Država Božja 2053.

Izvor: Wikipedija

Država Božja 2053. utopistički je roman Ive Brešana, dio trilogije koju, uz ovaj roman, čine i djela Astaroth te Vražja utroba. Astaroth je pritom prikaz totalitarizma u prošlosti, Država Božja 2053. u budućnosti, a Vražja utroba u sadašnjosti.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Pozadina[uredi | uredi kôd]

U ovoj verziji svijeta, Hrvatska se priključila Europskoj uniji, koja se federalizirala i preformirala u Federalnu Europsku Regiju (FER) kasnih 2010-ih.

Usred vala korupcije, recesije i ekonomske krize, novoformirana "Hrvatska kršćansko socijalna stranka", desničarska stranka na čelu s karizmatičnim Teo Torlakom, stupa na političku scenu 2020-ih.

Nakon pobjede, proglašena je nacionalna diktatura. Teo Torlak je proglašen doživotnim predsjednikom, a sve druge stranke su ukinute i zabranjene. Teologijska diktatura je nova norma, i Crkva formira novu vlast. Nakon prisilnog oduzimanja tvornica i industrija u vlasništvu inozemnih kompanija, Hrvatska je izbačena iz FER-a i postavljena u tržišni embargo, dok Torlak zatvara sve granice i proglašava emigraciju ilegalnom.

Pod njegovom teološkom vlašću, kršćanstvo je obavezna religija, dok su ateizam i sve druge religije protuzakonite, uveđen je novi kod odijevanja, i većina moderne muzike je proglašena sotonskom i zabranjena. "Rehabilitacijski" centri su otvoreni po zemlji, gdje su kriminalci, neposlušna mladež i politički protivnici mučeni i drogirani u kompletnu poslušnost.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja se odvija u 2053 g., 27 g. nakon Torlakovog preuzimanja vlasti, i prati napore pojedinaca obitelji Loko da prežive u takvom svijetu, gdje se većina rodila i živjela prije Torlakovog vremena. Kraj romana sličan je poput završetka u Astarothu - simbolika Krista.

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »- Mislite li da je Ljubičić bio opsjednut Sotonom kad je ono napravio?

- Isključeno. Da je bio, nikad ne bi napao Božjeg službenika, - Kako to? Pa opće je poznato da Sotona odvraća ljude od Boga.

- Gospodo oci, vjerujte mi, to nikada nisam uspio shvatiti. Ako Sotona u paklu muči one koji su zgriješili protiv Boga, onda on mora biti na Božjoj strani. Kažnjava njegove neprijatelje. Dakle, trebao bi biti nešto kao Božja policija.«

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]