Dubrava (Zagreb)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Dubrava (kvart))
Dubrava s Medvedgrada

Dubrava je zagrebačko gradsko naselje (kvart) koji se nalazi na krajnjem istočnom dijelu grada. Smješten je istočno od Maksimirske šume, a zapadno od Sesveta. Kroz Dubravu prolazi istoimena avenija.

Po ustrojstvu grada Zagreba iz 1999. dijeli se na Gornju Dubravu i Donju Dubravu.

Poštanski broj je 10040.

Osnovni podatci[uredi | uredi kôd]

Zemljopisni smještaj i položaj, geografske značajke[uredi | uredi kôd]

Donja Dubrava nalazi se na krajnjem istočnom dijelu grada Zagreba, na dodiru s područjem naselja Sesvete. Na sjeveru je ulica Dubrava dijeli od Gornje Dubrave, a na jugu Slavonska avenija od Peščenice – Žitnjak, s kojom graniči i na jugozapadu. Na zapadu graniči s područjem Maksimira.

Za razliku od Gornje Dubrave, Donja je gotovo u potpunosti ravničarska i nizinska. Znatan je udio neizgrađenih područja i šuma, pogotovo na južnom dijelu Čulinečke ceste i oko Retkovčine. Na istoku četvrt omeđuje potok Trnava, a na zapadu je nadsvođeni Štefanovec. Jugoistočni dio uglavnom je prazan, dok je sjeverni, između Branimirove i Avenije, gusto izgrađena cjelina.

Gornja Dubrava obuhvaća sjeveroistočni dio grada Zagreba i dio naselja gradskog karaktera Sesvete (nekadašnje samostalno naselje Dubec). Smještena je između Donje Dubrave na jugu, Maksimira na zapadu, Podsljemena na sjeverozapadu te Sesveta na sjeveroistoku i istoku.

Većim dijelom površine Gornje Dubrave dominiraju pobrđa i obronci Medvednice, a granica između ravnijeg južnog dijela i brdovitijeg sjevernog čine potok Trnava i Oporovečka cesta. Južni dio ujedno je gušće izgrađen i naseljen te čini jezgru Dubrave, dok sjeverna podsljemenska naselja i istočni dio (Dubec) čine periferiju četvrti.

Površina[uredi | uredi kôd]

  • Donja Dubrava - 1 082,3 ha (10,823 km2)
  • Gornja Dubrava - 4 027,7 ha (40,277 km2)

S ukupnom površinom od 51,1 km2 (Donja i Gornja Dubrava), Dubrava je peti po površini zagrebački kvart (poslije Sesveta, Brezovice, Novog Zagreba i Podsljemena).

Institucije[uredi | uredi kôd]

Nastanak imena[uredi | uredi kôd]

Naselje Dubrava nastaje na prostoru njegova današnjeg šireg središnjeg dijela (sjeverno i južno od ulice Dubrava) koji je bio nenastanjen i obrastao šumom – a kako se hrast nazivalo i dub, odatle kasnijem naselju i ime.[nedostaje izvor]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Na mjestu današnjeg Šćitarjeva, koje se nalazi s druge strane Save, 6-7 km od Dubrave, već je u rimsko doba postojalo naselje, Andautonija. Grad je bio samoupravna gradska jedinica, municipij. Poznati hrvatski državnik i arheolog Ivan Kukuljević Sakcinski je za vrijeme prvih arheoloških iskapanja u Zagrebu 1873. godine naišao na ostatke Andautonije. Tu su nađeni i ostaci tumula, te brončano poprsje mladića iz 3. stoljeća. Pri izgradnji remize u Dubravi nađeni su i ostaci stare rimske ceste, a na mjestu auto-kuće Baotić iskopan je grob iz ranog razdoblja Carstva.

U 7. stoljeću Andautonija propada dolaskom Slavena i kasnije Hrvata.

Do 13. st. Dubrava spada pod vlast Gradeca, a tada se počinju spominjati neka današnja naselja.

Dana 13. listopada 1940. u Dubravi je održana Peta zemaljska konferencija KPJ.

Dana 20. prosinca 1943. u Zapadnoj Dubravi ustaše su javno objesile skupinu šesnaestorice antifašista, taj događaj poznat je pod nazivom Prosinačke žrtve 20. prosinca 1943.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Donjoj Dubravi živi 33.537 stanovnika, a u Gornjoj Dubravi 58.255 stanovnika.[1]

Cijela Dubrava ima ukupno 91.792 stanovnika i po broju stanovnika je treći zagrebački kvart, poslije Trešnjevke i Novog Zagreba.[1]


Kvartovi Dubrave[uredi | uredi kôd]

Dubrava se dijeli na više manjih teritorijalnih cjelina, odnosno kvartova, a svaki ima mjesnu zajednicu.

Gornju Dubravu čine kvartovi Gornja Dubrava, Grana-Klaka, Studentski grad, Trnovčica, Poljanice, Dubec, Miroševec, Dankovec, Degidovec, Čučerje, Granešina, Ravnice, Oporovec, Jalševec, Branovec i Novoselec.

Donja Dubrava dijeli se na Retkovec, Čulinec, Donju Dubravu, Trnavu i Resnički Gaj.

Dok uže područje Dubrave čine Trnava, Gornja i Donja Dubrava, Klaka, Studentski grad, Poljanice, Retkovec i Čulinec, ostali se kvartovi, pogotovo podsljemenski Čučerje, Miroševec i sl., manje podrazumijevaju pod imenom Dubrava.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Popis 2021. godine, dzs.hr

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Dubrava (Zagreb) koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.