Dodatak:Popis međunarodnih registracijskih oznaka za cestovna vozila

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Popis međunarodnih registracijskih oznaka za cestovna vozila

Nacionalne su oznake međunarodne oznake država i moraju biti nalijepljene na vozilu prilikom ulaska u drugu državu. 8. studenog 1968. potvrđen je „Međudržavni zakon o razvrstavanju prepoznatljivih oznaka“. u Beču.


Objašnjenje liste:
*   neslužbene kratice
** Zamjena s međunarodnom oznakom za diplomatska vozila nije moguća (CD = corps diplomatique)

Indeks: 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


A[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
A Austrija 1910.   Austria (lat.)
AFG Afganistan 1971.    
AG Antigva i Barbuda      
AL Albanija 1934.    
AND Andora 1957.    
ANG Angola      
ARK* Antarktika      
ARM Armenija 1992.    
ARU* Aruba      
AUS Australija 1954.   Australia (engl.)
AUT* Palestina/Pojas Gaze i Zapadna obala      
AX Ålandski otoci 2002.    
AZ Azerbejdžan 1992   Azərbaycan (azerb.)

B[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
B Belgija 1910.    
BD Bangladeš 1978.    
BDS Barbados 1956.    
BF Burkina Faso 1990. RHV / HV do kolovoza 2003., 1984: (République(de))Haute Volta (Gornja Volta)
BG Bugarska 1910.    
BHT Butan      
BiH Bosna i Hercegovina 1992.   Bosna i Hercegovina (hrv.,srp.,bos.)
BOL Bolivija 1967.    
BR Brazil 1930.    
BRN Bahrain 1954.    
BRU Brunei 1956.    
BS Bahami 1950.    
BY Bjelorusija 1992.   Transkripcija od Беларусь
BZ Belize 1990. BH Belize (engl.) (bivši British Honduras)
BZH* Bretagne (Francuska)     Breizh (breton.)

C[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
C Kuba 1930.   Cuba (špan.)
CAM Kamerun 1952.   Cameroun/Cameroon (franc./engl.)
CAT* Katalonija (Španjolska) 2006.   Catalunya/Cataluña (katalon./špan.)
CD** Demokratska Republika Kongo 1997. ZRE Congo Démocratique (franc.)
CDN Kanada 1956.   Canadian Dominion (engl.)
CH Švicarska 1911.   Confoederatio Helvetica (lat.)
CI Bjelokosna Obala 1961.   Côte d'Ivoire (franc.)
CL Šri Lanka 1961.   bivši Ceylon
CO Kolumbija 1952.   Colombia (špan.)
COM Komori     Comores (franc.)
CR Kostarika 1956.    
CSC* Korzika   Corsica (korz.)
CV Zelenortska Republika 1930.   Cabo Verde (port.)
CY Cipar 1932.   Cyprus (lat./engl.)
CZ Češka 1993. CS Czech Republic (engl.)

D[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
D Njemačka 1909.   Deutschland (njem.)
DJI Džibuti     Djibouti (franc.)
DK Danska 1914.    
DOM Dominikanska Republika 1952    
DZ Alžir 1963   Al Djazaïr (arap.)

E[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
E Španjolska 1910.   España (špan.)
EAK Kenija 1938.   East Africa Kenya (engl.)
EAT Tanzanija 1938.   East Africa Tanzania (engl.)
EAU Uganda 1938.   East Africa Uganda (engl.)
EC Ekvador 1962.    
ER Eritreja 1993.    
ES Salvador 1978.    
EST Estonija 1993. EW Estonia (engl.)
ET Egipat 1927.   Egypt (engl.)
ETH Etiopija 1964.   Ethiopia (engl.)

F[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
F Francuska 1910.   France (franc./engl.)
FIN Finska 1993. SF Finland (engl.)
FJI Fidži 1971.   Fiji (engl.)
FL # Lihtenštajn 1923.   Fürstentum Liechtenstein (njem.)
FO Føroyar 1996. FR Føroyar (før.)
FSM Savezne Države Mikronezije     Federated States of Micronesia (engl.)

G[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
G Gabon 1974.    
GB Ujedinjeno Kraljevstvo 1910.   Great Britain (engl.)
GBA Alderney 1924.   Great Britain Alderney (engl.)
GBG Guernsey 1924.   Great Britain Guernsey (engl.)
GBJ Jersey 1924.   Great Britain Jersey (engl.)
GBM Otok Man 1932.   Great Britain Isle of Man (engl.)
GBZ Gibraltar 1924.   Great Britain Gibraltar (engl.), Z: GBG nije bilo moguće
GCA+GT Gvatemala 1956.   Guatemala Central America (engl.)
GE Gruzija 1992.    
GH Gana 1959.    
GQ* Ekvatorska Gvineja     Guinée équatoriale (franc.)
GR Grčka 1913.    
GRO Grenland     Grønland (dan.)
GUB Gvineja Bisau      
GUI* Gvineja      
GUY Gvajana 1972.    

H[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
H Mađarska 1910.   Hungaria (lat.)
HK Hongkong 1932.    
HN Honduras      
HR Hrvatska 1992.  CRO* Hrvatska (hrv.)

I[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
I Italija 1910.    
IL Izrael 1952.    
IND Indija 1947.    
IR Iran 1936.    
IRL Irska      
IRQ Irak 1930.   Iraq ( Transkripcija sa arap. عراق)
IS Island 1936.    

J[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
J Japan 1964.    
JA Jamajka 1932    
JOR Jordan ? HKJ  

K[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
K Kambodža 1956.    
KAN* Sveti Kristofor i Nevis      
KIR Kiribati      
KP Sjeverna Koreja     Korea, Democratic People’s Republic (engl.)
KS Kirgistan 1992.    
KSA Saudijska Arabija     Kingdom of Saudi-Arabia (engl.)
KWT Kuvajt 1954.    
KZ Kazahstan 1992.   Kazakhstan (engl.)

L[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
L Luksemburg 1911.    
LAO Laos 1959.    
LAR* Libija 1972.   Libyan Arab Republic (engl.)
LB* Liberija 1967.    
LS Lesoto 1967.    
LT Litva 1992.   Lietuva (lit.)
LV Latvija 1992.   Latvija (let.)

M[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
M Malta 1966. GBY  
MA Maroko 1924.    
MAL Malezija 1967.    
MC Monako 1910.    
MD Moldova 1992.    
MEX Meksiko 1952.    
MGL Mongolija      
MH Maršalovi otoci      
MK Makedonija 1992.   Македониjа (maked.)
MNE Crna Gora 2006. SCG Montenegro
MOC Mozambik 1975.   Moçambique (port.)
MS Mauricijus 1938.    
MV* Maldivi      
MW Malavi 1965.    
MYA Mianmar   BUR  

N[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
N Norveška 1922.    
NA Nizozemski Antili 1957.    
NAM Namibija      
NAU Nauru 1968.    
NCL Nova Kaledonija     Nouvelle-Calédonie (franc.)
NEP* Nepal 1970.    
NGR Nigerija 1992. WAN  
NIC Nikaragva 1952.    
NL Nizozemska 1910.    
NZ Novi Zeland 1958.   New Zealand (engl.)

O[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
OM Oman      

P[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
P Portugal 1910.    
PA Panama 1952.    
PAL Palau      
PE Peru 1937.    
PK Pakistan 1947.    
PL Poljska 1921.    
PNG* Papua Nova Gvineja 1978.    
PRI Portoriko      
PY Paragvaj 1952.    

Q[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
Q Katar 1972.   Qatar (engl.)

R[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
RA Argentina 1927.   República Argentina (špan.)
BW Bocvana 1967.   Republic of Botswana (engl.)
RC Kina (Taiwan) 1932.   Republic of China (engl.)
RCA Srednjoafrička Republika 1962.   République centrafricaine (franc.)
RCB Republika Kongo 1962.   République du Congo Brazzaville (franc.)
RCH Čile 1930.   República de Chile (špan.)
RG Gvineja 1972.   République de Guinée (franc.)
RH Haiti 1952.   République d'Haïti (franc.)
RI Indonezija 1955.   Republik Indonesia (engl.)
RIM Mauritanija 1964.   République islamique de Mauritanie (franc.)
RKS* Kosovo 2010. KS Republika e Kosoves (alb.)
RL Libanon 1952.   République libanaise (franc.)
RM Madagaskar 1962.   République de Madagascar (franc.)
RMM Mali 1962.   République du Mali (franc.); jedno M nije jasno (?)
RN Niger 1977.   République du Niger (franc.)
RO Rumunjska 1981.  R România (rumän.)
ROK Južna Koreja 1971.   Republic of Korea (engl.)
ROM* Rumunjska 1981.   neslužbeno, ali se koristi
ROU Urugvaj 1979.   República Oriental del Uruguay (špan.)
RP Filipini 1975.   Republic of the Philippines (engl.)
RSM San Marino 1932.   Repubblica di San Marino (tal.)
RT Togo     République togolaise (franc.)
RU Burundi     Republika y'Uburundi (Kirundi, Bantu jezik)
RUS Rusija 1992.   Russia (engl.)
RWA Ruanda 1964.   Rwanda (franc.)

S[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
S Švedska 1911.    
SCO / ALBA * Škotska     Scotland (engl.) / (gal.)
SCV Vatikan 1931.   Stato della Città del Vaticano (tal.)
SD Svazi 1935.    
SGP Singapur 1952.    
SK Slovačka 1993. CS, SQ  
SLO Slovenija 1992.    
SME Surinam 1936.    
S.M.O.M. Malteški red     Sovereign Military Order of Malta (engl.)
SN Senegal 1962.    
SO Somalija 1974.    
SOL Solomonski otoci     Solomon Islands (engl.)
SRB Srbija 2006. SCG Srbija (srb.)
STP Sveti Toma i Princip      
SUD* Sudan 1963.    
SY Sejšeli 1938.    
SYR Sirija 1952.    

T[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
T Tajland 1955.    
TD Čad 1973.   Tchad (franc.)
TG* Togo 1973.    
TJ Tadžikistan 1992.   Tajikistan (engl.)
TL Istočni Timor     Timor-Leste (portug.)
TM Turkmenistan 1992    
TN Tunis 1957.    
TON* Tonga      
TR Turska 1935.    
TT Trinidad i Tobago 1964.    
TUV Tuvalu      

U[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
UA Ukrajina 1992.    
UAE Ujedinjeni Arapski Emirati     United Arab Emirates (engl.)
USA Sjedinjene Američke Države 1952. US United States of America (engl.)
UZ Uzbekistan 1992.   Uzbekistan (engl.)

V[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
VAN* Vanuatu      
VL* Flandrija     Vlaanderen (nizoz.)
VN Vijetnam 1953.    
VO* Vojvodina      

W[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
W* Valonija      
WAG Gambija 1932.   West Africa Gambia (engl.)
WAL Sijera Leone 1937.   West Africa Sierra Leone (engl.)
WB* Zapadna obala     West Bank (engl.)
WD Dominika 1954.   Windward Islands Dominica (engl.)
WG Grenada 1932.   Windward Islands Grenada (engl.)
WL Sveta Lucija 1932.   Windward Islands St. Lucia (engl.)
WS Samoa 1962.   ehem. Westsamoa
WSA* Zapadna Sahara 1932.   West Sahara (engl.)
WV Sveti Vincent i Grenadini 1932.   Windward Islands St. Vincent (engl.)

Y[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
YAR Jemen     Yemen Arab Republic
YV Venezuela      

Z[uredi VE | uredi]

kratica Država vrijedi od stara oznaka podrijetlo kratice
Z Zambija 1966.   Zambia (engl.)
ZA Južna Afrika 1936. SAU Zuid-Afrika (nizoz.)
ZW Zimbabve 1977. RSR Zimbabwe (engl.)