Dodatak:Popis staza Formule 1

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
F1 red-black.png

FIA Svjetsko prvenstvo Formule 1:

Formula 1
pravila Formule 1
utrka

Popisi:
konstruktori | velike nagrade | staze
vozači | svjetski prvaci

Ovo je popis staza na kojima su se vozile utrke (Velike nagrade) Formule 1 od 1950. do 2013.

Prva utrka odvožena je na stazi u Silverstone-u; od onda pa do danas, Formula 1 je vožena na 69 različitih staza. Konfiguracija samih staza se je mijenjala od početka Formule 1 kada su staze imale nekoliko desetaka kilometara do danas kada imaju do maksimalno 6 kilometara dugu stazu. Aktualna konfiguracija staza je vidljiva u popisu, s time da su u napomeni važnije promjene vezena uz stazu.

Staze za Formulu 1
Staza Tlocrt Mjesto/Grad Država Duljina Velika nagrada Prvi put održana Zadnji put održana Ukupno VN održanih Napomena
A1-Ring Austria Knittelfeld Austrija 4.326 m Velika nagrada Austrije 1997. 2003. 7 Originalno ime Österreichring, preimenovana u A1 Ring 90ih godina 20. stoljeća, 2011. ponovno preimenovana u Red Bull Ring
Adelaide Street Circuit Adelaide - long track Adelaide Australija 3.780 m Velika nagrada Australije 1985. 1995. 11 -
Ain-Diab Ain-Diab Casablanca Maroko 7.618 m Velika nagrada Maroka 1958. 1958. 1 -
Aintree race course Aintree Liverpool Engleska 4.828 m Velika nagrada Velike Britanije 1955. 1962. 5 -
AVUS AVUS Berlin Njemačka 8.300 m Velika nagrada Njemačke 1959. 1959. 1 -
Bahrain International Circuit Bahrain Sakhir Bahrein 5.412 m Velika nagrada Bahreina 2004. 2012. 8 -
Circuito da Boavista Boavista Porto Portugal 7.775 m Velika nagrada Portugala 1958. 1960. 2 -
Brands Hatch Brands Hatch Longfield Engleska 3.703 m Velika nagrada Velike Britanije
Velika nagrada Europe
1964. 1986. 14 -
Circuit Bremgarten Bremgarten Bremgarten Švicarska 7.208 m Velika nagrada Švicarske 1950. 1954. 5 -
Buddh International Circuit Jaypee Circuit Greater Noida Indija 5.141 m Velika nagrada Indije 2011. 2012. 2 -
Bugatti Circuit Bugatti Le Mans Francuska 4.273 m Velika nagrada Francuske 1967. 1967. 1 -
Caesars Palace Caesar's Palace Las Vegas SAD 3.650 m Velika nagrada Las Vegasa 1981. 1982. 2 -
Circuit de Catalunya Barcelona Barcelona Španjolska 4.655 m Velika nagrada Španjolske 1991. 2012. 22 -
Charade Circuit Charade Clermont-Ferrand Francuska 8.055 m Velika nagrada Francuske 1965. 1972. 4 -
Circuit of the Americas Austin Austin SAD 5.470 m Velika nagrada SAD-a 2012. 2012. 1 -
Detroit street circuit Detroit Detroit SAD 4.168 m VN SAD Istok
Velika nagrada SAD-a
1982. 1988. 7 -
Dijon-Prenois Dijon-Prenois Dijon Francuska 3.886 m Velika nagrada Francuske
Velika nagrada Švicarske
1974. 1984 6 -
Donington Park Donington Park Leicestershire Engleska 4.020 m Velika nagrada Europe 1993. 1993. 1 -
Autodromo Enzo e Dino Ferrari Imola Imola Italija 4.909 m Velika nagrada Italije
Velika nagrada San Marina
1980. 2006. 27 -
Autódromo do Estoril Estoril Estoril Portugal 4.182 m Velika nagrada Portugala 1984. 1996. 13 -
Fair Park Fair Park Dallas SAD 3.901 m Velika nagrada SAD-a 1984. 1984. 1 -
Fuji Speedway Fuji Speedway Oyama Japan 4.563 m Velika nagrada Japana 1976. 2008. 4 -
Circuit Gilles Villeneuve Circuit Gilles Villeneuve.svg Montreal Kanada 4.361 m Velika nagrada Kanade 1978. 2012. 33 -
Autodromo Hermanos Rodriguez Autódromo Hermanos Rodríguez Mexico City Meksiko 4.438 m Velika nagrada Meksika 1963. 1992. 15 -
Hockenheimring Hockenheimring Heidelberg Njemačka 4.574 m Velika nagrada Njemačke 1970. 2012. 33 -
Hungaroring Hungaroring.svg Budimpešta Mađarska 4.381 m Velika nagrada Mađarske 1986. 2012. 27 -
Indianapolis Motor Speedway Indianapolis Motor Speedway Speedway SAD 4.192 m Indianapolis 500
Velika nagrada SAD-a
1950. 2007. 19 -
Autódromo José Carlos Pace (Interlagos) Interlagos Sao Paulo Brazil 4.309 m Velika nagrada Brazila 1973. 2012. 30 -
Istanbul Park Istanbul Park Istanbul Turska 5.338 m Velika nagrada Turske 2005. 2011. 7 -
Jacarepagua (Autodromo Internacional Nelson Piquet) Nelson Piquet Rio de Janeiro Brazil 5.031 m Velika nagrada Brazila 1978. 1989. 10 -
Circuit del Jarama Jarama Jarama Španjolska 3.404 m Velika nagrada Španjolske 1968. 1981. 9 -
Circuito Permante de Jerez Jerez Jerez de la Frontera Španjolska 4.428 m Velika nagrada Španjolske
Velika nagrada Europe
1986. 1997. 7 -
Korean International Circuit Korea International Circuit Yeongam Južna Koreja 5.615 m Velika nagrada Koreje 2010. 2012. 3 -
Kyalami Kyalami Midrand Južnoafrička Republika 4.200 m Velika nagrada Južne Afrike 1967. 1993. 20 -
Long Beach street circuit Long Beach Long Beach SAD 3.251 m VN SAD Zapad 1976. 1983. 8 -
Circuit de Nevers Magny-Cours Magny-Cours Nevers Francuska 4.411 m Velika nagrada Francuske 1991. 2008. 18 -
Marina Bay Street Circuit Marina Bay Singapur Singapur 5.073 m Velika nagrada Singapura 2008. 2012. 5 -
Melbourne Grand Prix Circuit Melbourne Albert Park, Melbourne Australija 5.303 m Velika nagrada Australije 1996. 2012. 17 -
Circuit de Monaco Monaco Monte Carlo Monako 3.340 m Velika nagrada Monaka 1950. 2012. 59 -
Monsanto Park Monsanto Park Lisbon Portugal 5.440 m Velika nagrada Portugala 1959. 1959. 1 -
Montjui"c Montjuic circuit Barcelona Španjolska 3.791 m Velika nagrada Španjolske 1969. 1975. 4 -
Mont-Tremblant Mont-Tremblant Montreal Kanada 4.265 m Velika nagrada Kanade 1968. 1970. 2 -
Autodromo Nazionale Monza Monza Monza Italija 5.793 m Velika nagrada Italije 1950. 2013. 62 -
Mosport Park Mosport Bowmanville Kanada 3.957 m Velika nagrada Kanade 1967. 1977. 8 -
Nivelles-Baulers Nivelles-Baulers Nivelles Belgija 3.724 m Velika nagrada Belgije 1972. 1974. 2 -
Nürburgring Nurburgring Nürburg Njemačka 5.148 m Velika nagrada Njemačke
Velika nagrada Europe
Velika nagrada Luksemburga
1951. 2013. 39 -
Autodromo Oscar Alfredo Galvez Autódromo Oscar Alfredo Gálvez Buenos Aires Argentina 4.206 m Velika nagrada Argentine 1953. 1998. 20 -
Österreichring Österreichring Spielberg Austrija 5.941 m Velika nagrada Austrije 1970. 1987. 18 Poslije je staza skraćena i preimenovana u A1-Ring
Paul Ricard Circuit Paul Ricard Marseille Francuska 5.800 m Velika nagrada Francuske 1971. 1990. 14 -
Pedralbes Circuit Circuit Pedralbes Barcelona Španjolska 6.316 m Velika nagrada Španjolske 1951. 1954. 2 -
Pescara Circuit Pescara Circuit Pescara Italija 25.800 m Velika nagrada Pescare 1957. 1957. 1 -
Phoenix street circuit Phoenix street circuit Phoenix SAD 3.720 m Velika nagrada SAD-a 1989. 1991. 3 -
Prince George Circuit Prince George Circuit East London Južnoafrička Republika 3.920 m Velika nagrada Južne Afrike 1962. 1965. 3 -
Reims-Gueux Reims-Gueux Reims Francuska 8.302 m Velika nagrada Francuske 1950. 1966. 11 -
Riverside International Raceway Riverside International Raceway Riverside SAD 5.271 m Velika nagrada SAD-a 1960. 1960. 1 -
Rouen-Les-Essarts Rouen-Les-Essarts Rouen Francuska 6.542 m Velika nagrada Francuske 1952. 1968. 5 -
Scandinavian Raceway Scandinavian Raceway Anderstorp Švedska 4.025 m Velika nagrada Švedske 1973. 1978. 6 -
Sebring Raceway Sebring International Raceway Sebring SAD 8.356 m Velika nagrada SAD-a 1959. 1959. 1 -
Sepang International Circuit Sepang International Circuit Kuala Lumpur Malezija 5.543 m Velika nagrada Malezije 1999. 2012. 14 -
Shanghai International Circuit Shanghai International Circuit Shanghai Kina 5.451 m Velika nagrada Kine 2004. 2012. 9 -
Silverstone Circuit Silverstone Silverstone Engleska 5.901 m Velika nagrada Velike Britanije 1950. 2012. 46 -
Circuit de Spa-Francorchamps Spa-Francorchamps Spa Belgija 7.004 m Velika nagrada Belgije 1950. 2012. 45 -
Suzuka Circuit Suzuka Suzuka Japan 5.807 m Velika nagrada Japana 1987. 2012. 24 -
Tanaka International Circuit Tanaka International Circuit Aida Japan 3.703 m Velika nagrada Pacifika 1994. 1995. 2 -
Valencia Street Circuit Valencia Street Circuit Valencia Španjolska 5.419 m Velika nagrada Europe 2008. 2012. 5 -
Watkins Glen International Watkins Glen Watkins Glen (New York) SAD 5.430 m Velika nagrada SAD-a 1961. 1980. 20 -
Yas Marina Circuit Yas Marina Abu Dhabi UAE 5.554 m Velika nagrada Abu Dhabija 2009. 2012. 4 -
Circuit Park Zandvoort Zandvoort Zandvoort Nizozemska 4.252 m Velika nagrada Nizozemske 1952. 1985. 30 -
Zeltweg Airfield Zeltweg Zeltweg Austrija 3.186 m Velika nagrada Austrije 1964. 1964. 1 -
Circuit Zolder Zolder Zolder Belgija 4.011 m Velika nagrada Belgije 1973. 1984. 10 -