Dražen Turina

Izvor: Wikipedija
Dražen Turina
Ime u rodnom listuDražen Turina
Poznat/a i kaoŠajeta
Rođen/a17. veljače 1972.
Žanr/oviča-val
Zanimanjekantautor
skladatelj
pisac
dobrotvorni rad
Djelatno razdoblje1990-ih – danas
AngažmanŠajeta

Dražen Turina (Rijeka, 17. veljače 1972.) - hrvatski kantautor i pisac, poznat je po nadimku Šajeta.

Početkom devedesetih Dražen Turina osniva sastav 'Yars' u kojemu vrlo brzo počinje pisati skladbe na čakavštini. Prilikom svojih prvih djelovanja, zvali su se 'Šajeta & Capra d'oro' ali ubrzo nakon toga mijenjaju ime u Šajeta (šajeta na čakavštini znači grom).

Često sviraju na koncertima u Pazinu, Labinu, Puli, Opatiji i drugim mjestima, a na lokalnim radio postajama njihove skladbe zauzimaju visoka mjesta na top ljestvicama. 1994. godine izdaju svoj prvi materijal (na kazeti) Čestitke i aplauzi, kojeg objavljuje diskografska kuća 'Adam Recordsa' iz Pule.

Tijekom Domovinskog rata skupina je nastupila na brojnim humanitarnim koncertima te je bila gost solističkog koncerta Alena Vitasovića u koncertnoj dvorani 'Vatroslava Lisinskog' u Zagrebu, a nastupila je i na akustičnim nastupima u programima lokalnih radio postaja. S vremenom je Šajeta postao prepoznatljivo ime hrvatske glazbe s hitovima kao što su: "Party za ekipu", "Košulja plava", "Evergrin", "Moji koraki", "Leteća Barbara" i dr.

Uz Alena Vitasovića i sastav Gustafi, Šajeta je definitivno prvi i jedan od najznačajnijih predstavnika pokreta čakavskog vala u hrvatskoj glazbi.

Živi u Opatiji.

Knjige[uredi | uredi kôd]

  • Šparuga bluz, 2001.
  • Šajonara od jedan do sto : zbirka prvih sto kolumni iz TV priloga Novog Lista godišta 1999. – 2001, 2002.