Dodatak:Popis poznatih plemićkih obitelji iz Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ovdje je uključen popis poznatih plemićkih obitelji iz Hrvatske kao i plemićkih obitelji iz drugih država, čiji su se ogranci proširili u Hrvatsku, kao i obitelji kojima je priznato hrvatsko plemstvo.

Indeks: 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


A[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Adamić
Adamovići Čepinski 17. st. - danas barun
Grb Adamovica.jpg
Ajtić (Aytich, Jajtich, Jajetich)
Alagović
Alapići  ? – 1584. barun, ban HR-Alapić.jpg
Alberti grof (od 1907.) splitska plemićka obitelj
Althan 1129. - danas grof (od 1610.) obitelj njemačkog podrijetla, posjednici Međimurja (1719.-1791.)
Wappen Althann.jpg
Andech-Meranski 1173. - ???? margrofovi, ban obitelj njemačkog podrijetla, posjednici Istre (1180.-1248.)
Andechs-Wappen.png
Andrassy obitelj mađarskog podrijetla
Andreis 13. st. - danas trogirska plemićka obitelj
Antolčić
Antolković
Apalenić (Apallenich)
Arky u popisu plemića jednoselaca Križevačke županije
Auersperg
Augustić HR-Augustiić.jpg

B[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Babočaj
Babok
Babonići Blagajski 13. st. - 1898. knez, ban hrvatska velikaška obitelj
Babonožić
Bačić
Bajamonti splitska plemićka obitelj talijanskog podrijetla Bajamonti 1.JPG
Balog
Bánffy  ???? - danas grof mađarska plemićka obitelj s posjedima u Hrvatskoj Banffy s-1-.JPG
Banići 16. st. - danas knez hrvatska plemićka obitelj od roda Poletčića
Baošić
Barac Repenjski
Barbarić
Barbo
Barčić
Barić
Baršić
Bartolić
Bašić (Bassich)
Batthyány 1398. - danas barun (od 1628.), grof (od o.1630.), knez (od 1764.), ban obitelj mađarskog podrijetla s posjedima u Hrvatskoj Batthyány.JPG
Bebek
Bedekovići Kobilićki  ??? - danas
Bedekovići Komorski 13. st. - danas barun
Belavići (rod) plemićka obitelj podrijetlom iz Bihaćke krajine
Belošić
Beloševići 1635. - danas
Benkovići 15. st. - danas
Benja 12. st. - danas zadarska plemićka obitelj
Berčić (Berchich)
Berislavići Grabarski 13. st. - 16. st. ban, despot hrvatska plemićka obitelj
Berislavići Malomlački 15. st. - ????
Berislavići Trogirski
Berke 15. st. - danas mađarska plemićka obitelj sa Prekmurja s posjedima u Hrvatskoj Berke grb.jpeg
Bešenići obitelj mađarskog podrijetla, prezime pisano kao Bessen i Bessenich, predijalci Zagrebačkog kaptola
Bilići (rod) 13. st. - 16. st. - danas U 16. stoljeću se spominju u Bihaćkoj krajini, a već 1588. u Šibeniku
Bochkaj
Bodrić
Bogdanić
Bojničići 13. st. - danas Podrijetlom iz Plavnog kod Knina. HR-Bojničić.jpg
Bombelles 19. st. - danas grof
Borelli
Borković Domagovićki
Boršić Plemićka obitelj u 16. st. se spomin je u Bihaćkoj krajini
Bošnjak (Bosniak, Bosniakovich)
Bošnjaković
Bot Bajnski
Coa Hungary Family Both Botfalva (1460).svg
Bradač
Brajković
Branjug (Branyugh)
Brdovečki (Berdoczy)
Brezovečki (Brezovački)
HR-Brezovečki.jpg
Brigljević (Briglevich)
Britvić
Brlečići U 16. stoljeću se spominju u Bihaćkoj krajini. HR-Brlečić.jpg
Brlekovići Plemići spomenuti u popisu plemića jednoselaca Križevačke županije.
Broz Plemićka obitelj se spominje u popisu plemića Zagrebačke županije 1842., i plemići su predijalci Zagrebačkog kaptola
Budački 14. st. - 1713.
Budak
Budisavljevići
Bujanović
Bukovački 1579. - ???? hrvatska plemićka obitelj od plemena Mogorovića
Bukovlić
Buković
Bukvić
Bunići 1023. - danas markiz (od 1754.) dubrovačka plemićka obitelj. Coa ita FAM bona.jpg
Burić Šibenik 1587. barun,vitez BURIC.jpg
Bušić
Bužani

C, Č, Ć[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Caballini
Cambi 15. st. - danas splitska plemićka obitelj Grb porodice Cambio.jpg
Castropola 10. st. - danas Lo stemma dei conti pola.jpg
Celio-Cega 13. st. - danas trogirska plemićka obitelj
Celjski grofovi 12. st. - 1456. grof, knez obitelj njemačkog podrijetla sa sjedištem u Koruškoj, ali i posjedima u Ugarskoj i Hrvatskoj Counts of Celje coat of arms (1-4).svg
Cindro 13. st. - danas splitska plemićka obitelj Coat of arms of Cindro.JPG
Cipiko
Crnčić (Cernchich, Chernchich)
Crnkovići 15. st. - danas grof (od 1833.)
Cvetković
Cvitković
Čačković Chachkovich HR-Čačković.jpg
Čavrag (Čavrak)
Čeh (Cheh, Cseh)
Česnegić Milvanski 13. st. - danas grof Cseszneky comital big.jpg
Čikulin 16. st. - 1746. barun (od 1628.), grof (od 1706.) obitelj talijanskog podrijetla s posjedima u Hrvatskoj Grb obitelji Čikulin.JPG
Čolić
Čulić Rod potječe od plemana Lapčana
Čupor Moslovački 13. st. - 15. st. ban slavonska plemićka porodica

D, Đ[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Daničić
Delišimunovići 15. st. - danas
Dianižević
Ditković
Doktorić
Dolački (Dolachky)
Dolovčak HR-Dolovčak.jpg
Dolovec
Domagojevići
Dominis  ???? - danas rapska plemićka obitelj
Domjanići
Dončić
Doringer
Dorotić
Draganići 13. st. - Danas Hrvatski rod podrijetlom od plemena Šubića HR-Draganić.jpg
Draganić - Vrančić 13. st. - 18. st. - Danas Hrvatski rod podrijetlom od plemena Šubića i roda Vrančić
Dragojlović
Draškovići Trakošćanski 15. st. - danas barun, grof, ban hrvatska velikaška obitelj Grb obitelji Drašković Trakošćan.jpg
Drenovečki (Drenoczy)
Druškoci (Druskoczy)
Držanić (Dersanich)
Dudići
Duka

E[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Eltz 1157. - danas barun, grof obitelj njemačkog podrijetla s posjedima u Slavoniji
Erdödy 1187. - danas grof obitelj mađarskog podrijetla koja je imala posjede i u Hrvatskoj i koja se razdijelila na dvije grane: mađarsku i hrvatsku (hrvatska je grana odigrala značajnu ulogu u povijesti Hrvatske i obrani njenih državnih prava) COA bishop SK Erdody Laszlo Adam.png
Ernušti 15. st. - 1540. obitelj židovskog podrijetla Grb obitelji Ernušt.jpg

F[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Fabijanić
Farkaš-Vukotinović
Femen
Ferić
Feštetići 15. st. - danas grof (od 1766.), knez (od 1911.) Grb obitelji Feštetić.jpg
Filipašić Plemići predijalci Zagrebačkog kaptola
Filipčić
Filipović
Flaischman HR-Fleischman.jpg
Fodrovečki (Fodroczy)
Forčić
Forko
Frankapani (knezovi Krčki) 1116. - 1671. knez, markiz, ban hrvatska velikaška obitelj podrijetlom s otoka Krka Coat of Arms of Fran Krsto Frankopan.jpg
Frodnacher (de Bednya) 1380.- ??? obitelj njemačkog podrijetla sa područja Gornje Austrije- ogranak Bednjanski[1]
Funtek

G[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Gabelić
Gaj
Galjuf (Galliuff)
Gašparić
Gašparini
Gatčani (Gatchany)
Gereci (Gereczy)
Gisingovci(Német-Ujvá)( njem. Güssing, mađ. Kőszegi) 12.st. - 15.st. ban, palatin velikaška obitelj njemačkog podrijetla. Grb Gisingovaca s mačevima.JPG
Gluhak
Gojmerec (Goymerecz, Goymeracz) HR-Gojmerec.jpg
Golec
Golub
Golubić Plemićka obitelj spominje se u popisu plemića jednoselaca u Križevačkoj županiji
Gorjanski (Garay) 13. st. - 1481. knez obitelj mađarskog podrijetla koja je imala posjede i plemstvo u Slavoniji
Gorjup
Gorup
Gotal (Gotthal, Gothal, Gottal, Gothall)
Gracki (Gradszky, Graczky)
Granđa (Granya, Grangya)
Grdenić (Gerdenich)
Gregorić
Gregorijanci 16. st. - 17. st. barun
Gregoroci (Gregoroczy)
Grimani
Grisogono 14. st. - danas splitska plemićka obitelj Grb porodice Grisogono.jpg
Gubašoci (Gubassoczy)
Gučetići dubrovačka plemićka obitelj
Gundulić 13. st. - 1800. dubrovačka plemićka obitelj Coa Croatia Family Gundulić.svg
Gusići 12. st. - danas knez, barun hrvatski velikaški rod Gusići.jpg
Gušić (pleme)
Gut-Keled (Cletgud, Gledguth, Guthkeled, Gutkeled, Gwthkeleth) 12.st. - 15.st. ban velikaška obitelj njemačkog podrijetla.
Gvozdanović HR-Gvozdanović.jpg

H[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Habjanec HR-Habjanec.jpg
Hadrović
Halenić
Haller
Halper Sigetski
Haulik
Hellenbach
Herberstein
Herković (Herkovich, Herkffy)
Hervoj (Hervoy)
Homolić
Hondrej (Hondrey)
Horg (Horgh)
Horžić (Horsich)
Horvat (Horvathy) 13. st. - Danas HorvatXIVstoljece1.svg
Horvat od sv. Petra  ??? - 17. st. - Danas Potvrda plemstva 1639. godine s novim grbom. HR-Horvat od sv Petra.jpg
Horvatić HR-Horvatić.jpg
Horvatinčić Grbovnica u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu HR-Horvatinčić.jpg
Hotkovići 15. st. - 19. st. barun (od 1791.)
Hranilovići 15. st. - danas hrvatska plemićka obitelj- Plemićki list, grbovnica podijeljeni su 24. kolovoza 1603. Jurju Hraniloviću. Proglašeno na Hrvatskom saboru 27. veljače 1609..Plemići i svećenici.
Hreljac
Hrušoci (Hrussoczy)
Hrvatić (Hervatich)
Hrvatinići 13. st. - 1476. vojvoda, herceg, knez hrvatska obitelj koja je imala posjede u Donjim krajevima u Bosni Hrvatinići.png
Hrvojić (Hervoich)
Hržić (Hersich)
Hudić
Hudoden
Humski 16. st. - o. 1680.
Huzjak (Husiak, Huziak, Hosiak, Hoziak) 16. st. - danas HR-Huzjak.jpg

I[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Ilijašić
Iločki 13. st. - 1524. knez obitelj hrvatskog podrijetla (područje Dubice) s posjedima u Slavoniji
Imprić
Inkey (Inkey de Pallin)
Ivanek Plemićka obitelj se spominje u darovnici Ivana III. Draškovića za dobra Čurilovec i Pišćanovec 18. 06. 1647.
Ivanić (obitelj)
Ivellio 13. st. - danas grof splitska plemićka obitelj Iveljić 1.JPG
Ivšić

J[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Jagić (Jagich, Jagych) 1569. - danas HR-Jagich.jpg
Jakopčići 13. st. - danas. Rod podrijetlom iz Ivanića pred Turcima se sklonio u Hrvatsko zagorje HR-Jakopčić.jpg
Jankovići Daruvarski 16. st. - 1904. barun
Jelačići Bužimski 14. st. - danas barun, grof Podrijetlo vuku iz Bužima u Lici. Grb obitelj Jelačić.jpg
Jurkovići barun

K[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Kabužić 13. st. - danas grof (od 1857.) dubrovačka plemićka obitelj Coa fam ITA caboga.jpg
Kačići Omiški 12. st. - danas knez hrvatski velikaški rod Kacici.jpg
Katalenić 16. st. - danas hrvatska plemićka obitelj podrijetlom iz Knina
Keglevići Bužimski 15. st. - danas barun, grof Podrijetlo vuku iz Dalmacije sa Zrmanje gdje im je bio Kegel grad kojem se još danas vide ruševine. KAsnije pred Turcima se preseljavaju u današnju Bihaćku krajinu gdje su imali u posjedu Bužim (nekad nazivan Čava) hrvatska velikaška obitelj. Hrvatska grana izumrla je u 20. stoljeću, dok je ugarska još živuća Bratislava erb na Rudnayovej ulici.jpg
Kitonić 16. st. - danas hrvatska plemićka obitelj iz Kostajnice HR-Kitonić2.jpg
Klokočani
Kneževići 15. st. - 1924. barun (od 1763.) Kneževići od Svete Jelene (Croatia).jpg
Kramarić
Krčelić HR-Krčelić.jpg
Kristolovec HR-Kristolovec.jpg
Kulmeri 17. st. - 1998. barun, grof hrvatska plemićka obitelj štajerskog podrijetla
Kurjakovići Krbavski 14. st. - 1531. knez ogranak roda knezova Gusića
Kuščić 15. st. - danas bračka plemićka obitelj
Kutnjak (Kutnyak, Kutniak, Kotnyak, Kotniak) 1662. - danas HR-Kutnjak.jpg

L, LJ[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Lackovići vojvoda, knez, ban obitelj njemačkog podrijetla koja je imala posjede u Hrvatskoj i s vremenom se integrirala među hrvatsko plemstvo Grb Lackovića.JPG
Laszowski od grba Szeliga obitelj poljskog podrijetla HR-Laszowski.jpg
Lipić (Lippich) 1683. - danas

M[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Madijevci 10.st. - ???? zadarska patricijska obitelj, pripadnica dinastije Madijevaca obilježila je hrvatska kraljica Jelena Slavna, žena kralja Mihajla Krešimira II.
Mađar(obitelj) (Magyar)
Magdalenić
Magdić
Majcen (Mayczen)
Makanec
Makar(obitelj)
Malekovići 1490. - danas
Malenić
Maljevac(obitelj)
Mamić
Mandići barun
Marčić
Maretići 6. siječnja 1224. - danas grof ,barun kordunski plemići, naseljeni i u Dalmaciji i BiH
Margetić
Marić(obitelj)
Marjašević
Marković
Markulin
Marojević
Marojčić
Martinčić
Martinković
Marušići(obitelj) 13. st. - danas hrvatska plemićka obitelj od roda Oblačića
Matačić HR-Matačić.jpg
Matanović
Matejković
Matijašević
Matković
Matleković
Maurić
Maurović
Medić
Medošoci (Medossoczy)
Medunić
Međurečki
Mesarić
Mešić (Messich)
Mihalčević
Mihalić
Mihalović
Mihaljević
Mihanić
Mihanović
Mihić
Mikić
Mikovići 17. st. - danas
Mikšić (Mixich)
Mikulanić
Mikulčići 16. st. - danas
Mikulić
Milići 1881. - danas grof ,barun
Milinović (Milinovics)
Milovac
Mlinarić (Mlinarich)  ??? - 1650. - 1655. - danas Vojvoda/Herceg Obitelj hrvatskog podrijetla koja se razdijelila na više grana: hrvatsku (Mlinarić), mađarsku (Mlinarics), štajersku (Mlinarič)...i druge, univerzalno prezime za sve grane je Mlinarich. HR-Mlinarić.jpg
Modić
Modrić(Modrich aliter Modrovich)  ??? - 1649. - danas Stara hrvatska plemićka obitelj iz zaleđa Zadra, potvrđeno plemstvo na Saboru 1649., čiji su preci u XIII. stoljeću prešli u Liku i Krbavu. Nakon turskih osvajanja Like i Krbave prelaze u Senj i u Hrvatsko Zagorje.

Potomci i danas žive u Hrvatskoj,a u Zagorju u Leskovcu Topličkom.

HR-Modriić IM 1673.jpg
Modrić(Modrch aliter Modrovich)  ??? - 1791. - danas Nova grbovnica podjeljena od Leopolda II u Beču 21. srpnja 1791., a potvrđeno u Hrvatskom saboru 1792. Grb ovih Modrića nije isti kao grb starih Modrića iz 1649. godine. HR-Modrich2.jpg
Mogorić(obitelj)
Mogorojević
Mokrović
Molnar
Moravčik
Morovićki (Maróti) 12. st. - ??? ban obitelj od plemena Gutkeled
Mostarić
Moszynski od grba Nałecz obitelj poljskog podrijetla HR-Moszynski.jpg
Mračić
Mrazović
Mrmonić
Mrnjavčić
Mrzljak (Merzliak)
Mudić
Mudrovčić

N, NJ[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Nelipčići Cetinski 13. st. - 1434. knez hrvatska velikaška obitelj s područja Cetinske krajine; ogranak roda Snačića
Noršić
Novosel ???- 1744. - HR-Novosel.jpg

O[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Orlovići (Orlovčići)
Oršići Slavetički 15. st. - danas barun (od 1675.), grof (od 1744.) hrvatska plemićka obitelj iz roda Lapćana i Karinjana
Ožegovići Barlabaševački 15. st. - barun (od 1858.)

P[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Papalić 14. st. - 1739. splitska plemićka obitelj
Patačići od Zajezde 16. st. - 1817. barun (od 1706.), grof (od 1735.)
Pavleković (Paulekovich) 1613. - danas Grbovnica podjeljena Pavlu Pavlekoviću 9. rijna 1613. u Regensburgu.
Pejačevići Našički 14. st. - danas barun (od 1712.), grof (od 1772.) 11 peqchevich.jpg
Peranski 15. st. - 1786. knez ogranak hrvatske velikaške obitelji knezova Bribirskih
Perko
Pongrac(obitelj) (Pongratz, Pongracz)
Posedarski knez
Prstec (Persztecz) Plemići predijalci Zagrebačkog kaptola

R[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Radić(obitelj) (Raddich, Radich) 24. 01. 1648. - HR-Radich.jpg
Radik 1629 -
Rafaj (Raffay) HR-Rafaj.jpg
Raškaj 13. st. - danas. obitelj njemačkog podrijetla od plemena Gutkeled HR-Raškaj.jpg
Ratkaj 15. st. - 1793. barun obitelj mađarskog podrijetla koja je imala poosjede u Hrvatskoj HR-Ratkaj.jpg
Ratković (Ratkovich) Plemićka obitelj podrijetlom iz Šibenika, u 17. stoljeću predijalci Zagrebačkog kaptola
Rauch 17. st. - 20. st. barun (od 1763.) obitelj njemačkog podrijetla koja je imala poosjede u Hrvatskoj

S, Š[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Scampicchio od 15.st.
Sermage 17. st. - 20. st. barun (od 1720.) obitelj francuskog podrijetla s posjedima u Hrvatskoj
Spanheim (Sponheim) 12.st. margrofovi obitelj njemačkog podrijetla, posjednici Istre.(od 1090.– 1173.) Armoiries de Sponheim 1.svg
Šubići Bribirski 12. st. - 1456. knez, ban moćna hrvatska velikaška obitelj iz Bribirske županije Bribir6 2.JPG

T[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Talovci 15. st. - 16. st. knez
Tartaglia 12. st. - danas grof (od 1444.) splitska plemićka obitelj
Tiboldovića (Thybold) (Svetački - de Zempche, de Zenche, Szencsei) 12. st. - danas ban slavonska plemićka obitelj sa Psunja
Topolski od grba Nałecz obitelj poljskog podrijetla HR-Topolski.jpg
Tumpići 16. st. - danas U 16. stoljeću se spominju u Bihaćkoj krajini, pred Turcima se sele u Hrvatsko zagorje
Turković 17. st. - danas barun (od 1912.)

U[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Ugrinići 14. st. - 1586. barun ogranak hrvatske velikaške obitelji knezova Bribirskih

V[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Valjak (Valyak, Valjak) 12. st. - danas hrvatska plemićka obitelj (Kalničko plemstvo)
Vojković-Vojkffy 13. st. - 20. st. grof (od 1763.) hrvatska plemićka obitelj
Vrančić 11. st. - 1737. grof (od 1584.) šibenska plemićka obitelj podrijetlom iz Bosne
Vranyczany-Dobrinović 13. st. - danas barun (od 1862.) hrvatska plemićka obitelj podrijetlom iz Bosne Grb obitelji Vranjicani-Dobrinović.JPG
Vukelić 9. st. - danas knez (od 1325.) hrvatska plemićka obitelj podrijetlom iz Like

Z, Ž[uredi VE | uredi]

Naziv obitelji Vremenski okvir Titule Bilješke Grb
Zagrajski Obitelj poljskog podrijetla
Zdenčaj(Zdenczay, Zdenchay) HR-Zdenczay.jpg
Zrinski 1347. - 1703. knez, grof, ban ogranak hrvatskog velikaškog roda knezova Bribirskih Grb Petra Zrinskog zg katedrala 210209.jpg
Žugec  ??? - 16. st. - danas 16. st. u Turopolju, pa se preselili u Hrvatsko zagorje

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]