Ebola virus

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ebolavirus
Ebola virus - elektronski mikroskopom
Ebola virus - elektronski mikroskopom
Status zaštite
Klasifikacija virusa
Skupina: Skupina V ((-)ssRNA)
Red: Mononegavirales
Porodica: Filoviridae
Rod: Ebolavirus
Područje života
Vrsta
  • Zaïre virus (Zaïre ebolavirus)
  • Sudan ebolavirus
  • Reston ebolavirus
  • Obala Bjelokosti ebolavirus
  • Bundibugyo ebolavirus

Ebola virus (virus Ebola) ili ebolski virus je uobičajeni naziv koji se koristi za grupu virusa koji pripadaju rodu Ebolavirus (koji se nalazi unutar porodice Filoviridae), a uzrokuju bolest iz skupine virusnih hemoragijskih groznica, Ebola hemoragijska groznica ili uobičajeno Ebola.Simptomi ove bolesti su bol u mišićima,nagli rast temperature,pojačana slabost,grlobolja i glavobolja.Još uvijek nije pronađeno nikakvo prikladno cijepivo niti način liječenja.


Genoma Ebola virusa se sastoji od jednolačane (negativne) RNK.

Virus i bolest su dobili naziv po rijeci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo gdje je bolest prvi puta prepoznata 1976.g. u bolnici koju su vodile časne sestre flamanke.

Klasifikacija[uredi VE | uredi]

Unutar roda Ebolavirus postoji nekoliko vrsta koji se serološki mogu razlikovati:

  • Zaïr virus - prva vrsta koja je otkriven ujedno ima i najveću smrtnost je Zaïr virus (prije nazivana Zaïr Ebola virus). Smrtnost oboljelih od ove vrste virusa kreće se oko 83% prosječno u posljednjih 27 godina. Ova vrsta virusa i najčešće uzrokuje izbijanja zaraze i odnosu na ostale viruse.
  • Sudan ebolavirus (SEBOV) - druga vrsta virusa koja se pojavila u gotovo isto vrijeme kao i Zair virus, kod jednog radnika u tvornici duhana u gradu Nzara, u Sudanu, koji je moguće bio izoložen prirodnom rezervaru virusa. Znanstvenici su testirali sve životinje i insekte u okolini i nisu pronašli prijenosnika. Širenje bolesti sa bolesnika nastavilo se zbog neadekvatnih higijensko-epidemioloških mjera zaštite medicinskog osoblja. posljednja epidemija bila je u svibnju 2004. sa 20 potvrđenih slučajeva zaraze od kojih je 5 preminulo.
  • Reston ebolavirus (REBOV) - je vrsta otkrivena tijekom epidemije hemoragijske groznice makaki majmuna koji se hrane rakovima 1989.g u američkom gradu Restonu. Ova vrsta nije patogena za ljude, a još je bolest prijavljena u Filipinima, Italiji i Teksasu.
  • Obala Bjelokosti ebolavirus (CIEBOV) - vrsta virusa otkrivena među majmunima u šumama Obale Bjelokosti. Jedna od znanstvenica koja je radila nekropsije tijela mrtvih majmuna razvila je simptome denge (virusna bolest čiji teži oblici mogu biti slični hemoragijskim groznicama). Kroz 6 tjedana se je u potpunosti opravila.
  • Bundibugyo ebolavirus - u studenom 2007.g. potvrđeno je izbijanje Ebole u okrugu Bundibugyo u Ugandi, a kasnije je utvrđeno da se radi o novoj vrsti virusa. Prema službenom izvještaju ugandske vlade tijekom epidemije oboljelo je 149 osoba, a ukupno je bilo 37 smrtnih slučajeva.