Eugen Wüster

Izvor: Wikipedija
Eugen Wüster
Eugen Wüster
Eugen Wüster, 1967.
Rođenje 1898.
Smrt 1977.
Poznat(a) po osnivač terminologije
Portal o životopisima

Eugen Wüster (Wieselburg, 3. listopada 1898.Beč, 29. ožujka 1977.), austrijski inženjer elektrotehnike i osnivač terminologije kao znanstvene discipline.

Već s 15 godina počinje učiti esperanto. Autor je enciklopedijskoga rječnika esperanta (Enciklopedia vortaro esperanta-germana) čija su četiri sveska objavljivana od 1923. do 1929. Osim esperanta poznavao je i druge umjetne jezike (ido, Interlingua i dr.).

Studirao je elektrotehniku u Berlinu i diplomirao 1927. godine. Disertaciju pod naslovom Internationale Sprachnormung in der Technik, besonders in der Electrotechnik (Međunarodno normiranje jezika tehnike s posebnim naglaskom na elektrotehniku) obranio je 1931. na Tehničkome sveučilištu u Stuttgartu.

Iste godine vraća se u Wieselburg gdje preuzima vođenje obiteljske tvrtke "Wüster & Co." koja je imala električnu elektranu i u kojoj su se proizvodili alati za obradu drveta i pile. Uz rad u tvornici prikupljao je terminološku literaturu i stvorio privatni terminološki centar u Wieselburgu. Tijekom 1950-ih i 1960-ih razvio je opću teoriju terminologije. Na njegovim djelima počiva tzv. Bečka terminološka škola.

Na Sveučilištu u Beču predavao je od 1955. do 1972. o strojevima i alatima za obradu drveta, a od 1972. do 1974. leksikologiju, leksikografiju i terminologiju.

Njegova je disertacija 1935. prevedena na ruski i dugo vremena bila je ključno terminološko djelo na ruskome. Zbog utjecaja njegove disertacije, Sovjetski savez predložio je osnivanje Tehničkoga odbora 37 unutar ISO-a koji je osnovan 1936. Svrha toga Odbora standardizacija je načela, metoda i primjena vezanih uz terminologiju i druge jezične sadržaje u kontekstu višejezične komunikacije i kulturne raznolikosti.

Na njegovu inicijativu osnovana je 1971. organizacija Infoterm u Beču pod okriljem UNESCO-a koju je vodio do smrti. Od 1997. svake tri godine Infoterm dodjeljuje nagradu pod njegovim imenom za poseban doprinos terminologiji.

Važnija djela[uredi | uredi kôd]

1931. Internationale Sprachnormung in der Technik, besonders in der Elektrotechnik

1968. The Machine Tool Dictionary: An Interlingual Dictionary of Basic Concepts

1974. Die allgemeine Terminologielehre - ein Grenzgebiet zwischen Sprachwissenschaft, Logik, Ontologie, Informatik und den Sachwissenschaften

1974. The Road to Infoterm: Two Reports Prepared on Behalf of Unesco

1979. (postumno) Einführung in die allgemeine Terminologielehre und terminologische Lexikographie

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]