Fender Zone Bass

Izvor: Wikipedija
Fender Deluxe Zone Bass
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 2001.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata "C" oblik, pričvršćen vijcima
Broj pragova 22.
Dužina skale 864.mm
Drvo
Drvo za tijelo Joha
Drvo za vrat Javor
Hvataljka palisander,
radijus 241 mm
Oprema
Ploča nema
Most Deluxe fiksni
(mogući odabir da se žice provlače kroz tijelo)
Elektromagnet jedan Precision Bass
i jedan Jazz Bass
Mašinice Gotoh Cast/Sealed "Mini"
Žice
Broj žica 4.
Debljina žice 045., 065., 085., 110.
Boje
trobojni sunburst[1]

Fender Zone Bass je električna bas-gitara koju je Fender proizveo 2001. godine.
Model Zone Bass zamijenio je japanski model P-Bass Lyte Deluxe s tijelom od mahagonija, 9V napajanjem i tropojasnim ekvilajzerom, koji se prestao proizvoditi 2000-te godine.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Za razliku od prethodnih Fenderovih medela, ali i modela proizvedenih 2004. godine s tijelom od punog mahagonija, johe, oraha ili građe od javora, s par dvostrukih elektromagneta, napajanjem od 18V i tropojasnim ekvilajzerom. Ovo je ipak nešto lakši, i po obimu manji model bas-gitare.

Američki model ponudio je vrhunske značajke uključujući novo dizajnirane elektromagnete i elektroniku, a u slučaju American Deluxe verzije i novinu, izbor egzotičnog drveta. Tako da je ovaj model bas-gitare Fenderov odgovor na općenito visoko kvalitetne proizvode modela bas-gitari.
Po riječima potpredsjednika Fender kompanije za proizvodnju i promidžbu električnih gitari Richarda McDonalda: "Ovo je vrlo ambiciozan korak za Fender baseve. Proteklih godina uložili smo ogroman napor u pronalaženju točno onoga što basisti očekuju od današnje suvremene bas-gitare. Ono što smo pronašli predstavljeno je u modelu Zone Bass, i na te rezultate smo ponosni."
American Deluxe Zone Bass je jedan od prvih Fenderovih pothvata u području primjene egzotičnog drveta u izgradnji bas-gitare. Izbor se suzio na završni dizajn: javor preko johe, ili orah preko mahagonija.
Fenderovi inženjeri kako bi izgradili potpuno novu elektroničku platformu s ciljem poboljšanja tonskih karakteristika svake pojedine opcije, uložili su u istraživanje i razvoj posljednje dvije godine. To je rezultiralo potpuno novim dizajnom elektromagneta kojima je proširen donji, i gornji, frekvencijski opseg.
Oba elektromagneta dizajnirana su od visoko kvalitetnog obojenih čeličnih polnih dijelova koji se nalaze u jezgri svakog kalema/namota. Pogone ih keramički magneti smješteni u podnožju svakog ležišta elektromagneta koji nude optimalnu snagu i odličan prijenos jasnoće i artikulacije tona žice.
Most na američkom Deluxe Zone Bassu je od kromiranog čelika.
Vrat na gitari je moderni "C" dizajn, s 22. praga i 863,6 mm dugačkom skalom. Model se proizvodi u pogonu Corona, Kalifornija.

Model proizveden u Meksiku u suštini je isti dizajn modela Precision Bass Lyte proizveden u Japanu samo bez konfiguracije P/J elektromagneta, a tropojasni ekvilajzer napaja napon baterije od 9V.
Most gitare je J-stil, i dizajnom je prilagođena verzija modela prije 2004. godine, koja podsjeća na model Deluxe Active Jazz Bass.
Unatoć sličnostima s meksićkim modelom P-Bass Lyte, model Zone Bass platežno je nižeg ranga, i prestao se proizvoditi krajem 2000. godine, a zbog niske kvalitete ugrađene električne instalacije 2006. godine povučeni su s Fenderovog cijenovnog popisa.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]