El Clásico

Izvor: Wikipedija
El Clásico
Klasik
Država Španjolska
Prvi susret i rezultat 13. svibnja 1902.
3:1 pobjeda Barcelone
Odigrano službenih susreta 241
Odigrano svih utakmica 275
Neodlučeno u službenim 51
Neodlučeno u svim 61
Klub

Real Madrid

Službenih pobjeda 95
Svih pobjeda 99
Pogodci u službenim utakmicama 402
Pogodci u svim utakmicama 446
Najviše pogodaka Alfredo Di Stéfano (18) i Cristiano Ronaldo (18)
Najviše nastupa Manolo Sanchís (43)
Klub

FC Barcelona

Službenih pobjeda 95
Svih pobjeda 115
Pogodci u službenim utakmicama 396
Pogodci u svim utakmicama 482
Najviše pogodaka Lionel Messi (26)
Najviše nastupa Xavi (42)

El Clásico (Klasik) je popularni naziv za nogometni derbi između Reala i Barcelone.[1][2][3] Na katalonskom jeziku se naziva El Clàssic.[4] Održava se najmanje dva puta godišnje u sklopu španjolske nogometne lige, a češće ako se klubovi sretnu u drugim natjecanjima (što se u posljednjih nekoliko godina i događa). To je sportski događaj sezone u Španjolskoj te najgledaniji derbi na svijetu kojega prati više stotina milijuna gledatelja diljem svijeta.[5] Još od početka natjecanja ova dva kluba predstavljala su dvije različite regije u Španjolskoj: Kataloniju i Kastilju, kao i dva različita grada - veliki kontinentalni Madrid, te velika luka Barcelona. Njihovo rivalstvo također reflektira i političke i kulturne tenzije koje se desetljećima osjete između Katalonaca i Kastiljaca, a koje jedan autor naziva ponovnim rađanjem Španjolskog građanskog rata.

Tijekom Španjolskog građanskog rata došlo je do ukidanja katalonskog jezika i do zabranjivanja njihove cjeloukupne kulture. To je u navijača Barcelone stvorilo apatiju prema Madridu i njegovom najjačem brandu, Realu. Barcelona tada postaje Mes que un club (Više od kluba) jer su Katalonci samo na Camp Nou mogli izražavat svoj jezik, svoju kulturu, a Barcelona je postala "neslužbena vojska" Katalonije. U svijesti Katalonaca se stvorilo mišljenje da je Real klub generala Francisca Franca što nije točno jer se general deklarirao kao navijač Realovog gradskog rivala, Atletica. Barcelona se smatra separatističkim, a Real kraljevsko-režimskim klubom.

Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća suparništvo je još više pogoršano nakon kontroverznog transfera Alfreda di Stéfana koji je na kraju zaigrao za Real Madrid i postao ključnim igračem njihovih kasnijih uspjeha.[6] Tijekom 60-ih godina njihovo rivalstvo se proširilo na europska natjecanja kada su se dva puta susreli u knock-out fazi Lige prvaka.

Službeno je odigrano 223 El Clasica između Reala, "ponosa Kastilje", i Barcelone, "ponosa Katalonije". Učinak u službenim utakmicama je 88 pobjeda Reala te jedna manje Barcelone. Gol razlika je također na Realovoj strani te iznosi 373:360. Računajući sve utakmice, i prijateljske i nenatjecateljske, Barcelona je uspješnija. Najviše pogodaka imaju Alfredo di Stefano (18) i Cristiano Ronaldo (18) na jednoj, te Lionel Messi (21) i César (14) s druge strane. Najveća pobjeda u međusobnim omjerima bila je 11:1 u polufinalu Kupa kralja gdje je Real doslovno "zgazio" Barcelonu.

Povijest derbija[uredi | uredi kôd]

Suparništvo između ova dva kluba davno je nadmašilo okvire športskog rivalstva. Barcelona je u tridesetim godinama prošlog stoljeća razvila reputaciju kao simbol ponosa Katalonije. Prvi derbi, iako nije priznat od strane njihovog nogometnog saveza, odigran je 13. svibnja 1902. u natjecanju koje je nosilo naziv Kup Coronación. Barcelona je bila uspješnija i pobijedila s 3:1. Tenzije između ova dva kluba (iako ne športske) počinju 1936. godine kada trupe od generala Franca bez suđenja ubijaju predsjednika Barcelone, ujedno i najjačeg i njima neprijateljskog političara ljevice, Josepa Sunyola.

Barcelona je bila pri vrhu Francova popisa kojeg je naumio ostvariti nakon svoje pobjede, a taj naum je uključivao čišćenje svih organizacija (pa i športskih) od nacionalnih frakcija, pogotovo komunista, anarhista i independentista. No, Franco to nije učinio samo u Barceloni već i u svim ostalim španjolskim klubovima, uključujući i Real. Naime, Franco je razorio Realov stadion Chamartin, a Upravu kluba je rastjerao, pozatvarao te neke čak i pobio, svi trofeji bili su oštećeni ili otuđeni. Za vrijeme Građanskog rata, pa sve do 1943. Realom su upravljali njegovi ljudi, Juan José Vallejo i Antonio Ortega. Obmana i velika laž Barceloninih navijača da je Real bio klub Francisca Franca pada u vodu jer Real u razdoblju od 1937. do 1946. nije osvojio nijedan trofej, a najjači klub u Madridu u to doba bio je Atletico za kojeg je general i navijao. Godine 1943. na mjesto Realova predsjednika stupa Santiago Bernabéu Yeste za čijeg će predsjedanja Real postati najjači klub u Španjolskoj, ali i u Europi, na prkos mrskim im Kataloncima. Santiago je prve godine svog mandata pokušao okupiti raštrkanu upravu i nogometaše te vratiti sve ukraden trofeje, što mu na svu sreću i uspjeva poći za rukom. Iako je prva socijalistička stranka osnovana u Madridu, kolijevka sveg socijalizma, republikanizma, federalizma, anarhizma, sindikalizma i komunizma bila je Barcelona. Franco je ograničio političku svijest te ukinuo sve regionalne govore i kulturu. U ovim godinama Barcelona postaje Mes que un club. Povezanost između visokih čelnika reala i Frankista za mnoge je Katalonce bila neporeciva, iako za to nema valjanih dokaza. Godine 1980. osnivaju se Realovi navijači Ultras sur koji su bili vrlo agresivni i čija je orijentacija bila krajnje desničarska, a rado su podbadali sve ostale veličajući Franca. Međutim, ni Barcelonini navijači ne ostaju dužni. Oni osnivaju također vrlo agresivnu, no krajnje ljevičarsku navijačku organizaciju pod nazivom Boixos Nois.

Slučaj Di Stefano[uredi | uredi kôd]

U pedesetim godinama rivalstvo ova dva kluba se povećava zahvaljujući čudnom, no ne i "kontroverznom" (kako neki smatraju), transferu Alfreda di Stefana. Naime, tijekom velikog štrajka nogometaša u rodnoj mu Argentini Di Stefano odlazi na posudbu iz svog River Platea u kolumbijski Millionares. Barcelonin skaut dogovara prelazak s čelnicima Millionaresa (koji nisu bili pravi Di Stefanovi poslodavci), a Real dogovara prelazak s Riverom. Di Stefano pristiže u Barcelonu gdje će se poslije sastati s Bernabeuom i odlučiti o svojoj daljoj nogometnoj sudbini. U međuvremenu se River Plate potužio FIFA-i na nezakonitom dogovoru između Millionaresa i Barcelone. FIFA poručuje Španjolskom savezu da to riješi s klubovima. Klubovi se dogovaraju da Di Stefano prvo igra ujednih, pa onda u drugih. Sam DI Stefano odlučuje se za Real, što dovodi do ogorčenja Barcelonine čelnike koji poništavaju ugovor i tim činom Di Stefana prepuštaju madridskom divu. Ovaj akt bit će vjerojatno jedan od najvećih pogrešaka ovog kluba jer je Di Stefano poslije bio glavni kotačić Realovih uspjeha u Španjolskoj i Europi.

Polufinale Kupa kralja 1943.[uredi | uredi kôd]

Uz ovu utakmicu vežu se također razne kontroverze i prepucavanja njihovih navijača. Bila je to godina 1943., vihor II. svj. rata. Nogomet u Španjolskoj bio je u problemima, ali se i dalje igrao. Prva utakmica igrala se u Barceloni te je Barca slavila s 3:0 pogodcima Valle, Escolle i Suspedra. Druga utakmica igrala se tjedan dana kasnije u Madridu, a Real je upisao najveću pobjedu protiv Barcelone, te ujedno i najveću pobjedu u svim El Clasicima od čak 11:1. Pogotke za Real postigli su Sabino Barinaga (4), Pruden (3), Alonso (2) te pojedan Curta i Botella. Prema pričama, koje nikada nisu dokazane, u Barceloninu svlačionicu je tijeom odmora ušao Francov izaslanik te poručio Upravi i igračima "da oni ovaj turnir igraju samo radi milosti Generalisimusa te da moraju izgubiti".

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Najbolji strijelac u El Clasicima je Alfredo di Stefano (18) i Raúl González (15) na jednoj te Lionel Messi (15) i Cesar Rodriguez (14) s druge strane. Najčešći rezultat bio je 1-2 ili 2-1 čak 33 puta. Najveća pobjeda je ona Reala od 11-1 u polufinalu Kupa kralja sezone 1943. Najviše golova na utakmici (12) palo je već navedene 1943. u pobjedi Reala te sezone 1916. kad je bilo izjednačeno 6-6. Real Madrid je osvojio 9 puta Ligu prvaka, 32 put nacionalno prvenstvo, Kup kralja 18 puta, Španolski superkup 9 puta, Europsku ligu 2 puta, Europski superkup 1 te FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo 3 puta dok je FC Barcelona osvajala 4 puta Ligu prvaka, 21 put nacionalno prvenstvo, 25 puta Kup kralja, španjolski superkup 13 puta, Europsku ligu 3 puta, Europski superkup 4 puta te Svjetsko klupsko prvenstvo 2 puta. Najviše utakmica odigrao je Raúl González.

Dosadašnji ogledi[uredi | uredi kôd]

Sve utakmice[uredi | uredi kôd]

Statistika u svim utakmicama[uredi | uredi kôd]

Natjecateljske utakmice[uredi | uredi kôd]

Statistika u natjecateljskim utakmicama[uredi | uredi kôd]

Godina Natjecanje Broj Utakmica Rezultat
1902. Kup kralja 1 Real Madrid-Barcelona 1:3
1906. Prijateljska 2 Barcelona-Real Madrid 5:1
1913. Prijateljska 3 Barcelona-Real Madrid 7:0
1913. Prijateljska 4 Barcelona-Real Madrid 1:0
1914. Prijateljska 5 Real Madrid-Barcelona 2:2
1914. Prijateljska 6 Real Madrid-Barcelona 0:2
1916. Prijateljska 7 Barcelona-Real Madrid 3:0
1916. Prijateljska 8 Barcelona-Real Madrid 0:0
1916. Kup kralja 9 Barcelona-Real Madrid 2:1
1916. Kup kralja 10 Real Madrid-Barcelona 4:1
1916. Kup kralja 11 Real Madrid-Barcelona 6:6
1916. Kup kralja 12 Real Madrid-Barcelona 4:2
1917. Prijateljska 13 Barcelona-Real Madrid 3:1
1917. Prijateljska 14 Barcelona-Real Madrid 4:1
1918. Prijateljska 15 Real Madrid-Barcelona 1:2
1920. Prijateljska 16 Barcelona-Real Madrid 2:2
1920. Prijateljska 17 Barcelona-Real Madrid 0:1
1921. Prijateljska 18 Barcelona-Real Madrid 3:0
1926. Kup kralja 19 Real Madrid-Barcelona 1:5
1926. Kup kralja 20 Barcelona-Real Madrid 3:0
1927. Prijateljska 21 Barcelona-Real Madrid 0:0
1927. Prijateljska 22 Real Madrid-Barcelona 1:5
1927. Prijateljska 23 Real Madrid-Barcelona 1:4
1927. Pre-La Liga 24 Barcelona-Real Madrid 2:2
1927. Pre-La Liga 25 Real Madrid-Barcelona 1:1
1929. La Liga 26 Barcelona-Real Madrid 1:2
1929. La Liga 27 Real Madrid-Barcelona 0:1
1930. La Liga 28 Barcelona-Real Madrid 1:4
1930. La Liga 29 Real Madrid-Barcelona 5:1
1931. La Liga 30 Barcelona-Real Madrid 3:1
1931. La Liga 31 Real Madrid-Barcelona 0:0
1932. La Liga 32 Real Madrid-Barcelona 2:2
1932. Prijateljska 33 Barcelona-Real Madrid 2:2
1932. La Liga 34 Barcelona-Real Madrid 2:2
1932. La Liga 35 Real Madrid-Barcelona 2:0
1933. La Liga 36 Barcelona-Real Madrid 1:1
1933. La Liga 37 Real Madrid-Barcelona 2:1
1934. Prijateljska 38 Real Madrid-Barcelona 5:1
1934. La Liga 39 Barcelona-Real Madrid 1:2
1934. La Liga 40 Real Madrid-Barcelona 4:0
1935. La Liga 41 Barcelona-Real Madrid 5:0
1935. La Liga 42 Real Madrid-Barcelona 8:2
1936. La Liga 43 Barcelona-Real Madrid 0:3
1936. La Liga 44 Real Madrid-Barcelona 3:0
1936. Kup kralja (finale) 45 Real Madrid-Barcelona 2:1
Nije bilo susreta zbog španjolskog građanskog rata
1940. Prijateljska 46 Barcelona-Real Madrid 5:4
1940. Prijateljska 47 Real Madrid-Barcelona 2:3
1940. La Liga 48 Barcelona-Real Madrid 0:0
1940. La Liga 49 Real Madrid-Barcelona 2:1
1941. La Liga 50 Barcelona-Real Madrid 3:0
1941. La Liga 51 Real Madrid-Barcelona 1:2
1942. La Liga 52 Barcelona-Real Madrid 0:2
1942. La Liga 53 Real Madrid-Barcelona 4:3
1943. La Liga 54 Barcelona-Real Madrid 5:5
1943. La Liga 55 Real Madrid-Barcelona 3:0
1943. Kup kralja 56 Barcelona-Real Madrid 3:0
1943. Kup kralja 57 Real Madrid-Barcelona 11:1
1943. Prijateljska 58 Real Madrid-Barcelona 1:1
1943. Prijateljska 59 Barcelona-Real Madrid 4:0
1944. La Liga 60 Barcelona-Real Madrid 1:2
1944. La Liga 61 Real Madrid-Barcelona 0:1
1945. La Liga 62 Barcelona-Real Madrid 5:0
1945. La Liga 63 Real Madrid-Barcelona 1:0
1946. La Liga 64 Barcelona-Real Madrid 1:0
1946. La Liga 65 Real Madrid-Barcelona 3:2
1947. La Liga 66 Barcelona-Real Madrid 3:2
1947. La Liga 67 Real Madrid-Barcelona 2:1
1948. La Liga 68 Barcelona-Real Madrid 4:2
1948. La Liga 69 Real Madrid-Barcelona 1:1
1948. Torneo Históricos 70 Barcelona-Real Madrid 1:0
1948. Tourneo Históricos 71 Real Madrid-Barcelona 0:1
1949. La Liga 72 Barcelona-Real Madrid 3:1
1949. La Liga 73 Real Madrid-Barcelona 1:2
1950. La Liga 74 Barcelona-Real Madrid 2:3
1950. La Liga 75 Real Madrid-Barcelona 6:1
1951. La Liga 76 Barcelona-Real Madrid 7:2
1951. La Liga 77 Real Madrid-Barcelona 4:1
1952. La Liga 78 Barcelona-Real Madrid 4:2
1952. La Liga 79 Real Madrid-Barcelona 5:1
1953. La Liga 80 Barcelona-Real Madrid 1:0
1953. La Liga 81 Real Madrid-Barcelona 2:1
1954. La Liga 82 Barcelona-Real Madrid 5:1
1954. La Liga 83 Real Madrid-Barcelona 5:0
1954. Kup kralja 84 Real Madrid-Barcelona 1:0
1954. Kup kralja 85 Barcelona-Real Madrid 3:1
1955. La Liga 86 Barcelona-Real Madrid 2:2
1955. La Liga 87 Real Madrid-Barcelona 3:0
1956. La Liga 88 Barcelona-Real Madrid 2:0
1956. La Liga 89 Real Madrid-Barcelona 2:1
1957. La Liga 90 Barcelona-Real Madrid 1:0
1957. La Liga 91 Real Madrid-Barcelona 1:0
1957. Kup kralja 92 Real Madrid-Barcelona 2:2
1957. Kup kralja 93 Barcelona-Real Madrid 6:1
1958. La Liga 94 Barcelona-Real Madrid 0:2
1958. La Liga 95 Real Madrid-Barcelona 3:0
1959. La Liga 96 Barcelona-Real Madrid 4:0
1959. La Liga 97 Real Madrid-Barcelona 1:0
1959. Kup kralja 98 Real Madrid-Barcelona 2:4
1959. Kup kralja 99 Barcelona-Real Madrid 3:1
1959. Trofeo Ramón de Carranza 100 Real Madrid-Barcelona 4:3
1960. La Liga 101 Barcelona-Real Madrid 3:1
1960. La Liga 102 Real Madrid-Barcelona 2:0
1960. Liga prvaka 103 Real Madrid-Barcelona 3:1
1960. Liga prvaka 104 Barcelona-Real Madrid 1:3
1961. La Liga 105 Barcelona-Real Madrid 3:5
1961. La Liga 106 Real Madrid-Barcelona 3:2
1961. Liga prvaka 107 Real Madrid-Barcelona 2:2
1961. Liga prvaka 108 Barcelona-Real Madrid 2:1
1962. La Liga 109 Barcelona-Real Madrid 3:1
1962. La Liga 110 Real Madrid-Barcelona 2:0
1962. Kup kralja 111 Real Madrid-Barcelona 0:1
1962. Kup kralja 112 Barcelona-Real Madrid 1:3
1963. La Liga 113 Barcelona-Real Madrid 1:5
1963. La Liga 114 Real Madrid-Barcelona 2:0
1964. La Liga 115 Barcelona-Real Madrid 1:2
1964. La Liga 116 Real Madrid-Barcelona 4:0
1965. La Liga 117 Barcelona-Real Madrid 1:2
1965. La Liga 118 Real Madrid-Barcelona 4:1
1966. La Liga 119 Barcelona-Real Madrid 2:1
1966. La Liga 120 Real Madrid-Barcelona 1:3
1967. La Liga 121 Barcelona-Real Madrid 3:0
1967. La Liga 122 Real Madrid-Barcelona 1:0
1968. La Liga 123 Barcelona-Real Madrid 1:1
1968. La Liga 124 Real Madrid-Barcelona 1:1
1968. Kup kralja (finale) 125 Real Madrid-Barcelona 0:1
1968. Trofeo Ramón de Carranza 126 Barcelona-Real Madrid 2:1
1969. La Liga 127 Barcelona-Real Madrid 1:1
1969. La Liga 128 Real Madrid-Barcelona 2:1
1970. La Liga 129 Barcelona-Real Madrid 1:0
1970. La Liga 130 Real Madrid-Barcelona 3:3
1970. Kup kralja 131 Real Madrid-Barcelona 2:0
1970. Kup kralja 132 Barcelona-Real Madrid 1:1
1971. La Liga 133 Barcelona-Real Madrid 0:1
1971. La Liga 134 Real Madrid-Barcelona 0:1
1972. La Liga 135 Barcelona-Real Madrid 1:0
1972. La Liga 136 Real Madrid-Barcelona 1:1
1973. La Liga 137 Barcelona-Real Madrid 1:0
1973. La Liga 138 Real Madrid-Barcelona 0:0
1974. La Liga 139 Barcelona-Real Madrid 0:0
1974. La Liga 140 Real Madrid-Barcelona 0:5
1974. Kup kralja (finale) 141 Real Madrid-Barcelona 4:0
1975. La Liga 142 Barcelona-Real Madrid 0:0
1975. La Liga 143 Real Madrid-Barcelona 1:0
1976. La Liga 144 Barcelona-Real Madrid 2:1
1976. La Liga 145 Real Madrid-Barcelona 0:2
1977. La Liga 146 Barcelona-Real Madrid 3:1
1977. La Liga 147 Real Madrid-Barcelona 1:1
1978. La Liga 148 Barcelona-Real Madrid 2:3
1978. La Liga 149 Real Madrid-Barcelona 4:0
1979. La Liga 150 Barcelona-Real Madrid 2:0
1979. La Liga 151 Real Madrid-Barcelona 3:1
1980. La Liga 152 Barcelona-Real Madrid 0:2
1980. La Liga 153 Real Madrid-Barcelona 3:2
1981. La Liga 154 Barcelona-Real Madrid 2:1
1981. La Liga 155 Real Madrid-Barcelona 3:0
1982. La Liga 156 Barcelona-Real Madrid 3:1
1982. La Liga 157 Real Madrid-Barcelona 3:1
1982. Prijateljska 158 Real Madrid-Barcelona 1:0
1983. La Liga 159 Barcelona-Real Madrid 2:1
1983. La Liga 160 Real Madrid-Barcelona 0:2
1983. Kup kralja (finale) 161 Barcelona-Real Madrid 2:1
1983. Copa de la Liga 162 Real Madrid-Barcelona 2:2
1983. Copa de la Liga 163 Barcelona-Real Madrid 2:1
1984. La Liga 164 Barcelona-Real Madrid 1:2
1984. La Liga 165 Real Madrid-Barcelona 2:1
1985. La Liga 166 Barcelona-Real Madrid 3:2
1985. La Liga 167 Real Madrid-Barcelona 0:3
1985. Copa de la Liga 168 Barcelona-Real Madrid 2:2
1985. Copa de la Liga 169 Real Madrid-Barcelona 1:1
1986. La Liga 170 Barcelona-Real Madrid 2:0
1986. La Liga 171 Real Madrid-Barcelona 3:1
1986. Copa de la Liga 172 Barcelona-Real Madrid 2:2
1986. Copa de la Liga 173 Real Madrid-Barcelona 0:4
1987. La Liga 174 Barcelona-Real Madrid 3:2
1987. La Liga 175 Real Madrid-Barcelona 1:1
1987. La Liga (play-off) 176 Barcelona-Real Madrid 2:1
1987. La Liga (play-off) 177 Real Madrid-Barcelona 0:0
1988. La Liga 178 Barcelona-Real Madrid 2:0
1988. La Liga 179 Real Madrid-Barcelona 2:1
1988. Supercopa de España 180 Barcelona-Real Madrid 2:1
1988. Supercopa de España 181 Real Madrid-Barcelona 2:0
1989. La Liga 182 Barcelona-Real Madrid 0:0
1989. La Liga 183 Real Madrid-Barcelona 3:2
1990. La Liga 184 Barcelona-Real Madrid 3:1
1990. La Liga 185 Real Madrid-Barcelona 3:2
1990. Kup kralja (finale) 186 Barcelona-Real Madrid 2:0
1991. La Liga 187 Barcelona-Real Madrid 2:1
1991. La Liga 188 Real Madrid-Barcelona 1:0
1991. Prijateljska 189 Real Madrid-Barcelona 3:1
1990. Supercopa de España 190 Barcelona-Real Madrid 0:1
1990. Supercopa de España 191 Real Madrid-Barcelona 4:1
1991. Prijateljska 192 Barcelona-Real Madrid 1:1
1992. La Liga 193 Barcelona-Real Madrid 1:1
1992. La Liga 194 Real Madrid-Barcelona 1:1
1993. La Liga 195 Barcelona-Real Madrid 2:1
1993. La Liga 196 Real Madrid-Barcelona 2:1
1993. Kup kralja 197 Real Madrid-Barcelona 1:1
1993. Kup kralja 198 Barcelona-Real Madrid 1:2
1994. Supercopa de España 199 Real Madrid-Barcelona 3:1
1994. Supercopa de España 200 Barcelona-Real Madrid 1:1
1994. La Liga 201 Barcelona-Real Madrid 5:0
1994. La Liga 202 Real Madrid-Barcelona 0:1
1995. La Liga 203 Barcelona-Real Madrid 1:0
1995. La Liga 204 Real Madrid-Barcelona 5:0
1996. La Liga 205 Barcelona-Real Madrid 3:0
1996. La Liga 206 Real Madrid-Barcelona 1:1
1997. La Liga 207 Barcelona-Real Madrid 1:0
1997. La Liga 208 Real Madrid-Barcelona 2:0
1997. Kup kralja 209 Barcelona-Real Madrid 3:2
1997. Kup kralja 210 Real Madrid-Barcelona 1:1
1998. Supercopa de España 211 Barcelona-Real Madrid 2:1
1998. Supercopa de España 212 Real Madrid-Barcelona 4:1
1998. La Liga 213 Real Madrid-Barcelona 2:3
1998. La Liga 214 Barcelona-Real Madrid 3:0
1998. La Liga 215 Real Madrid-Barcelona 2:2
1999. La Liga 216 Barcelona-Real Madrid 3:0
1999. La Liga 217 Barcelona-Real Madrid 2:2
2000. La Liga 218 Real Madrid-Barcelona 3:0
2000. La Liga 219 Barcelona-Real Madrid 2:0
2001. La Liga 220 Real Madrid-Barcelona 2:2
2001. La Liga 221 Real Madrid-Barcelona 2:0
2002. La Liga 222 Barcelona-Real Madrid 1:1
2002. UEFA Liga prvaka 2001./02. 223 Barcelona-Real Madrid 0:2
2002. UEFA Liga prvaka 2001./02. 224 Real Madrid-Barcelona 1:1
2002. La Liga 225 Barcelona-Real Madrid 0:0
2003. La Liga 226 Real Madrid-Barcelona 1:1
2003. La Liga 227 Barcelona-Real Madrid 1:2
2004. La Liga 228 Real Madrid-Barcelona 1:2
2004. La Liga 229 Barcelona-Real Madrid 3:0
2005. La Liga 230 Real Madrid-Barcelona 4:2
2005. La Liga 231 Real Madrid-Barcelona 0:3
2006. La Liga 232 Barcelona-Real Madrid 1:1
2006. La Liga 233 Real Madrid-Barcelona 2:0
2007. La Liga 234 Barcelona-Real Madrid 3:3
2007. La Liga 235 Barcelona-Real Madrid 0:1
2008. La Liga 236 Real Madrid-Barcelona 4:1
2008. La Liga 237 Barcelona-Real Madrid 2:0
2009. La Liga 238 Real Madrid-Barcelona 2:6
2009. La Liga 239 Barcelona-Real Madrid 1:0
2010. La Liga 240 Real Madrid-Barcelona 0:2
2010. La Liga 241 Barcelona-Real Madrid 5:0
2011. La Liga 242 Real Madrid-Barcelona 1:1
2011. Kup kralja 243 Real Madrid-Barcelona 1:0
2011. UEFA Liga prvaka 2010./11. 244 Real Madrid-Barcelona 0:2
2011. UEFA Liga prvaka 2010./11. 245 Barcelona-Real Madrid 1:1
2011. Supercopa de España 246 Real Madrid-Barcelona 2:2
2011. Supercopa de España 247 Barcelona-Real Madrid 3:2
2011. La Liga 248 Real Madrid-Barcelona 1:3
2012. Kup kralja 249 Real Madrid-Barcelona 1:2
2012. Kup kralja 250 Barcelona-Real Madrid 2:2
2012. La Liga 251 Barcelona-Real Madrid 1:2
2012. Supercopa de España 252 Barcelona-Real Madrid 3:2
2012. Supercopa de España 253 Real Madrid-Barcelona 2:1
2012. La Liga 254 Barcelona-Real Madrid 2:2
2013. Kup kralja 255 Real Madrid-Barcelona 1:1
2013. Kup kralja 256 Barcelona-Real Madrid 1:3
2014. La Liga 257 Real Madrid-Barcelona 3:4
2014. Kup kralja 258 Real Madrid-Barcelona 2:1
2015. La Liga 259 Barcelona-Real Madrid 2:1
2015. La Liga 260 Real Madrid-Barcelona 0:4
Real Madrid 96
FC Barcelona 109
Neodlučeno 58
Golovi Reala 430
Golovi Barcelone 458
Odigranih utakmica 263

Utakmice u Primeri[uredi | uredi kôd]

Statistika utakmica u Primeri[uredi | uredi kôd]

Utakmice u Kupu kralja[uredi | uredi kôd]

Statistika u utakmicama Kupa kralja[uredi | uredi kôd]

Utakmice u LigaKupu[uredi | uredi kôd]

Statistika utakmica u LigaKupu[uredi | uredi kôd]

Utakmice u SuperKupu[uredi | uredi kôd]

Statistika utakmica u SuperKupu[uredi | uredi kôd]

Utakmice u Europi[uredi | uredi kôd]

Statistika utakmica u Europi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.tportal.hr/sport/nogomet/63072/Susec-El-Clasico-je-najveci-derbi-koji-postoji.html
  2. http://www.tportal.hr/sport/nogomet/97667/El-Clasico-okrsaj-koji-je-vise-od-nogometa.html
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. prosinca 2010. Pristupljeno 18. prosinca 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. prosinca 2010. Pristupljeno 17. prosinca 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  5. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/7773758.stm
  6. Transfer Alfreda di Stefana. RMCF.official. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. prosinca 2008. Pristupljeno 18. kolovoza 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi El Clásico
Nedovršeni članak El Clásico koji govori o nogometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.