Fiat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s FIAT)
Fiat S.p.A.
Vrsta Società per Azioni
Osnovana 1899
Sjedište Torino, Italija
Torino, Italija
Predsjednik John Elkann
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili
Neto dobit 51,832 milijarde EUR
Broj zaposlenih 172.012 (31. prosinca 2006.)
Holding tvrtka Exor
Divizije Fiat Group Automobiles (uključujući Chrysler), Maserati, Ferrari, Fiat Powertrain Technologies, Magneti Marelli, Chrysler, Teksid, Comau, Itedi (uključujući list La Stampa), Publikompass
Web stranica http://www.fiat.hr

Fiat je brand koji obuhvaća više industrijskih društava proizašlih iz dioničkog društva Fabbrica Italiana Automobili Torino, osnovanoga 11. srpnja 1899. godine u Torinu u Italiji. Fiat SpA je sada najjača talijanska privatna financijska i industrijska grupa.

Fiat Automobiles[uredi | uredi kôd]

Fiat Automobiles SpA je dioničko društvo koje proizvodi automobile s brandom Fiat, u sklopu Fiat Automobiles Group.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prva Fiatova tvornica otvorena je 1900. u Torinu, u Corsu Dante, sa 150 zaposlenih gdje su proizveli 24 automobila s 3 kotača i 12 KS. Fiatov logo je dizajnirao Biscaretti 1904. Fiat se 1908. proširio i izvan Italije i tako bio dostupan u Njemačkoj i u SAD-u. Fiat je imao mnogo modela od kojih su najpoznatiji iz našeg doba Punto, Panda, Duna itd.

Sadašnji modeli[uredi | uredi kôd]

Hwiparam)

Fiat Group Automobiles[uredi | uredi kôd]

Fiat Group Automobiles (FGA) dioničko je društvo kojemu je stopostotni vlasnik Fiat SpA. Osnovano je 1. veljače 2007. kao slijednik dotadašnjeg društva Fiat Auto SpA. Potkraj travnja 2008. FGA je sklopila sporazum sa srpskom vladom o kupnji tvornice Zastava u Kragujevcu.[1] U travnju 2009. FGA je kupila 20% vlasništva Chrysler Group LLC, što je prodao Cerberus Capital Management L.P., započevši savez dviju tvrtki.[2][3] Po tom dogovoru Fiat treba do prve polovice 2014. stupiti u vlasništvo više od 50% Chryslera. Zajednički im je cilj proizvoditi više od 6 milijuna vozila godišnje.

Društva koja kontrolira FGA i njezin vlasnički udio[uredi | uredi kôd]

Joint ventures u kojima je FGA i njezin vlasnički udio[uredi | uredi kôd]

Fiat SpA[uredi | uredi kôd]

Fiat SpA je dioničko društvo, talijanska industrijska grupa nastala 1. siječnja 2011. od dotadašnje Fiat Group, pošto se od nje odvojila Fiat Industrial s proizvodnjom poljoprivrednih i industrijskih strojeva. Većinski dioničar je Exor, holding čiji su vlasnici potomci Fiatova utemeljitelja Giovannija Agnellija, s prezimenima Agnelli, Elkann i Nasi. Glavni dioničar i Exorov predsjednik je John Elkann.

Poduzeća u sklopu Fiata SpA i njegov vlasnički udio[uredi | uredi kôd]

Automobili
Dijelovi i proizvodni sustavi
Nakladništvo i komunikacije

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Comunicato ufficiale Fiat (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 1. siječnja 2011. Pristupljeno 6. veljače 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Službena izvijest FGA[neaktivna poveznica]
  3. Članak u Corriereu della Sera

Vanjska poveznica[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Fiat