan je od malobrojnih likova koji su sposobni stvoriti Patronusa a nisu članovi Reda feniksa. Harry je ovoj čaroliji poučavao i svoje suučenike tako da su učenici koji su stvorili najboljeg patronusa (osim Harryja) Luna Lovegood, Ginny Weasley, Hermiona Granger, Ernie Macmillan i Ron Weasley. Članovi Reda feniksa također mogu slati poruke na udaljene lokacije pomoću patronusa koji pričaju. Ova je metoda često korištena, isključivo od Reda feniksa, u sedmoj knjizi, Harry Potter i Darovi smrti. Unatoč tome što patronusi mogu se boriti,(isključivo protiv dementora) putovati, pokazivati put ljudima i govoriti oni se ne mogu aparatirati niti dezaparatirati, ne mogu ubijati, ne mogu razmišljati niti izražavati se. Patronusi, usto mogu biti isključivo životinje, i to one koje najbolje odgovaraju likovoj osobnosti ili je patronus ona životinja u koju se čarobnjaci i vještice koji su animagusi pretvaraju. Poznato je da, ako lik proživi veliki stres ili šok patronus mijenja oblik. (Na primjer, patronus Nymphadore Tonks postao je vukodlak zbog njezine ljubavi prema Remusu Lupinu).

Expelliarmus

Izvorni naziv:
Opis: razoružavanje, obrana od čarolije
Viđena/spomenuta: U Harryu Potteru i Plameni Pehar kada se Harry borio s Voldemortom na groblju, nekoliko puta u ostalim knjigama

F

Feravertu

Izvorni naziv:
Opis: pretvara željeni predmet u željeni oblik
Viđena/ spomenuta: pojavljuje se u prvoj knjizi - Harry Potter i Kamen mudraca. Tu čaroliju učenici prvog razreda uče na satu preobrazbe kod profesorice Minerve McGonagall.

Ferula

Izvorni naziv:
Opis: stvara zavoje
Viđena/spomenuta:

Fidelio

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Finite Incantatem

Izvorni naziv:
Opis: prekida čaroliju ili urok
Viđena/spomenuta:

Furnunculus

Izvorni naziv:
Opis: stvara gnojne mjehure na koži
Viđena/spomenuta:

G

H

Humenum revelio

Izvorni naziv:
Opis: otkriva prisutnost čovjeka
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi u kući Lovegoodovih kad smrtonoša traži od provjerava postoji li još neka osoba u kući osim Xenophiliusa Lovegooda, što bi omogućilo otmicu Harrya

I

Impedimenta

Izvorni naziv:
Opis: usporava osobe i predmete
Viđena/spomenuta:

Imperio

Izvorni naziv:
Opis: daje moć potpunog upravljanja nekim živim bićem. samo čarobnjaci s najčvršćom voljom imaju moć oduprijeti se ovoj kletvi. Jedna je od tri neoprostive kletve.
Viđena/spomenuta: Alastor Moody je Imperius izveo na pauku (četvrta knjiga), Voldemort koristi Imperius kako bi kontrolirao Piusa Thickenessa (sedma knjiga), Harry njome kontrolira ponašanje smrtonoše Traversa i goblina u Gringottsu kako bi omogućio Hermioni koja je prerušena u Bellatrix da provali u sef Lestrangeovih radi pronalaženja horksurksa

Impervius

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za zaštitu od kiše
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi

Incarceus

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za vezanje užetom
Viđena/spomenuta:

Incendio

Izvorni naziv:
Opis: izaziva vatru
Viđena/spomenuta:

J

Jezoljep

Izvorni naziv:
Opis: lijepi jezik za nepce
Viđena/spomenuta: Izmislio ju je Princ miješane krvi - tj. Severus Snape. Prvi put se pojavljuje u knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi. Harry ju je koristio 3 puta: dvaput da zalijepi jezik Filchu, a jedanput Peevesu.

K

(Kletva Antonina Dolohova)

L

Legilimens

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za legilimenciju
Viđena/spomenuta:

Levicorpus

Izvorni naziv:
Opis: osoba pogođena ovom čarolijom naglavce visi u zraku, kao da je gležnjem zakvačena za nevidljivu kuku
Viđena/spomenuta: Harry ju je slučajno upotrijebio na Ronu u muškoj spavaonici dok je čitao udžbenik iz Čarobnih napitaka (u 6. knjizi)

Liberacorpus

Izvorni naziv:
Opis: zaustavlja djelovanje čarolije Levicorpus
Viđena/spomenuta:

Locomotor Mortis

Izvorni naziv:
Opis: spaja noge
Viđena/spomenuta:

Lumos

Izvorni naziv:
Opis: Pali svjetlo na vrhu štapića
Viđena/ spomenuta: nekoliko puta u knjigama, počevši od prvog dijela

Lj

M

Mobilliarbus

Izvorni naziv: Mobilliarbus /mobɪˌliɑʴˈbʌs/
Opis: Podiže određen predmet od površine za nekoliko centimentara, za razliku od Wingardium Leviose koja ga diže oko metar i pol.
Viđena/spomenuta:

Mobilicorpus

Izvorni naziv: Mobilicorpus /mobɪˌlikoʴˈpʌs/
Opis:
Viđena/spomenuta:

Mordsmordre

Izvorni naziv: Morsmordre /moʴzmoʴˈdrʌ/
Opis: Čarolija za prizivanje Tamnog znamena
Viđena/spomenuta: Harry Potter i Plameni pehar, na Svjetskom prventstvu u metloboju

Muffliato

Izvorni naziv: Muffliato /mʊfliaˈto/
Opis:
Viđena/spomenuta:

N

Nox

Izgovor: Noks /noks/
Opis: gasi svjetlo na vrhu štapića dočarano čarolijom Lumos
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi

Nj

O

Obliviate

Izvorni naziv:
Opis: briše pamćenje
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi Hermiona ju koristi kako bi obrisala pamćenje smrtonošama i konobarici u londonskom kafiću, inače ju koriste različiti čarobnjaci, poput Gilderoya Lockharta, obično, ali ne uvijek, za brisanje pamćenja bezjacima

Obscuro

Izvorni naziv:
Opis: stavlja crni povez protivniku na oči
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi Hermiona ju koristi kako bi stavila povez na oči portreta profesora Blacka (Phineas Nigellus)

Omami

Izvorni naziv:
Opis: kao što joj i ime kaže, omamljuje neko živo biće
Viđena/spomenuta: nekoliko puta, počevši od četvrte knjige

Oppugno

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Orchideous

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

P

Petrificus Totalus

Izvorni naziv:
Opis: čarolija sputavanja cijelog tijela
Viđena/spomenuta: u petoj i šestoj knjizi, u sedmoj knjizi Fred Weasley kaže da će mamu, na svojoj svadbi, začarati Petrificusom Totalusom dok sve ne bude gotovo

Portus

Izvorni naziv:
Opis: pretvara neki objekt u putoključ
Viđena/spomenuta:

Priori Incantatem

Izvorni naziv:
Opis: pokazuje čarolije izvedene nekim štapićem
Viđena/spomenuta: prvi put se spominje u četvrtoj knjizi, u kojoj Dumbledore objašnjava Harryu vezu između njegova i Voldemortova štapića

Protego

Izvorni naziv:
Opis: čarolija štita
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u većini knjiga

Q

Quietus

Izvorni naziv: Quietus (Quee-AY-tuss)
Opis: Vraća magično pojačan glas u normalu. Suprotnost čarolije Sonorus.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu koristi je Ludo Bagman.

R

Reducio

Izvorni naziv:
Opis: zaustavlja Engorgio
Viđena/spomenuta: u četvrtoj i sedmoj knjizi

Reducto (Kletva Reductor)

Izvorni naziv:
Opis: pomiče objekte (sklanja ih s puta)
Viđena/spomenuta:

Relashio

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi

Rennervate

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Reparo

Izvorni naziv:
Opis: popravlja oštećene stvari
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u većini knjiga

Rictusempra

Izvorni naziv:
Opis: izaziva smijanje
Viđena/spomenuta:

Ridikulus

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za tjeranje bauka
Viđena/spomenuta: spominje se na Obrani od mračnih sila u trećoj knjizi, u petoj knjizi gospođa Weasley Ridikulusom tjera bauka u obliku mrtvih članova njezine obitelji i mrtvog Harrya

S

Scourgify

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Sectumsempra

Izvorni naziv:
Opis: čarolija koja stvara porezotine (kao da siječe nevidljivim mačem)
Viđena/spomenuta: tvorac joj je Severus Snape. Nekoliko puta se pojavljuje u šestoj i sedmoj knjizi. Prvi put je korištena od strane Harrya, kako bi napao Draca Malfoya. U sedmoj knjizi Severus Snape njome je slučajno pogodio Freda Georgea i nehotice mu odnio uho

Serpensortia

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Silencio

Izvorni naziv:
Opis: čarolija ušutkavanja
Viđena/spomenuta: u petoj knjizi na satu Čarolija

Sonorus

Izvorni naziv:
Opis: pojačava glas (glasonoća)
Viđena/spomenuta:

Specialis Revelio

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Š

T

Tarantallegra

Izvorni naziv:
Opis: tjera nekoga da pleše
Viđena/spomenuta: u petoj knjizi, kad je bačen urok na Nevillea Longbottoma, zbog čega je plesao ples sličan stepu

Tergeo

Izvorni naziv:
Opis: čisti; usisava masnoću; čisti prašinu
Viđena/spomenuta:

U

Usmjeri me

Izvorni naziv:
Opis: pokazuje pravi smjer na putu
Viđena/spomenuta:

V

Vadivazi

Izvorni naziv: Waddiwasi (WAD-ee-WAH-see)
Opis: izbacuje male predmete kroz zrak
Viđena/spomenuta: Jednom ju je, u Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana, koristio Remus Lupin da bi izvadio gumu za žvakanje koju je u ključanicu stavio Peeves i izbacio ju je ravno u Peevesov nos.

W

Wingardium Leviosa

Izvorni naziv: Wingardium Leviosa (Win-GUARD-ee-um Le-vee-OH-sah)
Opis: omogućuje predmetima da lete
Viđena/spomenuta: Prvi put viđena u Harryju Potteru i Kamenu mudraca kad učenici prve godine vježbaju čaroliju na satu profesora Flitwicka. Kasnije u istoj knjizi Ron Weasley baca tu čaroliju na toljagu planinskog trola. Harry je tu čaroliju koristio i u Harryju Potteru i Redu feniksa da bi s puta maknuo mozgove dok je lovio Bellatrix Lestrange u Odjelu tajni. Viđena je i u sedmoj knjizi.

Z

Ž


HP books.png Nedovršeni članak Popis čarolija u Harryju Potteru koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.