Dodatak:Popis predsjednika vlade Italije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ovo je popis Predsjednika Ministarskog Savjeta Italije (tal. Presidente del Consiglio dei Ministri).

Predsjednici vlade Italije (1861.-danas)[uredi VE | uredi]

Predsjednici ministarskog savjeta Kraljevine Italije (1861.–1946.)[uredi VE | uredi]

# Ime
(Rođen–Umro)
Slika Mandat početak Mandat Kraj Politička stranka
VIII SAZIV
1 Camillo Benso di Cavour
(1810.–1861.)
Francesco Hayez 041.jpg 23. ožujka 1861. 6. lipnja 1861. Povijesna desnica
2 Bettino Ricasoli (1. put)
(1809.–1880.)
Bettino Ricasoli.jpg 6. lipnja 1861. 3. ožujka 1862. Povijesna desnica
3 Urbano Rattazzi (1. put)
(1808.–1873.)
Urbano Rattazzi.png 3. ožujka 1862. 8. prosinca 1862. Povijesna ljevica
4 Luigi Carlo Farini
(1812.–1866.)
Luigi Carlo Farini 1.jpg 8. prosinca 1862. 24. ožujka 1863. Povijesna desnica
IX SAZIV
5 Marco Minghetti (1. put)
(1818.–1886.)
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg 24. ožujka 1863. 28. rujna 1864. Povijesna desnica
6 Alfonso Ferrero la Marmora
(1804.–1878.)
Alfonso Lamarmora.jpg 28. rujna 1864. 20. lipnja 1866. Povijesna desnica
7 Bettino Ricasoli (2. put)
(1809.–1880.)
Bettino Ricasoli.jpg 20. lipnja 1866. 10. travnja 1867. Povijesna desnica
8 Urbano Rattazzi (2. put)
(1808.–1873.)
Urbano Rattazzi.png 10. travnja 1867. 27. listopada 1867. Povijesna ljevica
9 Federico Luigi, Conte Menabrea
(1809.–1896.)
Luigi Federico Menabrea.gif 27. listopada 1867. 14. prosinca 1869. Povijesna desnica
X i XI SAZIV
10 Giovanni Lanza
(1810.–1882.)
Giovanni Lanza iii.jpg 14. prosinca 1869. 10. srpnja 1873. Povijesna desnica
XI i XII SAZIV
11 Marco Minghetti (2. put)
(1818.–1886.)
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg 10. srpnja 1873. 25. ožujka 1876. Povijesna desnica
XII i XIII SAZIV
12 Agostino Depretis (1. put)
(1813.–1887.)
Agostino Depretis.jpg 25. ožujka 1876. 24. ožujka 1878. Povijesna ljevica
13 Benedetto Cairoli (1. put)
(1825.–1889.)
Benedetto Cairoli iii.jpg 24. ožujka 1878. 19. prosinca 1878. Povijesna ljevica
14 Agostino Depretis (2. put)
(1813.–1887.)
Agostino Depretis.jpg 19. prosinca 1878. 14. srpnja 1879. Povijesna ljevica
15 Benedetto Cairoli (2. put)
(1825.–1889.)
Benedetto Cairoli iii.jpg 14. srpnja 1879. 29. svibnja 1881. Povijesna ljevica
XIV i XV SAZIV
16 Agostino Depretis (3. put)
(1813.–1887.)
Agostino Depretis.jpg 29. svibnja 1881. 29. srpnja 1887. Povijesna ljevica
XVI SAZIV
17 Francesco Crispi (1. put)
(1819.–1901.)
Francesco Crispi.jpg 29. srpnja 1887. 6. veljače 1891. Povijesna ljevica
XVII SAZIV
18 Antonio Starabba, Marchese di Rudinì (1. put)
(1839.–1908.)
Rudini.jpg 6. veljače 1891. 15. svibnja 1892. Povijesna desnica
XVII i XVIII SAZIV
19 Giovanni Giolitti (1. put)
(1842.–1928.)
Young giolitti.jpg 15. svibnja 1892. 15. prosinca 1893. Povijesna ljevica
XIX SAZIV
20 Francesco Crispi (2. put)
(1819.–1901.)
Francesco Crispi.jpg 15. prosinca 1893. 10. ožujka 1896. Povijesna ljevica
21 Antonio Starabba, Marchese di Rudinì (2. put)
(1839.–1908.)
Rudini.jpg 10. ožujka 1896. 29. lipnja 1898. Povijesna desnica
XX SAZIV
22 Luigi Pelloux
(1839.–1924.)
Luigi Pelloux.png 29. lipnja 1898. 24. lipnja 1900. Povijesna desnica
XXI SAZIV
23 Giuseppe Saracco
(1821.–1907.)
Giuseppe Saracco.gif 24. lipnja 1900. 15. veljače 1901. Povijesna ljevica
24 Giuseppe Zanardelli
(1826.–1903.)
Giuseppe Zanardelli iii.jpg 15. veljače 1901. 3. studenoga 1903. Povijesna ljevica
XXII SAZIV
25 Giovanni Giolitti (2. put)
(1842.–1928.)
Young giolitti.jpg 3. studenoga 1903. 12. ožujka 1905. Povijesna ljevica
26 Tommaso Tittoni
(1855.–1931.)
Tommaso Tittoni 01.jpg 12. ožujka 1905. 28. ožujka 1905. Povijesna desnica
27 Alessandro Fortis
(1842.–1909.)
Alessandro Fortis.jpg 28. ožujka 1905. 8. veljače 1906. Povijesna ljevica
28 Sidney Sonnino (1. put)
(1847.–1922.)
Sidney sonnino.jpg 8. veljače 1906. 29. svibnja 1906. Povijesna desnica
XXIII SAZIV
29 Giovanni Giolitti (3. put)
(1842.–1928.)
Young giolitti.jpg 29. svibnja 1906. 11. prosinca 1909. Povijesna ljevica
30 Sidney Sonnino (2. put)
(1847.–1922.)
Sidney sonnino.jpg 11. prosinca 1909. 31. ožujka 1910. Povijesna desnica
31 Luigi Luzzatti
(1841.–1927.)
Luigi Luzzatti.jpg 31. ožujka 1910. 30. ožujka 1911. Povijesna desnica
XXIII i XXIV SAZIV
32 Giovanni Giolitti (4. put)
(1842.–1928.)
Young giolitti.jpg 30. ožujka 1911. 21. ožujka 1914. Povijesna ljevica
33 Antonio Salandra
(1853.–1931.)
Antonio Salandra.png 21. ožujka 1914. 18. lipnja 1916. Povijesna desnica
34 Paolo Boselli
(1838.–1932.)
Paolo Boselli.jpg 18. lipnja 1916. 30. listopada 1917. Povijesna desnica
35 Vittorio Emanuele Orlando
(1860.–1952.)
Coat of arms of the Kingdom of Italy (1870).svg 30. listopada 1917. 23. lipnja 1919. Povijesna ljevica
XXV SAZIV
36 Francesco Saverio Nitti
(1868.–1953.)
Coat of arms of the Kingdom of Italy (1870).svg 23. lipnja 1919. 15. lipnja 1920. Radikalna Stranka
37 Giovanni Giolitti (5. put)
(1842.–1928.)
Young giolitti.jpg 15. lipnja 1920. 4. srpnja 1921. Povijesna ljevica
XXVI SAZIV
38 Ivanoe Bonomi (1. put)
(1873.–1951.)
Ivanoe Bonomi.jpg 4. srpnja 1921. 26. veljače 1922. Talijanska Reformacijska Socijalistička Stranka
39 Luigi Facta
(1861.–1930.)
26. veljače 1922. 31. listopada 1922. Talijanska Liberalna Stranka
XXVI, XXVII, XXVIII, XIX i XXX SAZIV
40 Benito Mussolini
(Od 1925. de facto diktator)
(1883.–1945.)
Mussolini-ggbain.jpg 31. listopada 1922. 25. srpnja 1943. Nacionalna Fašistička Stranka
41 Pietro Badoglio
(1871.–1956.)
Pietro Badoglio 1921.jpg 25. srpnja 1943. 18. lipnja 1944. privremena vojna uprava
42 Ivanoe Bonomi (2. put)
(1873.–1951.)
Ivanoe Bonomi.jpg 18. lipnja 1944. 19. lipnja 1945. Radnička Demokratska Stranka
43 Ferruccio Parri
(1890.–1981.)
Stamp of Kyrgyzstan parri.jpg 21. lipnja 1945. 8. prosinca 1945. Stranka Akcije
44 Alcide De Gasperi
(1881.–1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 10. prosinca 1945. 10. srpnja 1946. Kršćanska Demokracija

Predsjednici Ministarskog Savjeta Republike Italije (1946.-danas)[uredi VE | uredi]

# Ime
(Rođen–Umro)
Slika Mandat početak Mandat kraj Politička stranka Vlada
Koalicija
USTAVOTVORNA SKUPŠTINA
44 Alcide De Gasperi
(1881.–1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 10. srpnja 1946. 2. veljače 1947. Kršćanska Demokracija Gasperi II
DC-PSI-PCI-PRI
2. veljače 1947. 31. svibnja 1947. Gasperi III
DC-PSI-PCI
31. svibnja 1947. 23. svibnja 1948. Gasperi IV
DC-PSDI-PLI-PRI
I SAZIV
44 Alcide De Gasperi
(1881.–1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 23. svibnja 1948. 27. lipnja 1950. Kršćanska Demokracija Gasperi V
DC-PSDI-PLI-PRI
27. lipnja 1950. 26. srpnja 1951. Gasperi VI
DC-PSDI-PRI
26. srpnja 1951. 16. srpnja 1953. Gasperi VII
DC-PRI
II SAZIV
44 Alcide De Gasperi
(1881.–1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 16. srpnja 1953. 17. kolovoza 1953. Kršćanska Demokracija Gasperi VIII
DC
45 Giuseppe Pella
(1902.–1981.)
Emblem of Italy.svg 17. kolovoza 1953. 12. siječnja 1954. Kršćanska Demokracija Pella
DC
46 Amintore Fanfani
(1908.–1999.)
Amintore Fanfani.JPG 18. siječnja 1954. 8. veljače 1954. Kršćanska Demokracija Fanfani I
DC
47 Mario Scelba
(1901.–1991.)
Emblem of Italy.svg 10. veljače 1954. 2. srpnja 1955. Kršćanska Demokracija Scelba
DC-PSDI-PLI
48 Antonio Segni
(1891.–1972.)
Antonio Segni.jpg 6. srpnja 1955. 15. svibnja 1957. Kršćanska Demokracija Segni I
DC-PSDI-PLI
49 Adone Zoli
(1887.–1960.)
Emblem of Italy.svg 19. svibnja 1957. 1. srpnja 1958. Kršćanska Demokracija Zoli
DC
III SAZIV
50 Amintore Fanfani
(1908.–1999.)
Amintore Fanfani.JPG 1. srpnja 1958. 15. veljače 1959. Kršćanska Demokracija Fanfani II
DC-PSDI
51 Antonio Segni
(1891.–1972.)
Antonio Segni.jpg 15. veljače 1959. 23. ožujka 1960. Kršćanska Demokracija Segni II
DC
52 Fernando Tambroni
(1882.–1963.)
Emblem of Italy.svg 23. ožujka 1960. 26. srpnja 1960. Kršćanska Demokracija Tambroni
DC
53 Amintore Fanfani
(1908.–1999.)
Amintore Fanfani.JPG 26. srpnja 1960. 21. veljače 1962. Kršćanska Demokracija Fanfani III
DC
21. veljače 1962. 21. lipnja 1963. Fanfani IV
DC-PSDI-PRI
IV SAZIV
54 Giovanni Leone
(1908.–2001.)
Giovanni Leone.jpg 21. lipnja 1963. 4. prosinca 1963. Kršćanska Demokracija Leone I
DC
55 Aldo Moro
(1916.–1978.)
Aldo Moro br.jpg 4. prosinca 1963. 22. srpnja 1964. Kršćanska Demokracija Moro I
DC-PSI-PSDI-PRI
22. srpnja 1964. 23. veljače 1966. Moro II
DC-PSI-PSDI-PRI
23. veljače 1966. 24. lipnja 1968. Moro III
DC-PSI-PSDI-PRI
V SAZIV
56 Giovanni Leone
(1908.–2001.)
Giovanni Leone.jpg 24. lipnja 1968. 12. prosinca 1968. Kršćanska Demokracija Leone II
DC
57 Mariano Rumor
(1915.–1990.)
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg 12. prosinca 1968. 5. kolovoza 1969. Kršćanska Demokracija Rumor I
DC-PSI-PSDI-PRI
5. kolovoza 1969. 27. ožujka 1970. Rumor II
DC
27. ožujka 1970. 6. kolovoza 1970. Rumor III
DC-PSI-PSDI-PRI
58 Emilio Colombo
(1920.– )
Emblem of Italy.svg 6. kolovoza 1970. 17. veljače 1972. Kršćanska Demokracija Colombo
DC-PSI-PSDI-PRI
59 Giulio Andreotti
(1919.– )
Andreotti Giulio.jpg 17. veljače 1972. 26. lipnja 1972. Kršćanska Demokracija Andreotti I
DC
VI SAZIV
59 Giulio Andreotti
(1919.– )
Andreotti Giulio.jpg 26. lipnja 1972. 7. srpnja 1973. Kršćanska Demokracija Andreotti II
DC-PSDI-PLI
60 Mariano Rumor
(1915.–1990.)
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg 26. srpnja 1973. 14. ožujka 1974. Kršćanska Demokracija Rumor IV
DC-PSI-PSDI-PRI
14. ožujka 1974. 23. studenoga 1974. Rumor V
DC-PSI-PSDI
61 Aldo Moro
(1916.–1978.)
Aldo Moro br.jpg 23. studenoga 1974. 12. veljače 1976. Kršćanska Demokracija Moro IV
DC-PSI
12. veljače 1976. 29. srpnja 1976. Moro V
DC
VII SAZIV
62 Giulio Andreotti
(1919.– )
Andreotti Giulio.jpg 29. srpnja 1976. 11. ožujka 1978. Kršćanska Demokracija Andreotti III
DC
11. ožujka 1978. 20. ožujka 1979. Andreotti IV
DC
20. ožujka 1979. 4. kolovoza 1979. Andreotti V
DC-PSDI-PRI
VIII SAZIV
63 Francesco Cossiga
(1928.–2010.)
Cossiga Francesco.jpg 4. kolovoza 1979. 4. travnja 1980. Kršćanska Demokracija Cossiga I
DC-PSDI-PLI
4. travnja 1980. 18. listopada 1980. Cossiga II
DC-PSI-PRI
64 Arnaldo Forlani
(1925.– )
Emblem of Italy.svg 18. listopada 1980. 28. lipnja 1981. Kršćanska Demokracija Forlani
DC-PSI-PSDI-PRI
65 Giovanni Spadolini
(1925.–1994.)
GSpadolini.jpg 28. lipnja 1981. 23. kolovoza 1982. Talijanska Republikanska Stranka Spadolini I
DC-PSI-PSDI-PRI-PLI
23. kolovoza 1982. 1. prosinca 1982. Spadolini II
DC-PSI-PSDI-PRI-PLI
66 Amintore Fanfani
(1908.–1999.)
Amintore Fanfani.JPG 1. prosinca 1982. 4. kolovoza 1983. Kršćanska Demokracija Fanfani V
DC-PSI-PSDI-PLI
IX SAZIV
67 Bettino Craxi
(1934.–2000.)
Craxi.jpg 4. kolovoza 1983. 1. kolovoza 1986. Talijanska Socijalistička Stranka Craxi I
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
1. kolovoza 1986. 17. travnja 1987. Craxi II
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
68 Amintore Fanfani
(1908.–1999.)
Amintore Fanfani.JPG 17. travnja 1987. 28. srpnja 1987. Kršćanska Demokracija Fanfani VI
DC i neovisni
X SAZIV
69 Giovanni Goria
(1943.–1994.)
Emblem of Italy.svg 28. srpnja 1987. 13. travnja 1988. Kršćanska Demokracija Goria
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
70 Ciriaco De Mita
(1928.– )
Luigi Ciriaco de Mita.jpg 13. travnja 1988. 22. srpnja 1989. Kršćanska Demokracija De Mita
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
71 Giulio Andreotti
(1919.– )
Andreotti Giulio.jpg 22. srpnja 1989. 12. travnja 1991. Kršćanska Demokracija Andreotti VI
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
12. travnja 1991. 24. lipnja 1992. Andreotti VII
DC-PSI-PSDI-PLI
XI SAZIV
72 Giuliano Amato
(1938.– )
Amato2009.jpg 28. lipnja 1992. 28. travnja 1993. Talijanska Socijalistička Stranka Amato I
DC-PSI-PLI-PSDI
73 Carlo Azeglio Ciampi
(1920.– )
Ciampi ritratto.jpg 28. travnja 1993. 10. svibnja 1994. neovisni Ciampi
DC-PSI-PLI-PSDI
i lijevo orijentirani neovisni
XII SAZIV
74 Silvio Berlusconi
(1936.– )
Silvio Berlusconi ritratto.jpg 10. svibnja 1994. 17. siječnja 1995. Naprijed Italija Berlusconi I
FI-AN-LN-CCD
75 Lamberto Dini
(1931.– )
Lamberto dini.jpg 17. siječnja 1995. 17. svibnja 1996. neovisni Dini
Tehnokracija
XIII SAZIV
76 Romano Prodi
(1939.– )
Prodi27032007.jpg 17. svibnja 1996. 21. listopada 1998. Maslina Prodi I
PDS-PPI-

RI-FV

77 Massimo D'Alema
(1949.– )
Massimo D'Alema 3.jpg 21. listopada 1998. 22. prosinca 1999. Lijevi Demokrati D'Alema I
DS-PPI-RI-FV-PdCI-SDI-UDR
22. prosinca 1999. 25. travnja 2000.

D'Alema II
DS-PPI-RI-FV-PdCI-DEMO-UDEUR

78 Giuliano Amato
(1938.– )
Amato2009.jpg 25. travnja 2000. 11. lipnja 2001. Maslina Amato II
DS-PPI-RI-FV-

PdCI-SDI-DEMO-UDEUR

XIV SAZIV
79 Silvio Berlusconi
(1936.– )
Silvio Berlusconi ritratto.jpg 11. lipnja 2001. 23. travnja 2005. Naprijed Italija Berlusconi II
FI-AN-LN-UDC
23. travnja 2005. 17. svibnja 2006. Berlusconi III
FI-AN-LN-UDC
XV SAZIV
80 Romano Prodi
(1939.– )
Prodi27032007.jpg 17. svibnja 2006. 8. svibnja 2008. Maslina;
Demokratska Stranka
Prodi II
DS-DL-PRC-RnP-PdCI-IdV-FV-UDEUR
XVI SAZIV
81 Silvio Berlusconi
(1936.– )
Silvio Berlusconi ritratto.jpg 8. svibnja 2008. 16. studenog 2011. Narod Sloboda Berlusconi IV
PdL-LN-MpA
82 Mario Monti
(1943.– )
Il Presidente del Consiglio incaricato Mario Monti (cropped).jpg 16. studenog 2011. 28. travnja 2013 neovisni Monti
neovisni
XVII SAZIV
83 Enrico Letta
(1966.– )
Enrico Letta 2013.jpg 28. travnja 2013. aktualni Demokratska Stranka Letta
PD-PdL-SC

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]