Dramska serija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Dramska serija je naziv za televizijsku seriju koja po svojem sadržaju odgovara televizijskoj drami.

Dramske serije se razlikuju po obliku. Mogu biti mini-serije s točno ograničenim brojem epizoda, ili sapunske opere koje se emitiraju desetljećima.

Po žanru dramske serije se obično dijele isto onako kao i pojedinačni igrani filmovi pa tako postoje western-serije, SF-serije, kriminalističke serije itd.

Ponekad se za hibrid između humorističke i dramske serije rabi izraz dramedija.

Dramska serija u SAD[uredi VE | uredi]

U svijetu je trenutno najpopularniji oblik dramske serije onaj koji predstavlja standard za američke televizijske mreže, pa se ponekad za njega koristi izraz TV-drama.

Dramske serije se obično sastoje od 9-26 epizoda koje se trebaju emitirati na jednoj od TV-mreža tokom televizijske sezone koja u SAD traje od početka jeseni do kraja proljeća. Svaka epizoda u pravilu traje 45 minuta, a zajedno s reklamama traje 60 minuta.

Ovisno o gledanosti, koja se u SAD određuje temeljem Nielsenovog rejtinga, producenti i uprava TV-mreže odlučuje hoće li se dramska serija nastaviti snimati tijekom tekuće ili slijedeće sezone. Ukoliko se snimanje nastavi, govori se o prvoj i drugoj sezoni serije.

Sezona obično završava s epizodom koja se zove finale sezone i sadrži spektakularni dramaturški obrat (u engleskoj terminologiji poznat kao cliffhanger) koji zaplet ostavlja nerazriješenim te čije bi razriješene trebalo uslijediti u drugoj sezoni. Taj postupak za svrhu ima pridobiti publiku za gledanje TV-serije tijekom slijedeće sezone. Međutim, relativno mali broj dramskih serija doživi drugu sezonu, pa su zato američke dramske serije u pravilu nedovršene.