Dodatak:Popis gradova u Ukrajini

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Od 1. siječnja 2008. u Ukrajini ima 458 gradova (ukrajinski: мiсто, misto). Prema broju stanovnika najveći je Kijev sa 2.611.327 stanovnika, a najmanji je napušteni grad Pripjat sa 0 stanovnika i Černobil sa 400 stanovnika, obadva grada su pogođena Černobilskom nesrećom.

Popis gradova u Ukrajini sa više od 50.000 stanovnika[uredi VE | uredi]

Ime grada Ime grada na ukrajinskome jeziku Oblast Status Broj stanovnika (2001. godina)
+ 1.000.000
Kijev - Kyjiv Київ Kijevska oblast S 2.611.327
Harkiv Харків Harkivska oblast O 1.470.902
Dnjipropetrovsk Дніпропетровськ Dnjipropetrovska oblast O 1,065,008
Odesa Одеса Odeška oblast O 1.029.049
Doneck Донецьк Donečka oblast O 1.016.194
500-000 - 1.000.000
Zaporižžja Запоріжжя Zaporiška oblast O 815.256
Lavov - Ljviv Львів Ljvivska oblast O 732.818
Krivij Rih Кривий Ріг Dnjipropetrovska oblast O 668.980
Mikolajiv Миколаїв Mikolajivska oblast O 514.136
250.000 - 500.000
Mariupolj Маріуполь Donečka oblast O 492.176
Lugansk Луганськ Luganska oblast O 463.097
Makijivka Макіївка Donečka oblast O 389.589
Izmajil Ізмаїл Odeška oblast O 384.815
Vinnicja Вінниця Vinička oblast O 356.665
Simferopolj Сімферополь Krim O 343.644
Sevastopolj Севастополь Sevastopolj S 342.451
Herson Херсон Hersonska oblast O 328.360
Poltava Полтава Poltavska oblast O 317.998
Černigiv Чернігів Černigivska oblast O 304.994
Čerkasi Черкаси Čerkaška oblast O 295.414
Sumi Суми Sumska oblast O 293.141
Horlivka Горлівка Donečka oblast O 292.250
Žitomir Житомир Žitomirska oblast O 284.236
Dniprodžeržinsk Дніпродзержинськ Dnjipropetrovska oblast O 255.841
Kirovograd Кіровоград Kirovogradska oblast O 254.103
Hmeljnicki Хмельницький Hmeljnička oblast O 253.994
100.000-250.000
Rivne Рівне Rivnenska oblast O 248.813
Černivci Чернівці Černivecka oblast O 240.621
Kremenčuk Кременчук Poltavska oblast O 234.073
Ternopilj Тернопіль Ternopiljska oblast O 227.755
Ivano-Frankivsk Івано-Франківськ Ivano-Frankivska oblast O 218.359
Luck Луцьк Volinjska oblast O 208.816
Bila Cerkva Біла Церква Kijevska oblast O 200.131
Kramatorsk Краматорськ Donečka oblast O 181.025
Melitopolj Мелітополь Zaporiška oblast O 160.657
Kerč Керч Krim O 157.007
Nikopolj Нікополь Dnjipropetrovska oblast O 136.280
Slovjansk Слов'янськ Donečka oblast O 124.829
Berdjansk Бердянськ Zaporiška oblast O 121.692
Sjeverodoneck Сєверодонецьк Luganska oblast O 119.940
Alčevsk Алчевськ Luganska oblast O 119.193
Pavlograd Павлоград Dnjipropetrovska oblast O 118.816
Užgorod Ужгород Zakarpatska oblast O 117.317
Lisičansk Лисичанськ Luganska oblast O 115.229
Jevpatorija Євпаторія Krim O 105.915
Jenakijeve Єнакієве Donečka oblast O 103.997
50.000 - 100.000
Kamajanec-Podiljskij Кам'янець-Подільський Hmeljnicki O 99.610
Kostjantinivka Костянтинівка Donečka oblast O 95.111
Krasnij Luč Красний Луч Luganska oblast O 94.875
Oleksandrija Олександрія Kirovogradska oblast O 93.357
Konotop Конотоп Sumska oblast O 92.657
Stahhanov Стаханов Luganska oblast O 90.152
Umanj Умань Čerkaška oblast O 88.735
Berdičiv Бердичів Žitomirska oblast O 87.575
Šostka Шостка Sumska oblast O 87.130
Brovari Бровари Kijevska oblast O 86.839
Artemivsk Артемівськ Donečka oblast O 82.916
Mukačevo Мукачеве Zakarpatska oblast O 82.346
Jalta Ялта Krim O 81.654
Drohobič Дрогобич Ljvivska oblast O 79.119
Nižin Ніжин Černigivska oblast O 76.625
Feodosija Феодосія Krim O 74.669
Sverdlovsk Свердловськ Luganska oblast O 72.531
Novomoskovsk Новомосковськ Dnjipropetrovska oblast O 72.439
Torez Торез Donečka oblast O 72.346
Červonohrad Червоноград Ljvivska oblast O 70.568
Pervomajsk Первомайськ Mikolajivska oblast O 70.170
Smila Сміла Čerkaška oblast O 69.681
Krasnoarmijsk Красноармійськ Donečka oblast O 69.154
Kaluš Калуш Ivano-Frankivska oblast O 67.902
Korostenj Коростень Žitomirska oblast O 66.669
Kovelj Ковель Volinjska oblast O 66.401
Rubižne Рубіжне Luganska oblast O 65.322
Priluki Прилуки Černigivska oblast O 64.861
Družkivka Дружківка Donečka oblast O 64.557
Harcizk Харцизьк Donečka oblast O 64.175
Lozova Лозова Harkivska oblast O 64.041
Antracit Антрацит Luganska oblast O 63.698
Strij Стрий Ljvivska oblast O 62.479
Kolomija Коломия Ivano-Frankivska oblast O 61.989
Šahtarsk Шахтарськ Donečka oblast O 59.589
Snižne Сніжне Donečka oblast O 58.496
Novohrad-Volinskij Новоград-Волинський Žitomirska oblast O 56.259
Energodar Енергодар Zaporiška oblast O 56.242
Izjum Ізюм Harkivska oblast O 56.114
Dimitrov Димитров Donečka oblast O 54.787
Brjanka Брянка Luganska oblast O 54.767
Illičivsk Іллічівськ Odeška oblast O 54.151
Borispilj Бориспіль Kijevska oblast O 53.975
Novovolinsk Нововолинськ Volinjska oblast O 53.838
Rovenjki Ровеньки Luganska oblast O 53.725
Žovti Vodi Жовті Води Dnjipropetrovska oblast O 53.582
Lubni Лубни Poltavska oblast O 52.572
Nova Kahovka Нова Каховка Hersonska oblast O 52.137
Fastiv Фастів Kijevska oblast O 51.976
Bilhorod-Dnistrovskij Білгород-Дністровський Odeška oblast O 51.890
Komsomoljsk Комсомольськ Poltavska oblast O 51.740
Krasnodon Краснодон Luganska oblast O 50.560
Romni Ромни Sumska oblast O 50.448
Ohtirka Охтирка Sumska oblast O 50.399
Svitlovodsk Світловодськ Kirovogradska oblast O 50.094

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]