Enver Hoxha

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Enver Hoxha
Enver Hoxha
Prvi generalni sekretar Albanske radničke partije
u službi
studeni 1944. – 11. travnja 1985.
Prethodnik nitko
Nasljednik Ramiz Alia
Rođenje 16. listopada 1908.
Smrt 11. travnja 1985.
Politička stranka ARP
Supruga Nexhmije Hoxha

Enver Hoxha (Hodža) (Gjirokastër, 16. listopada 1908. - Tirana, 11. travnja 1985.), komunistički vođa u Albanije od 1944. do 1985. Nikad nije bio šef države.

Rodio se u mjestu Gjirokastëru, na jugu Albanije, domu mnogih uglednih obitelji. Otac mu je bio trgovac tkaninama i za vrijeme njegova djetinstva puno je putovao. Zbog toga se Enver okrenuo stricu Hysanu koji je izvršio veliki utjecaj na njega. Hysan se borio za nezavisnost Albanije, što se i dogodilo 1912. godine. Protivio se vladama nakon nezavisnosti, posebno nakon dolaska kralja Zoga na vlast 1928. godine.

Počeo je 1930. studirati na Sveučilištu u Montpellieru, ali je brzo odustao. Od 1934. do 1936. radio je u albanskom veleposlanstvu u Bruxellesu. Neko je vrijeme radio kao učitelj, no kad se odbio učlaniti u Albansku fašističku stranku, otpušten je.

Izgubivši posao učitelja, otvorio je prodavaonicu duhana u Tirani. Uskoro su se tamo počeli skupljati pripadnici male skupine komunista. Za vrijeme invazije Mussolinijeve Italije na Albaniju, borio se protiv okupatora. Jedan je od osnivača Albanske komunističke partije. Bio je njen glavni sekretar.

Nakon Drugog svjetskog rata bio je premijer Albanije od 1944. do 1954. godine. Od 1946. do 1953. bio je ministar vanjskih poslova. Divio se Staljinu i bio je pristaša marksizma-lenjinizma. Osnovao je tajnu policiju Sigurimi koja je slijedila represivne metode NKVD-a, MGB-a, KGB-a, i Stasija. Za sobom je ostavio 700.000 bunkera. Bunkeri su građeni za jednu osobu, ali Albanija je tada imala 3 milijuna stanovnika. 1967. Albanija je postala ateistička država. Činio je čistke i na vlasti. Pretvorio je Albaniju iz polu-feudalne u industrijsku zemlju.

Oduzimao je zemlju bogatim veleposjednicima, provodivši kolektivizaciju. Također je žestoko napadao Crkvu. Plijenio je džamije, crkve, samostane i svetišta, prenamjenivši ih u staje, skladišta ili kina. Djeci se nisu smjela davati vjerska imena. Svatko onaj uhvaćen sa Kuranom, Biblijom, ikonama ili bilo čime drugim suočio se sa dugotrajnim zatvorskim kaznama.Političkih protivnika rješavao se ubojstvima, tjeravši ih da emigriraju, ili ih je zatvarao u radne logore.Svaki treći Albanac iskusio je patnje od strane režima. Albanija je istupila iz Varšavskog pakta zbog intervencije u Čehoslovačkoj.

Povlastice su imali samo aparatčici ili visoki dužnosnici režima. Godine 1981. povukao se u polu-mirovinu, te je umro 1985. u 77.godini.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Enver Hoxha
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Enver Hoxha