Emil Prášek

Izvor: Wikipedija
Emil Prášek

Emil Prášek (Dub, Češka, 2. rujna 1884. - Zagreb, 1. veljače 1934.[1]) bio je hrvatski bakteriolog i liječnik. On i supruga, pedijatrica Bronisława Prašek-Całcyńska ostavili su veliki trag u medicini Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Doktorirao medicinu u Beču 1908. godine. Od početka Prvog svjetskog rata radio je sa suprugom kao liječnik i bakteriolog u Sarajevu. Nakon raspada Austro-Ugarske odlučio je ostati u novoj državi.

U Zagrebu je 1917. osnovana Medicinska škola. Prašek 1921. seli sa suprugom u Zagreb gdje je iste godine postavljen za redovnog profesora i čelnika Odjela higijene i bakteriologije na Medicinskom fakultetu. Odmah se angažirao na osnivanju patološkog i bakteriološkog instituta. Predstavnik je prve generacije nastavnika zagrebačkog Medicinskog fakulteta, na kojem je zbog svojih zasluga postao dekan (1922. – 1923.).

Otac je hrvatskog liječnika, športaša, veslačkog prvaka i humanista Vladislava i dipl. šumara Vojtjeha.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Galerija velikana Medicinskog fakulteta. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. listopada 2014. Pristupljeno 21. rujna 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
Nedovršeni članak Emil Prášek koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.