Eskadrila aviona 93. ZB

Izvor: Wikipedija
Eskadrila aviona 93. ZB Zadar

Osnovana 6. studenoga 1991.
Država Hrvatska
Grana Hrvatsko ratno zrakoplovstvo
Vrsta zrakoplovna eskadrila
Uloga obuka pilota, izviđački letovi, akro-grupa
Sjedište Zračna luka Zadar, Zemunik
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
bojnik Mario Pleša
zamjenik zapovjednika bojnik Željko Harapin
Zrakoplovna flota
Borbeni Bell OH-58D
Helikopteri Bell-206B, Mil Mi-8
Patrolni Pilatus PC-9
Školski Pilatus PC-9, Zlin Z-242

Eskadrila aviona 93. ZB Zadar, postrojba je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, sa sjedištem u zračnoj bazi u Zemuniku kod Zadra. Eskadrila se, uz Zapovjedništvo, sastoji od četiri letačka voda te tri voda zrakoplovnih tehničara. U njezinu je sastavu i akro-grupa Krila Oluje.Temeljna je zadaća Eskadrile obuka pilota HRZ-a (do sada je školovano 13 naraštaja, a u tijeku je obuka 14. naraštaja pilota HRZ-a i PZO-a).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Eskadrila je ustrojena 6. studenoga 1991. kao Eskadrila jurišnog zrakoplovstva, smještena u Domu zrakoplovstva u Zadru. S letačkim se aktivnostima započelo 1993., odmah po oslobađanju 93. zrakoplovne baze Zemunik. Već u kolovozu 1994. provedena je selekcija 1. naraštaja kandidata za vojne pilote. Prva tri Pilatusa isporučena su u lipnju 1996., a s letačkom obukom pilota zrakoplova 1. naraštaja započelo se iste godine u srpnju.

Oprema i zadaće[uredi | uredi kôd]

Pilatusi Eskadrile aviona 93. ZB

Danas Eskadrila u svom sastavu ima 20 Pilatusa PC-9 te 5 Zlinova 242 L, kojima su zamijenjene nekadašnje Utve.

Eskadrila provodi selekcijsku i temeljnu obuku kadeta na Zlinu 242 L, te temeljnu i naprednu obuku na Pilatusu PC-9 M. Nakon selekcije i temeljne obuke piloti se raspoređuju ovisno o sposobnostima i potrebama za helikoptere ili avione. Oni koji ostaju u eskadrili dalje se školuju za pilote Pilatusa, potom za nastavnike letenja, te se ovisno o potrebama raspoređuju u druge eskadrile.

Osim obuke, Eskadrila provodi i dežurstva za potrebe Obalne straže, Snage brzog odgovora, sudjeluje u protupožarnim izviđanjima te drugim letačkim zadaćama u specijalizaciji nastavnika letenja, letovima za potrebe HKoV-a i HRM-a, te trenaži pilotskog kadra HRZ-a i PZO-a. Provodi i obuku za probne pilote, a angažirana je i u međunarodnim aktivnostima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.