Dodatak:Popis hrvatskih pravednika među narodima

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Popis hrvatskih pravednika među narodima. Više od stotinu Hrvata primilo je ovo priznaje od države Izrael za spašavanje Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata (vidi članke Holokaust i Holokaust u NDH). Slijedi nepotpuni popis pravednika:

  • Ivan Antunac
  • Olga i Dragica Bartulović, Split
  • Bauer Čedomir i Branko Bauer, Zagreb
  • Mate Bedrica
  • Antun i Mira Benčević
  • Zina-Gertruda i Tihomil Beritić , Zagreb
  • Ivana Belajec
  • Nevenka Borić (posthumno)
  • Ivan Breskvar
  • Matej Buterin, Zadar
  • Marko Božić
  • Marija i Karel Car
  • Alfred, Vera i Mario Carnelutti , Zagreb
  • Smiljan Franjo Čekada
  • Ratimir Deletis
  • Agata Djerek (posthumno)
  • prof. Žarko Dolinar i Boris Dolinar
  • Josip i Rozika Eberhard
  • Miho i Velimir Ercegović, Zagreb
  • Krista i Marijan (spisatelj, autor popularnih "Bobija i Rudija") Filipović , Zagreb
  • Ruža Fuchs
  • Ante Fulgosi , dr.
  • Franjo i Lidija Griner
  • Marija Guina, Makarska
  • Milica i Franjo Hocenski (posthumno)
  • Pavao Horvat, prvi hrvatski pravednik - 1965. (rođen u Karlovcu)
  • Stjepan Janković , svećenik u selu Lukač, kraj Čakovca
  • Dragutin Jesih , svećenik
  • Andrija i Nikola Jurić , Pelješac
  • Cecilija i Karitas Jurin ,
  • Ante Kalogjera (posthumno)
  • Jakša Kalogjera , ing.
  • Kapetanović (obitelj)
  • Miroslav Kirec
  • Kovačić (obitelj) posthumno
  • Hedviga i Vinko Kovačić (posthumno)
  • Ada i Ivo Kraljević
  • Franjo Krtić
  • Bela i Katarina Kudlik
  • Iva i Tomo Kumrić (od 29. siječnja 1998. )[1]
  • Ankica Lončar (posthumno) i njen sin Darko
  • Juca Malčić
  • Lujza Milharčić-Vlahović
  • Ante Milošević
  • Vid Andrija Milošević
  • Olga i Ida Obradović
  • Anka Oštrić , Zagreb
  • Amadeja Pavlović , Đakovo, časna sestra (posthumno)
  • Andrija Poklepović[1]
  • Bronislawa i Wladislaw Praschek
  • Josip Pribilović
  • Antica i Jakov Radonić
  • dr Boris Roić
  • Rudimir Rudolf Roter, hrvatski novinar, prvi novinar Pravednik među narodima od svih hrvatskih, a pretpostavlja se i europskih novinara [2]
  • Vera Roussal
  • Elza, Ferid, Sead (novinar, Zagreb) i Emira Saračević
  • Mihovil Silobrčić [3]
  • Franjo i Lela Sopianac
  • Pera i Stanko Šiljeg (posthumno), Metković
  • Lujo Štefan, Štefan Ljubica
  • Emanuel i Mandica Taborski
  • Adam Till
  • Mate Ujević, leksikograf, Hrvatska enciklopedija 1938. - 1945.
  • Ivan Vranetić , Zagreb
  • Ante Vuletić , prof. dr.
  • Ljuba Žagar (Ljubica)

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 (špa.) Los justos croatas. Héroes del Holocausto
  2. Vjesnik Josip Grbelja: Šutnja o hrvatskom novinaru prvom »pravedniku«, 4. veljače 2005.
  3. Ratna kronika Splita. "Dvadesetak Židova spasio je šef zaraznog odjeljenja splitske bolnice dr. Mihovil Silobrčić, koji ih je sve do kraja njemačke okupacije zadržavao na svom odjelu kao bolesne, unatoč požurivanju Nijemaca i vlastitom riziku."