Dodatak:Popis glavnih gradova

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ovo je abecedni popis glavnih gradova svijeta.

Vidi i: popis glavnih gradova u wikipediji, popis država

Napomena: stavili smo pohrvaćeno ime grada ako je uobičajeno, npr. Beč, Kišinjev, Kopenhagen.

 
A
Abidjan Bjelokosna Obala (de facto)
Abu Dhabi Ujedinjeni Arapski Emirati
Abuja Nigerija
Accra Gana
Adis Abeba Etiopija
Alger Alžir
Amman Jordan
Amsterdam Nizozemska (službeni)
Andorra la Vella Andora
Ankara Turska
Antananarivo Madagaskar
Apia Samoa
Ašgabat Turkmenistan
Asmera Eritreja
Astana Kazahstan
Asunción Paragvaj
Atena Grčka
 
B
Bagdad Irak
Baku Azerbajdžan
Bamako Mali
Bandar Seri Begawan Brunej
Bangkok Tajland
Bangui Srednjoafrička Republika
Banjul Gambija
Basseterre Sveti Kristofor i Nevis
Beč Austrija
Beirut Libanon
Belmopan Belize
Beograd Srbija
Berlin Njemačka
Bern Švicarska
Biškek Kirgistan
Bissau Gvineja Bisau
Bloemfontein Južnoafrička Republika (sudski)
Bogotá Kolumbija
Brasília Brazil
Bratislava Slovačka
Brazzaville Republika Kongo
Bridgetown Barbados
Bruxelles Belgija
Budimpešta Mađarska
Buenos Aires Argentina
Bukurešt Rumunjska
Bujumbura Burundi
 
C
Canberra Australija
Cape Town Južnoafrička Republika (zakonodavni)
Caracas Venezuela
Castries Sveta Lucija
Cetinje Crna Gora (prijestolnica)
Ciudad de México Meksiko
Colombo Šri Lanka (službeni)
Conakry Gvineja
Cotonou Benin (de facto)
 
D
Dakar Senegal
Damask Sirija
Dar es Salaam Tanzanija (administrativni)
Den Haag Nizozemska (administrativni)
Dhaka Bangladeš
Dili Istočni Timor
Dodoma Tanzanija (službeni)
Doha Katar
Dublin Irska
Dušanbe Tadžikistan
 
Đ
Djibouti Džibuti
 
E
Erevan Armenija
 
F
Freetown Sijera Leone
Funafuti Tuvalu
 
G
Gaborone Bocvana
Georgetown Gvajana
Guatemala Gvatemala
 
H
Den Haag Nizozemska (administrativni)
Hanoi Vijetnam
Harare Zimbabve
Havana Kuba
Helsinki Finska
Honiara Salomonski Otoci
 
I
Islamabad Pakistan
 
J
Jakarta Indonezija
Jeruzalem Izrael (sporno; većina zemalja priznaje Tel Aviv)
Juba Južni Sudan
 
K
Kabul Afganistan
Kairo Egipat
Kampala Uganda
Katmandu Nepal
Khartoum Sudan
Kijev Ukrajina
Kigali Ruanda
Kingston Jamajka
Kingstown Sveti Vincent i Grenadini
Kinshasa Demokratska Republika Kongo
Kišinjev Moldavija
Kopenhagen Danska
Kuala Lumpur Malezija
Kuwait Kuvajt
 
L
La Paz Bolivija (službeni)
Libreville Gabon
Lilongwe Malavi
Lima Peru
Lisabon Portugal
Lomé Togo
London Ujedinjeno Kraljevstvo
Luanda Angola
Lusaka Zambija
Luxembourg Luksemburg
 
LJ
Ljubljana Slovenija
 
M
Madrid Španjolska
Majuro Maršalovi Otoci
Malabo Ekvatorska Gvineja
Malé Maldivi
Managua Nikaragva
Manama Bahrein
Manila Filipini
Maputo Mozambik
Maseru Lesoto
Mbabane Svazi
Melekeok Palau
Minsk Bjelorusija
Mogadishu Somalija
Monaco Monako
Monrovia Liberija
Montevideo Urugvaj
Moroni Komori
Moskva Rusija
Muscat Oman
 
N
Nairobi Kenija
Naypyidaw Mjanmar
Nassau Bahami
N'Djamena Čad
New Delhi Indija
Niamey Niger
Nikozija Cipar
Nouakchott Mauretanija
Nuku'alofa Tonga
 
O
Oslo Norveška
Ottawa Kanada
Ouagadougou Burkina Faso
 
P
Palikir Mikronezija
Panamá Panama
Paramaribo Surinam
Pariz Francuska
Peking Kina
Phnom Penh Kambodža
Podgorica Crna Gora (glavni grad)
Port Louis Mauricijus
Port Moresby Papua Nova Gvineja
Port Vila Vanuatu
Port-au-Prince Haiti
Port-of-Spain Trinidad i Tobago
Porto Novo Benin (službeni)
Prag Češka
Praia Zelenortska Republika
Pretoria Južnoafrička Republika (službeni)
Pjongjang Sjeverna Koreja
Priština Kosovo
 
Q
Quito Ekvador
 
R
Rabat Maroko
Reykjavik Island
Riga Latvija
Rijad Saudijska Arabija
Rim Italija
Roseau Dominika
 
S
San José Kostarika
San Marino San Marino
San Salvador Salvador
Sana Jemen
Santiago Čile
Santo Domingo Dominikanska Republika
São Tomé Sveti Toma i Princip
Sarajevo Bosna i Hercegovina
Seul Južna Koreja
Singapore Singapur
Skoplje Makedonija
Sofija Bugarska
Bairiki Kiribati
Sri Jayawardenepura Kotte Šri Lanka (zakonodavni i sudski)
St. George's Grenada
St. John's Antigva i Barbuda
Stockholm Švedska
Sucre Bolivija (administrativni)
Suva Fidži
 
T
Taipei Republika Kina
Tallinn Estonija
Taškent Uzbekistan
Tbilisi Gruzija
Tegucigalpa Honduras
Teheran Iran
Tel Aviv Izrael (međunarodno priznati glavni grad, dok je za Izrael to Jeruzalem)
Thimphu Butan
Tirana Albanija
Tokio Japan
Tripoli Libija
Tunis Tunis
 
U
Ulan Bator Mongolija
 
V
Vaduz Lihtenštajn
Valletta Malta
Varšava Poljska
Vatikan Država Vatikanskoga Grada
Victoria Sejšeli
Vientiane Laos
Vilnius Litva
 
W
Washington, Okrug Columbia Sjedinjene Američke Države
Wellington Novi Zeland
Windhoek Namibija
 
Y
Yamoussoukro Bjelokosna Obala (službeni)
Yaoundé Kamerun
 
Z
Zagreb Hrvatska

Povezani članci[uredi VE | uredi]