FEMEN (Ukrajina)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s FEMEN (društveni pokret))
Logo pokreta FEMEN.
Aktivistkinja, Aleksandra Shevchenko, predstavlja logo pokreta FEMEN.
Članovi pokreta FEMEN u Kijevu, tijekom ukrajinskih predsjedničkih izbora, 2010.

FEMEN (ukr. Фемен) je ukrajinski ultra-ljevičarski feministički pokret kojega je 2008. godine osnovala mlada ukrajinska studentica Ana Hucol (1983.). Pokret je ubrzo postao poznat po svojim provokativnim akcijama te razodijevanju članica pokreta u javnosti i porukama protiv seks turizma i seksizma. FEMEN je poznat i po svom radikalnim napadima na crkve te religiju kao takvu te na gotovo sve tradicionalno-konzervativne vrijednosti. Uz osnivačicu Anu Hucol najistaknutije članice su Oleksandra Ševčenko i Inna Ševčenko (nisu u rodu).

Pokret trenutno broji preko 15,000 članica i članova u Ukrajini, ali i izvan nje, a od 2010. godine FEMEN planira formirati političku stranku te sudjelovati na ukrajinskim parlamentarnim izborima.

Problemi i ciljevi[uredi | uredi kôd]

Ukrajina poput još nekih drugih tranzicijskih država istočne Europe ima ozbiljnije probleme s prostitucijom koja se često dovodi u kontekst s organiziranim kriminalom. Pokret FEMEN prvi je aktivniji ukrajinski pokret provokativnog karaktera u cijeloj istočnoj Europi koji je u problematičnoj Ukrajini i Rusiji potaknuo snažno javno razmišljanje o trgovini ljudima, prostituciji i organiziranom kriminalu. S vremenom FEMEN je počeo sve više nalikovati na radikalno-ljevičarske udruge koje svoje vrijednosti propagiraju kontroverznim akcijama: uriniranjem po slici Ruskog predsjednika Vladimira Putina, skidanjem do gola, uzvikivanjem poznatih anarhističko-antiteističkih parola protiv crkve u katedrali Notre Dame u Parizu, rezanjem drvenih križeva, napadima na svećenike po europskim gradovima i sl.

Političke ambicije[uredi | uredi kôd]

S obzirom na to da je pokret FEMEN u relativno kratkom razdoblju postao vrlo popularan, namjerava se aktivno uključiti u ukrajinsku politiku osnivanjem feminističke stranke.


Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi FEMEN (Ukrajina)