Don't Ever Cry

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Don't ever cry)
"Don't ever cry"
Pjesma s Eurosonga 1993.
Država Hrvatska
Izvođač(i) Put
Jezici hrvatski, engleski
Skladatelj(i) Andrej Basa
Tekstopisac Đorđe Novković
Plasman
Mjesto u finalu 15.
Bodovi u finalu 31
Kronologija nastupa
"bez sudionika" "Nek' ti bude ljubav sva"
1992. 1994.

Don't Ever Cry” (hrv. Nemoj nikad plakati) je prva pjesma koja je samostalnu Hrvatsku predstavljala na izboru za pjesmu Eurovizije, 1993. u Irskoj, u izvedbi skupine Put. Pjesmu je skladao Đorđe Novković.

Nakon pobjede na „Croviziji” (budućoj Dori) u Opatiji (ispred Maje Blagdan s pjesmom „Jedini moj”), skupina je morala proći prednatjecanje, jedino ikad održano, koje je Europska radiodifuzijska unija uvela za bivše komunističke države koje su željele pristupiti Uniji. Prednatjecanje je održano 3. travnja 1993. u Ljubljani, a uz Hrvatsku, sudjelovali su i Bosna i Hercegovina, Slovenija, Estonija, Slovačka, Rumunjska i Mađarska. Hrvatska je, zajedno s predstavnicima Slovenije i BiH, izborila nastup na Eurosongu u Irskoj.[1]

U konačnici, Put je zauzeo 15. mjesto, osvojivši 31 bod i tim plasmanom omogućili sljedećem hrvatskom predstavniku odlazak na Eurosong bez prednatjecanja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mušćet, Bojan: „Zvučni zid: Zašto Hrvatska nije pobijedila na Eurosongu za vrijeme rata?” glazba.hr. Objavljeno 16. svibnja 2022. Pristupljeno 5. kolovoza 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Don't Ever Cry koji govori o uglazbljenoj pjesmi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.