Elisabeta Lipa

Izvor: Wikipedija
Osvojene medalje
Veslanje
Olimpijske igre
zlato OI 1984. dvojac na pariće
srebro OI 1988. dvojac na pariće
bronca OI 1988. četverac na pariće
zlato OI 1992. samac
srebro OI 1992. dvojac na pariće
zlato OI 1996. osmerac
zlato OI 2000. osmerac
zlato OI 2004. osmerac

Elisabeta Lipa (rođena Oleniuc, 26. listopada 1964.) je rumunjska veslačica koja je prema broju olimpijskih medalja najuspješnija veslačica svih vremena. U svojoj karijeri osvojila je nevjerojatnih 5 zlatnih, dvije srebrne i jednu brončanu medalju u periodu između 1984. i 2004.

Lipa je debitirala na Igrama u Los Angelesu 1984 pobjedom u dvojcu na pariće, sa svega 19 godina. Svijet je s posebnom pažnjom ispratio ovaj nastup s obzirom na to da je Rumunjska bila jedna od rijetkih zemalja tzv. istočnog bloka koja je odbila bojkotirati Igre u LA-u kao što su to te godine učinili SSSR i većina ostalih članica Varšavskog pakta. Posljednje zlato u nizu je došlo na Igrama u Ateni 2004 u disciplini osmerca. Radi se o veslačici koja je jedina u povijesti veslanja bila olimpijska pobjednica u dvije najparadnije veslačke discipline: samcu i osmercu. Također, impresionira činjenica da je osvajala medalje u velikom broju disicplina, veslajući kako rimen discipline (gdje svaka veslačica ima samo jedno veslo) tako i skul (gdje svaka veslačica ima dva vesla) čime je demonstrirala svoju vrhunsku tehniku i svestranost.

Osim olimpijskih medalja, Lipa je i višestruki pobjednik Svjetskih prvenstava.

Zbog svega toga Elisabeta Lipa se općenito smatra najboljom veslačicom svih vremena, kao i jednom od najboljih sportaša u olimpijskoj povijesti uopće.

Nastupi na Olimpijskim igrama[uredi | uredi kôd]