Europska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zemlje članice koje su potpisale i ratificirale-tamno zelena, one koje su potpisale ali nisu ratificirale povelju-svjetlo zelena, one koje nisu ni potpisale ni ratificirale-bijela, one koje nisu članice Vijeća Europe-siva

Europska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima je Europski ugovor usvojen 1992. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u svrhu zaštite i promiđbe tradicionalnih regionalnih i manjinskih jezika u Europi.

Usvajanju povelje predhodio je kongres predstavnika lokalnih vlasti iz raznih Europskih zemalja. Uključivanje regionalnih i lokalnih vlasti bilo neophodno za uspješno provođenje povelje.

Tekst povelje sastavljen je od strane članova skupštine Vijeća Europe na osnovu preporuka sa predhodnog kongresa. Povelja se odnosi isključivo na jezike koji se tradicionalno rabe u zemljama potpisnicama (što isključuje jezike novih doseljeničkih zajednica) koji se u dovoljnoj mjeri razlikuju od službenog jezika (čime se isključuju dijalekti) te koji se govore na definiranom teritoriju te države ili je koristi jezična manjina unutar države u cjelini (čime se uključuju jidiš i romski jezik koji se koriste na širokom zemljopisnom području).

Jezici koji su zaštićeni poveljom[uredi VE | uredi]

Jezici koji su zaštićeni po osnovi povelje[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]