Planinska ševa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Eremophila alpestris)
Planinska ševa
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Alaudidae
Rod: Eremophila
Vrsta: E. alpestris
Dvojno ime
Eremophila alpestris
Linne, 1758.
Sinonimi
Otocorys alpestris
Eremophila alpestris flava

Planinska ševa (Eremophila alpestris) je vrsta vrapčarke iz roda Eremophila. Postoji oko 40 priznatih geografskih rasa ili podvrsta, od kojih su mnoge izolirane ili selice.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Nastanjuje većinu Sjeverne Amerike od Arktika do juga Meksika, daleki sjever Europe i Azije i planine jugoistočne Europe. Postoji i izolirana populacija na platou u Kolumbiji. Uglavnom je stanarica na jugu svog areala, ali sjeverne populacije su selice i sele se na jug zimi.

Ovo je ptica otvorenih prostora. U Euroaziji nastanjuje planine iznad linije gdje drveće može opstati (oko 5200 metara) i daleki sjever. U većini Europe se često vidi na morskim obalama zimi. U Americi, gdje nema konkurentnih vrsta ševa, također živi na farmama, u prerijama, pustinjama, golf terenima, aerodromima i sličim mjestima.

Opis[uredi | uredi kôd]

Za razliku od drugih ševa, ova upadljiva vrsta je uglavnom smeđesiva odozgo i bijela odozdo, s upadljivim crno-žutim licem. Duga je oko 16 cm. Mužjak ljeti ima crne "rogove" na glavi, koji ovoj ptici daju američki naziv "Horned Lark" (rogata ševa). U Americi postoji velik broj podvrsta s drugačijom šarom na licu i drugačijom bojom leđa. Planinska podvrsta iz Južne Europe Eremophila alpestris penicillata je sivlja odozgo, a žutu boju na licu zamjenjuje bijela.

Hrane se sjemenjem, pupoljcima, kukcima, larvama, malenim beskralježnjacima i školjkama.

Glasaju se s pištavim "ćiip-ćiip".

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Grade gnijezdo oblika šalice u rupi u tlu, od biljnih materijala. Ženka nese obično četiri jajeta i uglavnom ih ona inkubira oko 12 dana.

Na otvorenim prostorima Sjeverne Amerike planinske ševe najčešće stradaju od vjetroelektrana.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi planinska ševa
Wikivrste imaju podatke o taksonu planinskoj ševi