Domagoj

Izvor: Wikipedija
Domagoj
Knez Primorske Hrvatske
Vladavina 864.876.
Prethodnik Trpimir
Nasljednik Iljko
Dinastija Domagojevići
Smrt 876.
Spomenik "Domagojevi strijelci" u Vidu kod Metkovića, rad Stjepana Skoke[1]

Domagoj († 876.), knez Primorske Hrvatske od 864. do smrti i utemeljitelj dinastije Domagojevića.

Ivan Đakon bilježi da je 864. godine ubijen dužd Petar i da je izabran Urso pa nastavlja:

»Naime, prije rečeni dužd Urso žurio se da povede mornaricu protiv slavenskog vladara Domagoja.«[2]

U mletačkoj kronici Corona Venetorum, sastavljenoj od dvije kronike (jedna iz 15., a druga iz 16. stoljeća) navodi se Domagoja da je "princ Neretvana" ("Domoghoi, prinze de Narentani").[3]

Borbe s Mlečanima i Arapima[uredi | uredi kôd]

Promjenu dinastije pokušali su iskoristiti Mlečani, koji su se u to doba oporavili od teških udaraca zadobivenih od Arapa prije 25 godina, te su god. 865. krenuli napasti Hrvatsku, ali Domagoj je uspio ugovoriti mir. Arapi su i dalje napadali obalne gradove, a od 866. opsjedali su 15 mjeseci Dubrovnik, koji se je uspio obraniti svojim snagama i uz pomoć bizantske ratne mornarice.

Domagoj, koji je dotada učvrstio svoju vlast, pomogao je 869.871. franačkom caru Ludoviku II. da zauzme Bari, koji su prije osvojili i neko vrijeme držali Arapi. Bari je zauzet na juriš 2. veljače 871., a u mornarici kneza Domagoja sudjelovali su i dubrovački brodovi. Tadašnji hrvatsko-dubrovački pomorski savez prva je pouzdana veza Dubrovnika s kasnijom narodnom i državnom maticom.

U to vrijeme Domagojev boravak pod Barijem iskoristio je Bizant koji je sa svojom mornaricom napao i pokorio Neretvane, te pritom opustošio i hrvatsku obalu.[4] Iduće godine kad su Arapi ponovo napadali bizantske gradove u Dalmaciji, Hrvati i Neretvani vratili su im istom mjerom, tako što su ponovo počeli napadati tuđe brodove i to posebno mletačke, jer su Mlečani bili bizantski podanici.

Sukobi su bili tako česti i okrutni da je kneza Domagoja i sam papa Ivan VIII. u onom istom pismu tražio da obuzda napade svojih pomoraca, jer mu njihova gusarska djela "potamnjuju dobar glas". U tom pismu on ga naziva „knezom Sklavina“ (dux Sclavorum). Bizant u ovom razdoblju i formalno utemeljuje Temu Dalmaciju.

Smrt i borba za nasljedstvo[uredi | uredi kôd]

O njegovoj smrti 876. godine Ivan Đakon naziva ga „najgorim knezom Sklavina“ (pessimus Sclavorum dux). Mletački dužd Urso I. Particijak sklapa mir s Hrvatima, ali nakon Domagojeve smrti napada Neretvane, pa se pretpostavlja da su se oni tada osamostalili.

Kroz razdoblje od 876. do 878. Primorskom Hrvatskom vladao je netko iz Domagojeva roda. Neki povjesničari držali su da je to bio knez Iljko, no vjerojatnije je to plod greške u prijevodu s latinskoga jezika. 878. Bizant dovodi na vlast Zdeslava iz Trpimirova roda, koji se bio sklonio u Carigradu kako bi izbjegao Domagojeve čistke.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Vijesti. www.arhiva.metkovic.hr. Pristupljeno 12. studenoga 2023.
  2. Rački, Franjo, Rački, Documenta, str. 364. Preveo Dane Gruber
  3. Jakov Stipišić, Corona Venetorum. Radovi Instituta za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, god. I./1972, br. 1/2, str. 128–135. U ovoj mletačkoj kronici pod naslovom Corona Venetorum Domagoja se naziva ovako: „Domoghoi, prinze de Narentani“.
  4. Mužić, Ivan, str. 128.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Konstantin Porfirogenet, O upravljanju carstvom, prijevod i komentari Nikola pl. Tomašić (hrvatski), R. [Romilly] J. [James] H. [Heald] Jenkins (engleski), priređivač grčkog izvornika Gyula Moravcsik, Zagreb : Dom i svijet (Biblioteka Povjesnica), 2003. ISBN 953-6491-90-7.
Wikizvor ima izvorni tekst Pismo pape Ivana VIII. knezu Domagoju

Literatura[uredi | uredi kôd]


Vladarske titule
prethodnik
Trpimir
Knez Primorske Hrvatske
864. – 876.
nasljednik
Iljko?