Dodatak:Popis rimskih careva

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
August se smatra prvim rimskim carem

Titula rimskog cara je označavala pojedince koji su obnašali položaj vladara Rimskog Carstva. Prvi rimski car bio je August, posvojeni sin Gaja Julija Cezara, koji je na vlast došao 27. pr. Kr.

Principat[uredi VE | uredi]

Julijevsko – Klaudijevska dinastija[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Julijevsko – Klaudijevska dinastija
Augustus of Rome.jpg August Gaius Octavius,
Gaius Iulius Caesar,
Imperator Caesar Augustus
27. pr. Kr.14. prvi rimski car, posvojeni sin Gaja Julija Cezara
Tiberius NyCarlsberg01.jpg Tiberije Tiberius Claudius Nero,
Tiberius Caesar Augustus
14. – 37. posvojeni sin Augusta
Caligula - MET - 14.37.jpg Kaligula Gaius Iulius Caesar,
Gaius Caesar Augustus Germanicus
37. – 41. ubijen
Claudius crop.jpg Klaudije Tiberius Claudius Nero Germanicus,
Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus
41. – 54. osvajač Britanije, Trakije i Mauretanije
Nero 1.JPG Neron Lucius Domitius Ahenobarbus,
Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus
54. – 68. smatra se prvim progoniteljom kršćana, izvršio samoubojstvo
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Godina četiri cara[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Godina četiri cara
Stockholm - Antikengalerie 4 - Büste Kaiser Galba.jpg Galba Servius Sulpicius Galba 68. – 69. ubijen
Oth001.jpg Oton Marcus Salvius Otho 69. izvršio samoubojstvo nakon izgubljene bitke protiv Vitelija
Pseudo-Vitellius Louvre MR684.jpg Vitelije Aulus Vitellius 69. ubijen i bačen u Tiber
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Dinastija Flavijevaca[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Dinastija Flavijevaca
Vespasianus01 pushkin edit.png Vespazijan Titus Flavius Vespasianus 69. – 79. konsolidirao upravu i financije carstva
Titus of Rome.jpg Tit Titus Flavius Vespasianus 79. – 81. otvorio Koloseum u Rimu
Domiziano da collezione albani, fine del I sec. dc. 02.JPG Domicijan Titus Flavius Domitianus 81. – 96. nije uspio proširiti Carstvo u Germaniji, ubijen u zavjeri
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Pet dobrih careva[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Pet dobrih careva, Antonini
Nerva Tivoli Massimo.jpg Nerva Marcus Cocceius Nerva 96. – 98. posvojio Trajana
Traianus Glyptothek Munich 336.jpg Trajan Marcus Ulpius Traianus 98. – 117. najveće širenje Rimskog Carstva
Bust Hadrian Musei Capitolini MC817.jpg Hadrijan Publius Aelius Hadrianus 117. – 138. car putnik, graditelj Hadrijanovog zida u Britaniji
Antoninus Pius Glyptothek Munich 337.jpg Antonin Pio Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus 138. – 161. osnivač Antoninske dinastije
Lucius Verus - MET - L.2007.26.jpg Ver Lucius Ceionius Commodus Verus 161. – 169. vodio ratove protiv Parta
Marcus Aurelius Glyptothek Munich.jpg Marko Aurelije Marcus Aurelius Antoninus 161. – 180. car filozof
Avidije Kasije Gaius Avidius Cassius 175. uzurpator u Siriji i Egiptu, ubijen
Commodus Musei Capitolini MC1120.jpg Komod Lucius Aurelius Commodus,
Lucius Aelius Aurelius Commodus
180. – 192. sin Marka Aurelija, ubijen
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Godina pet careva[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Godina pet careva
Alba Iulia National Museum of the Union 2011 - Possible Statue of Roman Emperor Pertinax Close Up, Apulum.JPG Pertinaks Publius Helvius Pertinax 193. ubijen
DidiusJulianusSest.jpg Didije Julijan Marcus Didius Severus Iulianus 193. ubijen
Pescenije Niger Gaius Pescennius Niger 193.–194. uzurpator u Siriji, ubijen
Klodije Albin Decimus Clodius Septimius Albinus 195.– 197. uzurpator u Britaniji, poginuo
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Severi[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Severi
Septimius Severus busto-Musei Capitolini.jpg Septimije Sever Lucius Septimius Severus 193. – 211. vodi ratove u Mezopotamiji i Britaniji
Publius Septimius Geta Louvre Ma1076.jpg Geta Publius Septimius Geta 211. ubijen
Caracalla03 pushkin.jpg Karakala Lucius Septimius Bassianus,
Marcus Aurelius Antoninus
211. – 217. dodijelio svim slobodnim stanovnicima carstva rimsko građansko pravo, ubijen
Macrino, 217-218 ca, collez. albani (cropped).JPG Makrin Marcus Opellius Macrinus 217. – 218. ne pripada Severima, smaknut
055 Diadumenianus.jpg Dijadumenijan Marcus Opellius Antoninus Diadumenianus 218. suvladar s ocem Makrinom, smaknut
Elagabalo (203 o 204-222 d.C) - Musei capitolini - Foto Giovanni Dall'Orto - 15-08-2000.jpg Elagabal Varius Avitus Bassianus,
Marcus Aurelius Antoninus
218. – 222. ubijen
Alexander severus.jpg Aleksandar Sever Marcus Iulius Gessius Bassianus Alexianus,
Marcus Aurelius Severus Alexander
222. – 235. ubijen kod Moguntiacuma
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Ilirski vladari (vojnici carevi)[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Rani Ilirski vladari (vojnici carevi)
Maximinus Thrax Musei Capitolini MC473.jpg Maksimin Tračanin Gaius Iulius Verus Maximinus Thrax 235.–238. ubijen
Gordian I Musei Capitolini MC475.jpg Gordijan I. Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus 238. vladao samo 20 dana, izvršio samoubojstvo
Sestertius Gordian II-RIC 0008.jpg Gordijan II. Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus 238. vladao samo 20 dana, poginuo
Pupienus Musei Capitolini MC477.jpg Pupijen Marcus Clodius Pupienus Maximus 238. vladao s Balbinom, ubijen
Balbinus Hermitage.jpg Balbin Decimus Caelius Calvinus Balbinus 238. vladao s Pupijenom, ubijen
Bust Gordianus III Louvre Ma1063.jpg Gordijan III. Marcus Antonius Gordianus 238.–244. umro u vojnom pothvatu na Perziju pod nepoznatim okolnostima
Sabinijan (? Marcus Asinius) Sabinianus 240. uzurpator u Africi, najvjerojatnije smaknut
Bust of emperor Philippus Arabus - Hermitage Museum.jpg Filip Arapin Marcus Iulius Philippus 244.–249. poginuo
Antoninianus-Jotapian-RIC 0002a,var.jpg Jotapijan Marcus F(ulvius?) Ru(fus?) Iotapianus 248. uzurpator na istoku, ubijen
Antoninianus-Pacatianus-1001-RIC 0006cf.jpg Pakacijan Tiberius Claudius Marinus Pacatianus 249. uzurpator na Dunavu, ubijen
Silbanak Mar. Silbannacus nepoznato uzurpator u Germaniji, pobijedio ga Decije
Emperor Traianus Decius (Mary Harrsch).jpg Decije Gaius Messius Quintus Traianus Decius 249.–251. prvi rimski car ilirskog porijekla, poginuo u borbi protiv Gota
Prisk Gaius Iulius Priscus 249.–252. uzurpator na istoku, brat Filipa Arapina
Licinijan Iulius Valens Licinianus 250. uzurpator
Sestertius Herennius Etruscus-s2749.jpg Herenije Etruščanin Quintus Herennius Etruscus Messius Decius 251. sin i suvladar Decija, poginuo
082 Hostilianus.jpg Hostilijan Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus 251. sin Decija i suvladar Trebonijana Gala, umro od kuge
Ritratto di trebonianno gallo III sec. dc. 01.JPG Trebonijan Gal Gaius Vibius Trebonianus Gallus 251.–253. ubijen
084 Volusian.jpg Voluzijan Gaius Vibius Afinius Gallus Veldumnianus Volusianus 251.–253. sin i suvladar Trebonijana Gala, poginuo
Aemilian1.jpg Emilijan Marcus Aemilius Aemilianus 253. ubijen
Aureus Valerian-RIC 0034-transparent.png Valerijan Publius Licinius Valerianus 253.–260. zarobili ga Sasanidi
Gallienus.jpg Galijen Publius Licinius Egnatius Gallienus 253.–268. ubijen
092 Valerianus II.jpg Valerijan II. Publius Licinius Cornelius Valerianus 256.–257. niži suvladar svoga oca Galijena, ubijen
093 Saloninus.jpg Salonin Publius Licinius Cornelius Saloninus 258.–260. niži suvladar svoga oca Galijena, ubijen
Ingenuus.jpg Ingenije nepoznato 260. uzurpator u Panoniji, uzrok smrti nepoznat
Regalijan Publius C(assius?) Regalianus 260. uzurpator na Dunavu, ubijen
Macrianus Major.jpg Makrijan Stariji Fulvius Macrianus 260.–261. uzurpator na istoku, poražen i ubijen u bitci
Antoninianus-Macrianus-RIC 0011.jpg Makrijan Mlađi Titus Fulvius Iunius Macrianus 260.–261. uzurpator na istoku, poražen i ubijen u bitci
Antoninianus-Quietus-RIC 0009.jpg Kvijet Titus Fulvius Iunius Quietus 260.–261. uzurpator na istoku, ubijen
Mussius Aemilianus.jpg Musije Emilijan Lucius Mussius Aemilianus 261.–262. pomoćnik Makrijana, smaknut
Aureolus.jpg Aureol nepoznato 268. uzurpator u Milanu, ubijen
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Galsko carstvo (260.-274.)[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Galorimski carevi
Postumus Antoninianus.jpg Postum Marcus Cassianus Latinius Postumus 260.–269. ubijen
Aureus Laelius-RIC 0001.jpg Lelijan Ulpius Cornelius Laelianus 269. uzurpator, ubijen
Antoninianus Marcus Aurelius Marius-s3155.3.jpg Marije Marcus Aurelius Marius 269. ubijen
101 Victorinus.jpg Viktorin Marcus Piav(v)onius Victorinus 269.–271. izgubio Španjolsku, ubijen
Domicijan nepoznato 271. uzurpator samo par dana
102 Tetricus I.jpg Tetrik I. Gaius Pius Esuvius Tetricus' 271.–274. pobijedio ga i svrgnuo Aurelijan
103 Tetricus II.jpg Tetrik II. Gaius Pius Esuvius Tetricus 273.–274. sin i suvladar Tetrika I.
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Vojnici carevi (268.-284.)[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Vojnici carevi
Santa Giulia 4.jpg Klaudije Gotski Marcus Aurelius Claudius Gothicus 268.–270. pobijedio Gote, umro od kuge
Antoninianus Quintillus-s3243.jpg Kvintil Marcus Aurelius Claudius Quintillus 270. počinio samoubojstvo nakon 77 dana
Aureliancoin1.jpg Aurelijan Lucius Domitius Aurelianus 270.–275. ponovno ujedinio Rimsko Carstvo
Septimije nepoznato 271. uzurpator u Dalmaciji, ubijen
EmpereurTacite.jpg Tacit Marcus Claudius Tacitus 275.–276. pobjedio Gote, razlog smrti nepoznat
Antoninianus Florianus-unpub ant hercules.jpg Florijan Marcus Annius Florianus 276. brat Tacita, ubijen
Probus Musei Capitolini MC493.jpg Prob Marcus Aurelius Probus 276.–282. ubijen
Julije Saturnin Iulius Saturninus 280. uzurpator u Egiptu, ubijen
Bonos nepoznato 281. uzurpator na Rajni, izvršio samoubojstvo
Proculus.jpg Prokul nepoznato 281. uzurpator u Galiji, smaknut
Antoninianus of Carus.jpg Kar Marcus Aurelius Carus 282. – 283. poginuo u vojnom pohodu na Perziju
Montemartini - Carino 1030439.JPG Karin Marcus Aurelius Carinus 283. – 285. ubijen
NumerianusAntoninianus.jpg Numerijan Marcus Aurelius Numerius Numerianus 283. – 284. suvladar Karina, ubijen
Guliano di Pannonia-RIC 0004.jpg Sabin Julijan Marcus Aurelius Sabinus Iulianus 284. - 285. uzurpator u Italiji, poginuo
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Dominat[uredi VE | uredi]

Tetrarhija[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Tetrarhija
Istanbul - Museo archeol. - Diocleziano (284-305 d.C.) - Foto G. Dall'Orto 28-5-2006.jpg Dioklecijan Diocles,
Gaius Aurelius Valerius Diocletianus
284. – 305. proveo važne reforme, zadnji progonitelj kršćana, nakon 20 godina vladanja abdicirao, sagradio palaču u današnjem Splitu
Toulouse - Musée Saint-Raymond - Maximien Hercule1.jpg Maksimijan Marcus Aurelius Valerius Maximianus 286. – 305. car na Zapadu, prisiljen odreći se carske časti
Romuliana Galerius head.jpg Galerije Gaius Galerius Valerius Maximianus 305. – 311. car na istoku, pobjedio Sasanide
Const.chlorus01 pushkin.jpg Konstancije I. Klor Flavius Valerius Constantius 305. – 306. car na zapadu, ponovo osvojio Britaniju
Follis-Flavius Valerius Severus-trier RIC 650a.jpg Sever Flavius Valerius Severus 306. – 307. car na zapadu, ubijen
Daza01 pushkin.jpg Maksimin Daja Gaius Galerius Valerius Maximinus 308. – 313. car na istoku, razlog smrti nepoznat
Aureus of Licinius.png Licinije Gaius Valerius Licinianus Licinius 308. – 324. car na istoku, suvladar Konstantina I., smaknut
Valerije Valens Aurelius Valerius Valens 316. – 317. suvladar Licinija, smaknut
133 Licinius II.jpg Licinije Cezar Flavius Valerius Licinianus Licinius 317. – 324. sin i suvladar Licinija, umro u zarobljeništvu
Martinian - Follis cyzicus RIC 016.jpg Martinijan (? Sextus Marcius) Martinianus 324. suvladar Licinija, smaknut
Maxentius02 pushkin.jpg Maksencije Marcus Aurelius Valerius Maxentius 306. – 312. sin Maksimijana, nakon bitke se utopio
Follis-Domitius Alexander-carthage RIC 68.jpg Domicije Aleksandar Lucius Domitius Alexander 308. – 309. uzurpator u Africi, smaknut
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Konstantinova dinastija[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Konstantinova dinastija
Rome-Capitole-StatueConstantin.jpg Konstantin I. Veliki Flavius Valerius Constantinus 306. – 337. kršćanstvo proglasio priznatom religijom, osnovao Konstantinopol
Hannibalianus - Follis s3935.jpg Hanibalijan Flavius Hannibalianus 335. –337. Rex Regum et Ponticarum Gentium
Solidus Constantine II-heraclea RIC vII 101.jpg Konstantin II. Flavius Claudius Constantinus 337.– 340. car Galije, Britanije i Španjolske, poginuo
Emperor Constans Louvre Ma1021.jpg Konstans I. Flavius Julius Constans 337. – 350. car na zapadu, ubijen
Bust of Constantius II (Mary Harrsch).jpg Konstancije II. Flavius Julius Constantius 337. – 361 car na istoku, od 353. sam vlada
Impero, magnezio, multiplo d'oro (treviri), 300-302.JPG Magnencije Flavius Magnus Magnentius 350. – 353. uzurpator na Zapadu
Centenionalis-Nepotianus-rome RIC 200.2.jpg Nepotijan Flavius Julius Popilius Nepotianus 350. uzurpator u Rimu
Maiorina-Vetranio-siscia RIC 281.jpg Vetranio Vetranio nepoznato 350. sucar Konstancija II., nakon 10 mjeseci se povukao
JulianusII-antioch(360-363)-CNG.jpg Julijan Apostata Flavius Claudius Iulianus 361. – 363. žestoki protivnik kršćanstva, poginuo u borbi protiv Sasanida
Jovian1.jpg Jovijan Flavius Iovianus 363. – 364. nije član Konstantinove dinastije
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Britansko carstvo[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Britansko carstvo
Antoninianus Carausius leg4-RIC 0069v.jpg Karauzije Marcus Aurelius Mausaeus 286. – 293. uzurpator, ubijen
Quinarius Allectus galley-RIC 0128.2.jpg Alekto nepoznato 293. – 297. uzurpator, ubijen u borbi
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Valentinijanova dinastija[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Valentinijanova dinastija
ValentinianI.jpg Valentinijan I. Flavius Valentinianus 364. – 375. car na Zapadu, umro od srčanog udara
Valens Honorius Musei Capitolini MC494.jpg Valens Flavius Valens 364. – 378. car na istoku, poginuo u bitci kod Hadrianopola (378.)
Procopius siliqua - RIC 013e.jpg Prokopije nepoznato 365. – 366. uzurpator na istoku, smaknut
Gratian Solidus.jpg Gracijan Flavius Gratianus 375. – 383. car na zapadu, u bijegu ubijen
Statue of emperor Valentinian II detail.JPG Valentinijan II. Flavius Valentinianus 375. – 392. car na zapadu, uzrok smrti nepoznat
Solidus Magnus Maximus-constantinople Dep 38-7.jpg Magnus Maksim nepoznato 383. – 388. uzurpator na zapadu, ubijen
Flavije Viktor Flavius Victor 392. – 394. uzurpator na zapadu, sin Magnusa Maksima
Siliqua Eugenius- trier RIC 0106d.jpg Eugenije Flavius Eugenius 392. – 394. uzurpator na zapadu, ubijen
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Teodozijeva dinastija[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Teodozijeva dinastija
Theodosius.jpg Teodozije I. Veliki Flavius Theodosius 379. – 395. car na istoku, od 394. zadnji car jedinstvenog Rimskog carstva; proglasio kršćanstvo jedinom priznatom religijom
Arcadius Istanbul Museum.PNG Arkadije Flavius Arcadius 395. – 408. car na istoku, sin Teodozija I.
Consular diptych Probus 406.jpg Honorije Flavius Honorius 395. – 423. car na zapadu, sin Teodozija I.
Constantineiii.jpg Konstantin III. Flavius Claudius Constantinus 407. – 411. uzurpator na zapadu, smaknut
Priscus Attalus Siliqua.jpg Prisk Atal nepoznato 409. – 410.
414. – 415.
uzurpator u Rimu
Maksim nepoznato 409. – 422. uzurpator u Španjolskoj, smaknut
Siliqua Jovinus-RSC 0004.jpg Jovin nepoznato 411. – 413. uzurpator u Galiji, smaknut
Sebastian nepoznato 412. – 413. suvladar sa Jovinom, smaknut
Solidus Constantius III-RIC 1325.jpg Konstancije III. Flavius Constantius 421. suvladar Honorija, umro nakon par mjeseci na vlasti
Theodosius II Louvre Ma1036.jpg Teodozije II. Flavius Theodosius 408. – 450. car na istoku, izdao Codex Theodosianus
Solidus Johannes-s4283.png Ivan nepoznato 423. – 425. car na zapadu, nije član Teodozijeve dinastije
Solidus ValentinianIII-wedding.jpg Valentinijan III. Flavius Placidus Valentinianus 425. – 455. car na zapadu, ubijen
Solidus Marcian RIC 0509.jpg Marcijan Flavius Marcianus 450. – 457. car na istoku, nije član Teodozijeve dinastije
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Propast Zapadnog Rimskog Carstva[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
propast Zapadnog Rimskog Carstva
Solidus Petronius Maximus-RIC 2201.jpg Petronije Maksim Petronius Maximus 455. vladao samo dva mjeseca, ubijen
Tremissis Avitus-RIC 2402.jpg Avit Eparchius Avitus 455. – 457. ubijen
Impero d'occidente, maggioriano, solido in oro (arles), 457-461.JPG Majorijan Iulius Valerius Maiorianus 457. – 461. Ricimer ga je svrgnuo i pogubio
Libio Severo - MNR Palazzo Massimo.jpg Libije Sever Libius Severus 461. – 465. Ricimer ga je otrovao
Interregnum
Anthemius.jpg Antemije Procopius Anthemius 467. – 472. Ricimer ga je zarobio i smaknuo
Anicius Olybrius.png Olibrije Anicius Olybrius 472. Ricimer ga je proglasio carem
Glicerio - MNR Palazzo Massimo.jpg Glicerije nepoznato 473. – 474. svrgnuo ga Julije Nepot
Tremissis Julius Nepos-RIC 3221.jpg Julije Nepot Julius Nepos 474. – 480. neizravno vladao u Italiji i Galiji 476. - 480. Vladao u Dalmaciji do 480., gdje je i ubijen.
RomulusAugustus.jpg Romul Augustul Romulus Augustus 475. – 476. sin Flavija Oresta, posljednji zapadnorimski car, ubio ga germanski plaćenik Odoakar, ironično nosi ime prvog rimskog kralja (Romul) i cara (August).
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Istočno Rimsko Carstvo (Bizant do 602.)[uredi VE | uredi]

Leonova dinastija[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Leonova dinastija
Leo I Louvre Ma1012 n2.jpg Leon I. Leo 457.474. prvi car kojega je okrunio carigradski patrijarh
Leo (474)-coin.jpg Leon II. Leo 474. unuk Leona I., vjerojatno otrovan nakon 10 mjeseci vladanja
Zeno.png Zenon Tarasicodissa
Zeno
474.491. podrijetlom iz pokrajine Izaurije, prihvatio raspad Zapadnog Rimskog Carstva
Basiliscus.jpg Bazilisk Flavius Basiliscus 475.476. uzrupator, ubijen izgladnjivanjem
Anastasius I (emperor).jpg Anastazije I. Anastasius 491.518. proveo je reformu financija, živio skoro 90 godina
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Justinijanova dinastija[uredi VE | uredi]

portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke
Justinijanova dinastija
JustinI.jpg Justin I. Flavius Iustinus 518. – 527. izabran za cara, uspio sačuvati jedinstvo crkve i nastavio financijsku politiku prethodnika
Meister von San Vitale in Ravenna.jpg Justinijan I. Veliki Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus 527. – 565. osvojio dijelove Zapadnog Rimskog Carstva, ukinuo konzulat
Solidus-Justin II-sb0391.jpg Justin II. Flavius Iustinus Iunior Augustus 565. – 578. nećak Justinijana I. Velikog, od 574. mentalno bolestan
Solidus-Tiberius II-Sear 421x422.jpg Tiberije II. Konstantin Flavius Tiberius Constantinus Augustus 574. – 578. (Caesar)
578. – 582.
pobijedio Sasanide u Bitki kod Melitene, na samrti odabrao nasljednika
MauriceTremissis.png Mauricije Flavius Mauricius Tiberius Augustus 582. – 602. smaknut u pobuni izazvanoj pokušajem financijske štednje nad vojskom i državnim aparatom
Phocas cons.jpg Foka Flavius Phocas Augustus 602. – 610. izvršio prvi uspješni državni udar u gotovo 3 stoljeća; Heraklije ga vlastoručno ubija
portret car puno ime vrijeme vladanja bilješke

Vidi još[uredi VE | uredi]