Down In The Park

Izvor: Wikipedija
»Down In The Park«
Gary Numan/Tubeway Army
Singl s albuma Replicas
Format 7-inčni i 12-inčni singl
Objavljeno siječanj 1979.
Snimanje Gooseberry Studios, London, siječanj 1979.
Žanr Synthpop, Novi val
Trajanje 4:22
Izdavač Beggars Banquet Records
Producent(i) Gary Numan
Kronologija singlova – Gary Numan/Tubeway Army
"Bombers"
(1978.)
"Down In The Park"
(1978.)
"Are 'Friends' Electric?"
(1979.)

"Down In The Park" je prvi singl s albuma Replicas sastava Tubeway Army. Pjesma nije bila hit prilikom izdavanja ali je postala favorit glazbenih kritičara i dosegnula je kultni status.

Pjesma se, poput cijelog albuma "Replicas", odmaknula od prijašnjeg zvuka Tubeway Army-ja. Njihovi prijašnji singlovi, That's Too Bad i Bombers, zajedno s cijelim debitantskim albumom Tubeway Army, bili su više orijentirani prema punku, rocku i novom valu. Singl "Down In The Park" je bila prva kompozicija sastava gdje su elektronička glazbala postala dominantna. Pjesma je stvorila zvuk kakav će kasnije pratiti Tubeway Army i kasnije Gary Numana.

Tekst pjesme kristalizirao je temu distopijske znanstvene fantastike koje ja prožela album Replicas. Tekst pjesme je pod velikim utjecajem pisaca poput J.G. Ballard i Philip K. Dick. Radnja pjesme se vrti oko futurističkog parka u kojem Machmen (android s ljudskom kožom) i strojevi ubijaju i zlostavljaju ljude na radost gledatelja, koji zajedno s njihovim robotskim prijateljima, sve promatraju iz obližnjeg kluba ("Zom Zoms").

Ova pjesma je tipičan Numanov uradak iz tog razdoblja njegove karijere. Njegove tadašnje pjesme prihvaćaju ali se i boje tehnologije. U suprotnosti s većinom post-punk glazbe tog razdoblja, Numanovi vokali su namjerno suzdržani, puštajući da spori i čvrsta sintisajzerska glazba stvori melankoličnu atmosferu.

Obrade[uredi | uredi kôd]

Pjesmu su obradili mnogi kasniji glazbenici i sastavi. Od važnijih obrada valja izdvojiti:

  • sastav Foo Fighters na njihovom albumu The X-Files: Songs in the Key of X za film Dosjei X iz 1996.
  • Marlyn Manson na singlovima Lunchbox i Sweet Dreams
  • DJ Hell napravio je techno remix 1998. s tekstom pjesme na francuskom jeziku
  • Američki gotički sastav Christian Death

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]