Fedir Apollonovič Pirockij

Izvor: Wikipedija
Ukrajinski znanstvenik Fedir Apollonovič Pirockij

Fedir Apollonovič Pirockij (ponegdje: Fjodor Apollonovič Pirockij); (ukr. Федір Аполлонович Піроцький, rus. Фёдор Аполлонович Пироцкий); (Ukrajina, Lohvicja, 17. veljače 1845. - Ukrajina, Oleshky, 28. veljače 1898.); je ukrajinski i ruski znanstvenik i izumitelj, kojeg prema pojedinim izvorima smatraju prvim izumiteljem modernog električnog tramvaja, dok ga se prema drugim izvorima smatra istim izumiteljom isključivo u Ruskom carstvu, navodeći njemačkog Siemensa prvim. Pirockij je tijekom svog života imao niz manjih znanstvenih uspjeha na području kontrole prijenosa električne energije, a tijekom života je najviše djelovao u Kijevu i Sankt Peterburgu, dok se pred kraj svoje karijere povukao na poluotok Krim.

Fedir Pirockij potječe iz ugledne ukrajinske kozačke obitelji s prostora Poltavske oblasti, i prije nego što se počeo zanimati za znanost, završio je Vojnu akademiju u Kijevu. Vojnu službu i status nije napustio tijekom cijelog svog života, sve do mirovine, što je bio čest i častan običaj u ukrajinskim kozačkim obiteljima. Godine 1871. nastavio je svoje školovanje vezano za buduće zanimanje u Sankt Peterburgu. Za života je surađivao s mnogim znanstvenicima, između ostalih i s Carlom Heinrich von Siemensom kojemu je bio poprilično zanimljiv i inventivan. Zahvaljujući Pirockom, 2. lipnja 1892. po prvi puta, u cjelom Ruskom carstvu otvoren je tramvajski promet, u gradu Kijevu.

Literatura na ruskom i ukrajinskom jeziku[uredi | uredi kôd]

  • Ржонсницкий Б. Н.; Фёдор Аполлонович Пироцкий. М.–Л. Госэнергоиздат. 1951
  • Ржонсницкий Б. Н.; Ф, А. Пироцкий и его работы в области электротехники. – Известия АН СССР. Отделение технических наук. №3. 1951. С. 430
  • Ржонсницкий Б. Н.; Ф.А.Піроцький. Винахідник трамвая. Держтехвидав Украïни. Киïв. 1951
  • Ржонсницкий Б. Н.; Трамвай русское изобретение. М., Изд. МКХ РСФСР, 1952

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]