Ekumenopolis

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka, djelomično ili uopće nije preveden sa srpskog jezika.
Slobodno pomozite u prijevodu vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.


Ekumenopolis je pojam (od grčkih pojmova: οικουμένη [oikouméne] = nastanjeni prostor/svijet + πόλις [pólis] = grad) koji je 1967. godine skovao Constantinos Doxiadis, grčki urbanistički planer, da bi predstavio ideju da će se jednom u budućnosti sve urbane sredine i velegradi spojiti i da će postojati neprekidna jedinstvena urbana oblast koja će pokrivati cijelu površinu svijeta.

Ovakav bi svijet najvjerojatnije ili uvozio hranu sa drugih planeta, ili bi se ona gajila u ogromnim orbitalnim ili podzemnim hidroponičnim skladištima. Civilizacija sposobna izgraditi ekumenopolis je skoro po definiciji rangirana najmanje kao Tip Jedan na Kardaševljevoj skali.

Doxiadis je također osmislio scenarij, zasnovan na tradicijima i trendovima urbanog razvoja njegovog vremena, u kojem najprije predviđa europski eperopolis (grad-kontinent) koji bi postojao na oblasti između Londona, Pariza i Amsterdama.

U popularnoj kulturi[uredi VE | uredi]

U znanstvenoj fantastici ekumenopolisi su često prijestolnice galaktičkih carstava. Primjeri ekumenopolisa u znanstvenoj fantastici su:

Povezani članci[uredi VE | uredi]