Dodatak:Popis narudžbi i isporuka Airbusa A380

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Dvadeset kompanija je naručilo A380. Konačni broj potpisanih narudžbi je 324. Sve narudžbe se odnose na putničku verziju zrakoplova, dok su za teretu verziju zrakoplova A380F sve narudžbe otkazane najprije zbog odgode isporuke i nakraju zbog "zamrzavanja" programa. Do sada je isporučeno 147 zrakoplova za dvanaest kompanija[1]: Emirates (55), Singapore Airlines (19), Qantas Airways (12), Lufthansa (12), Air France (10), Korean Air (10), China Southern Airlines (5), Malaysia Airlines (6) , Thai Airways International (6), British Airways (8), Asiana Airlines (2) i Qatar Airways (2).

Narudžbe i isporuke po kompanijama[uredi VE | uredi]

Kompanija URS Potpisane narudžbe Opcija Isporuka EA RR
Air Austral[2] 2014 2 *
Air France[3] 2009 12 2 10 *
Amadeo[4] 2016 20
Asiana Airlines[5] 2014 6 2 *
British Airways[6] 2013 12 7 8 *
China Southern Airlines[7] 2011 5 5 *
Emirates[8] 2008 140 55 *
Etihad Airways[9] 2014 10 5 *
Nepoznati kupac 2015 10 ND
Kingdom Holding Company 2012 1 *
Korean Air[10] 2011 10 10 *
Lufthansa[11] 2010 14 2 12 *
Malaysia Airlines[12] 2012 6 6 *
Qantas[13] 2008 20 4 12 *
Qatar Airways[14][15] 2014 10 3 2 *
Singapore Airlines[16] 2007 24 1 19 *
Skymark Airlines[17] 2014 6 *
Thai Airways International[18] 2012 6 6 *
Transaero Airlines[19] 2015 4 ND
Virgin Atlantic[20][21] 2015 6 6 *
Totals 324 30 147 174 100

URS- ulazak u redovni servis

ND- nije dostupno

EA- Engine Alliance

RR- Rolls Royce

Kompanija Prvi komercijalni let
Flag of France.svg Air France  20. studenoga 2009.
Flag of South Korea.svg Asiana Airlines  26. svibnja 2014.
Flag of the United Kingdom.svg British Airways  2. kolovoza 2013.
Flag of the People's Republic of China.svg China Southern Airlines  17. listopada 2011.
Flag of the United Arab Emirates.svg Emirates  1. kolovoza 2008.
Flag of South Korea.svg Korean Air  6. lipnja 2011.
Flag of Germany.svg Lufthansa  6. lipnja 2010.
Flag of Singapore.svg Singapore Airlines  25. listopada 2007.
Flag of Australia.svg Qantas  20. listopada 2008.
Flag of Qatar.svg Qatar Airways  10. listopada 2014.
Flag of Malaysia.svg Malaysia Airlines  1. srpnja 2012.
Flag of Thailand.svg Thai Airways International  27. listopada 2012.

Grafika narudžbi i isporuka[uredi VE | uredi]

Modeli[uredi VE | uredi]

TIP TIP certificiran od
EASA/ FAA
Motori Proizvođač Maksimalni uzletni potisak Motor certificiran
EAS FAA
A380-841 12. prosinca 2006. Trent 970-84 Rolls-Royce 334,29 kN / 75.152 lb 29. listopada 2004. 4. prosinca 2006.
12. prosinca 2006. Trent 970B-84 Rolls-Royce 348,31 kN / 78.304 lb 29. listopada 2004. 4 prosinca 2006.
A380-842 12. prosinca 2006. Trent 972-84 Rolls-Royce 341,41 kN / 76.752 lb 11. kolovoza 2005. 4. prosinca 2006.
12. prosinca 2006. Trent 972B-84 Rolls-Royce 356,81 kN / 80.213 lb 11. kolovoza 2005. 4. prosinca 2006.
A380-843F ND Trent 977-84 Rolls-Royce 359,33 kN / 80.781 lb 29. listopad 2004. 4. prosinca 2006.
ND Trent 977B-84 Rolls-Royce 372,92 kN / 83.835 lb 29. listopada 2004. 4. prosinca 2006.
A380-861 14. prosinca 2007. GP7270 Engine Alliance 322,44 kN / 74.735 lb 19. travnja 2007. 29. prosinca 2005.
A380-863F ND GP7277 Engine Alliance 357,15 kN / 80.290 lb 19. travnja 2007. 29. prosinca 2005.
A380-941 ND Trent 980-84 Rolls-Royce 374,09 kN / 84.098 lb 29. listopada 2004. 4. prosinca 2006.

ND- nije dostupno

Varijante[uredi VE | uredi]

Varijanta
(modifikacijski broj)
A380-8XX-000
(osnovni)
A380-8XX-001
(64636)
A380-8XX-002
(64605)
A380-8XX-003
(66611)
A380-8XX-004
(69439)
A380-8XX-005
(69879)
MTR (maksimalna težina rampe), t 562 (1.239.000 lb) 512 (1.128.700 lb) 571 (1.258.800 lb) 512 (1.128.700 lb) 562 (1.239.000 lb) 562 (1.239.000 lb)
MTU (maksimalna težina uzlijetanja), t 560 (1.234.600 lb) 510 (1.124.400 lb) 569 (1.254.400 lb) 510 (1.124.400 lb) 560 (1.234.600 lb) 560 (1.234.600 lb)
MTS (maksimalna težina sletanja), t 386 (850.980 lb) 394 (868.620 lb) 391 (862.010 lb) 395 391 (862.010 lb) 383
MTG (maksimalana težina goriva), t 361 (795.870 lb) 372 (820.120 lb) 366 (806.890 lb) 373 366 (806.890 lb) 366 (806.890 lb)

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Airbus Orders and Deliveries (XLS). Airbus (prosinac 2013.).
  2. Airbus. Air Austral signs firm order for two single class A380s. Tiskovno izdanje. Preuzeto 12. svibnja 2010..
  3. Air France, the first European carrier to offer flights on the A380. Air France. Arhivirano s izvorne stranice na 8. studenoga 2011.. pristupljeno 9. travnja 2011.
  4. Amedeo firms up order for 20 A380s. Airbus.com. pristupljeno 7. ožujka 2014.
  5. Asiana orders six A380s. Flightglobal. pristupljeno 14. prosinca 2013.
  6. British Airways. Original Livery In As 757s Bow Out. Tiskovno izdanje. Preuzeto 9. travnja 2011..
  7. China Southern Airlines. China Southern Airlines’ first A380 makes its maiden flight. Tiskovno izdanje. Preuzeto 9. travnja 2011..
  8. Emirates A380. Emirates. pristupljeno 4. travnja 2011.
  9. Our history. Etihad Airways. pristupljeno 9. travnja 2011.
  10. Korean Air A380. Korean Air. pristupljeno 27. kolovoza 2011.
  11. Lufthansa Annual Report 2011. Lufthansa. pristupljeno 2. travnja 2012.
  12. Malaysia Airlines. Malaysia Airlines Posts RM226 million Net Profit, Operating Profit Up At RM137 Million For 4Q10. Tiskovno izdanje. Preuzeto 10. travnja 2011..
  13. Qantas A380. Qantas. pristupljeno 4. travnja 2011.
  14. Max Kingsley-Jones. Qatar Airways plots Paris A380 and A330P2F deals. FlightGlobal. pristupljeno 28. svibnja 2011.
  15. http://www.airbus.com/newsevents/news-events-single/detail/qatar-airways-selects-50-airbus-a320neo-and-5-additional-a380s/
  16. Singapore Airlines A380. Singapore Airlines. pristupljeno 27. kolovoza 2011.
  17. Skymark Airlines. Skymark signs firm contract with Airbus for purchase of A380s (PDF). Tiskovno izdanje. Preuzeto 1. travnja 2011..
  18. THAI's A380. Thai Airways. pristupljeno 27. kolovoza 2011.
  19. http://www.airbus.com/presscentre/pressreleases/press-release-detail/detail/transaero-airlines-firms-up-order-for-four-a380s/
  20. http://www.bbc.co.uk/news/business-23177384
  21. One of the Youngest Fleets in the World. Virgin Atlantic. pristupljeno 10. travnja 2011.