Ekonomska podloga hrvatskog pitanja

Izvor: Wikipedija
Ekonomska podloga hrvatskog pitanja
Autor Rudolf Bićanić
Jezik hrvatski
Datum (godina)
izdanja
1938.
Broj stranica 252

Knjiga Ekonomska podloga hrvatskoga pitanja djelo je Rudolfa Bićanića, hrvatskog ekonomista, sociologa i političara, koje opisuje ekonomski položaj Hrvata i drugih stanovnika "prečanskih" krajeva u Kraljevini Jugoslaviji. Autor iznošenjem i analizom niza (državnih) statističkih podataka ukazuje na ekonomsko izrabljivanje provođeno koje je provodila središnja vlast u Beogradu te opisuje mehanizme pomoću kojih je isto provođeno.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Sadržaj Ekonomske podloge hrvatskoga pitanja strukturiran je u 25 poglavlja, od čega su dva uvodna, a ostatak je raspodijeljen na tri djela.

Uvodni dio bavi se utvrđivanjem demografske strukture prve Jugoslavije i ekonomskog proizvoda pojedinih dijelova.

Prvi dio je prikaz zatečene situacija kraha dvojne monarhije te ekonomska politika novonastale države kojom je pod motom poratne obnove Srbije započelo ekonomsko iskorištavanje "prečanskih krajeva".

U drugi dijelu knjige Bićanić analizira tada postojeće metode uspotrebljavane za transfer ekonomskog proizvoda u Beograd i užu Srbiju državne investicije i porezna politika, državne željeznice, državne banke, državni monopoli, vojska) te upozorava na nesrazmjernu zastupljenost Srba iz uže Srbije u svim državnim institucijama.

Treći (najkraći) dio sumira prethodno opisano stanje i donosi razmišljanja o budućem položaju Hrvata u tadašnjoj državi.

Glavne teze[uredi | uredi kôd]

U kraljevini Jugoslaviji "prečanski" krajevi se pomoću državnog aparata ekonomski iskorištavaju (npr. samo se 53,4% poreza ubranog u tadašnjoj Savskoj banovini utroši na području Savske banovine).

Sve glavne i većinu činovničkih položaja u državnim bankama, monopolima i ostalim poduzećima, državnoj administraciji, vojsci i žandarmeriji drže Srbi i trend je povećanja njihova udjela.

Ekonomsko iskorištavanje se vrši u korist isprepletene beogradske političke i gospodarske elite i Srba iz središnje Srbije iako čine samo 23% stanovništva. Ekonomsko iskorištavanje se vrši i nad prečanskim Srbima u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini koji čine 19,5% stanovništva. Iako im vlast daje razne povlastice nad Hrvatima, njihovi ekonomski interesi su dugoročno sukladni onima Hrvata.

Porezni teret na hrvatskim područjima je drastično povećan u odnosu na zatečen krajem dvojne monarhije. Istodobno državni aparat zanemaruje ulaganja u sve od prometnica do obrazovanja i sudstva. Jedino na što se troši (dvostruko) više je žandarmerija.

Državnom intervencijom općenito se guši gospodarski život u hrvatskim područjima, no najgora situacija je direktno vezano za državno uništavanje stočarstva, politiku državnih duhanskih monopola i sl. na selu, sa siromašnijim područjima Dalmacije i Hercegovine na rubu gladi.

Postojeća situacija u Jugoslaviji nije održiva.

Značaj[uredi | uredi kôd]

Ekonomska podloga hrvatskoga pitanja kao najpoznatije Bićanićevo djelo nastala je za njegova rada u Zavodu za proučavanje seljačkog i narodnog gospodarstva, koji se može smatrati prednikom Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu (IDIS)[1] 1 i tada sastavnog dijela "gospodarske komponente HSS-a" - organizacije za uzajamnu pomoć Gospodarska sloga na čijem je on čelu. Bićanićevo djelo nije samo prikaz tadašnjih gospodarskih i društvenih prilika u Kraljevini Jugoslaviji, već djelo od velikog političkog značenja. Naposljetku, Bićanić je između ostaloga i koautor tadašnjeg gospodarskog i socijalnog programa HSS-a.

Izdanja[uredi | uredi kôd]

Ekonomska podloga hrvatskoga pitanja prvi puta je objavljena 1938. godine te odmah nakon objave i zabranjena.[2] Drugo izdanje izvršeno je, u već drugačijim političkim okolnostima, 1939. godine, ovaj puta s predgovorom Bićanićeva suradnika i vođe HSS-a Vladka Mačeka.

Usprkos nezanemarivom utjecaju i očitim poveznicama s ekonomskom politikom koja je bila provođena u drugoj Jugoslaviji, treće izdanje pričekalo je 1995.[3] godinu, četvrto i posljednje je izvršeno 2004. godine kada Bićanićevo djelo postaje prva knjiga biblioteke Hrvatska ekonomska misao.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. 1 Od 1993. godine nosi naziv Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ).[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Institut za društvena istraživanja u Zagrebu 1964.-2014.Arhivirana inačica izvorne stranice od 17. veljače 2021. (Wayback Machine), ur. Vlasta Ilišin, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, 2014., ISBN 978-953-6218-57-8, str. 17. i fusnota 10 na str. 17., pristupljeno 3. siječnja 2018.
  2. Bićanić, Rudolf, pravo.unizg.hr, pristupljeno 3. siječnja 2018.
  3. Rudolf Bićanić, Ekonomska podloga hrvatskoga pitanja i drugi radovi, priredili Ivo Bićanić i Uroš Dujšin, Pravni fakultet u Zagrebu, Organizator, Zagreb, 1995., ISBN 953-6007-10-X
  4. Institut za društvena istraživanja u Zagrebu 1964.-2014.Arhivirana inačica izvorne stranice od 17. veljače 2021. (Wayback Machine), ur. Vlasta Ilišin, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, 2014., ISBN 978-953-6218-57-8, str. 60., pristupljeno 3. siječnja 2018.