Hélder Câmara

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Dom Helder Camara)
Monsinjor
Hélder Pessoa Câmara
Recifea

Rođen 7. veljače 1909.
Fortaleza
Umro 27. kolovoza 1999.
Recife
Zaređen za svećenika 15. kolovoza 1931.
Zaređen za biskupa 20. travnja 1952.
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Dom Hélder Câmara (7. veljače 1909.27. kolovoza 1999.) bio katolički svećenik, nadbiskup Recifea u Brazilu.

Svoje služenje započeo je u sirotinjskim getoima Rio de Janeira. I kao nadbiskup brazilskog Recifea bio je običan čovjek koji je zajedno sa svojim narodom silazio na trg, pješice hodao gradom.

Vrativši se s II. vatikanskog sabora siromašnim je seljacima, žrtvama osornih veleposjednika, podijelio zemlju koja je pripadala nadbiskupiji, a sam je iselio iz biskupske palače i nastanio se u trosobnoj kući, zapravo sakristiji jedne crkve. Poznata je njegova izjava: „Kada siromašnima dajem hranu, nazivaju me svecem, kada pitam zašto siromašni nemaju hrane, nazivaju me komunjarom.“ Vojna hunta i lokalni moćnici su ga proglasili „crvenim biskupom“, a slične su optužbe dolazile i od nekih iz Crkve. Bio je proročki glas onih bez glasa, zauzimajući se hrabro za svoju siromašnu i potlačenu braću.

Kada ga je majka Tereza jednom upitala kako uspijeva zadržati svoju poniznost, rekao je da se samo mora zamisliti pri trijumfalnom ulasku u Jeruzalem – ne kao Isus već kao magarac.

Kada je umro 27. kolovoza 1999., brazilski predsjednik proglasio je tri dana nacionalne žalosti, bez obzira na prijašnja politička neslaganja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]