Felix von Weingartner

Izvor: Wikipedija
Felix von Weingartner
Felix von Weingartner
Životopisni podatci
Rodno ime Felix von Weingartner, pl. Münzberg
Rođenje 2. lipnja 1863., Zadar, Hrvatska
Smrt 7. svibnja 1942., Winterthur, Švicarska
Djelo
Poznatija djela Sakuntala
Genesius
Meister Andrea
Važniji suradnici Carl Reinecke
Franz Liszt
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Felix von Weingartner, pl. Münzberg (Zadar, 2. lipnja 1863.Winterthur, 7. svibnja 1942.), austrijski dirigent, neoromantičarski skladatelj, pijanist i književnik.


Životopis[uredi | uredi kôd]

Weingartner je studirao u Grazu, Leipzigu i naposljetku u Weimaru kod Franza Liszta. Bio je također i učenik Carla Reineckea. Weingartner je prvenstveno poznat kao dirigent i kulturolog, no za života je bio i skladatelj i književnik.

Nakon što je glazbenim pozornicama ravnao već u Mannheimu i Berlinu, 1908. godine je naslijedio Gustava Mahlera i tri godine ravnao bečkom Dvorskom operom. Od 1908.1927. Weingartner je vodio koncerte Bečke filharmonije, a istovremeno je od 1919.1924. bio i ravnatelj bečke Narodne opere (njem.Volksoper Wien). Godine 1927. otišao je u Švicarsku. Od 1935.1936. bio je ravnatelj bečke Državne opere (njem. Wiener Staatsoper). Nadalje je djelovao u Hamburgu, Bostonu, Münchenu i Baselu.

Iako je Felix von Weingartner bio i skladatelj širokog opusa (skladao je opere, simfonije, pjesme, instrumentalnu komornu glazbu), njegova se djela danas rijetko izvode. Kao dirigent je nadahnuo mnoge generacije glazbenika svojom jasnom i skladnom tehnikom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • W. Jacob:Felix von Weingartner. Ein Brevier. Wiesbaden 1933.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Felix von Weingartner

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]