Marija Elizabeta Hesselblad

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Elisabeth Hesselblad)
Elizabeta Hesselblad
Elizabeta Hesselblad
Rođena 4. lipnja 1870.
Fåglavik
Preminula 24. travnja 1957.
Rim
Beatificirana 9. travnja 2000.
Kanonizirana 5. lipnja 2016.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 4. lipnja
Zaštitnica brigitinki, časnih sestara, preobraćenika
Portal o kršćanstvu

Elizabeta Hesselblad O.Ss.S. (Fåglavik, 4. lipnja 1870.Rim, 24. travnja 1957.), švedska medicinska sestra, redovnica i katolička svetica proglašena pravednicom među narodima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bila je peto od trinaest djece rođene u luteranskoj obitelji Roberta Hesselblada i Cajse Pettesdotter Dag u Fåglaviku u Švedskoj. Još kao dijete je bila podložna mnogim zarazama i krhkog zdravlja.

Tražila je posao u Švedskoj, ali je na kraju radila u Sjedinjenim Američkim Državama kao medicinska sestra. U SAD-u se počela zanimati za katoličanstvo, a 1902. je i službeno prešla na katoličku vjeru.

Nakon hodočašća u Rim prima sakrament potvrde te se počinje baviti oživljavanjem redovničke zajednice brigitinki. Nastojala je povećati zanimanje za ovaj red te za utemeljiteljicu reda sv. Brigitu. Godine 1906. papa Pio X. je odobrio življenje prema pravilima Reda Presvetog Otkupitelja svete Brigite Švedske. U njezinim nastojanjima pridružile su joj se još tri Engleskinje što je bilo početak oživljavanja Reda.[1]

Tijekom života marljivo je radila na području međureligijskog dijaloga te suzbijanja rasizma i antisemitizma. Zbog svoga djelovanja postala je poznat kao druga Brigita. Umrla je u Rimu 24. travnja 1957. godine.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 9. travnja 2000. godine. Godine 2004., Yad Vashem priznao ju je, kao jednu od Pravednika među narodima za njen rad u spašavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Papa Franjo ju je proglasio svetom 5. lipnja 2016. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Elisabeth Hesselblad

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]