Pravedna trgovina

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Fer trgovina)

Pravedna trgovina ili Fair trade je naziv za oblik nadzirane trgovine pri kojoj su cijene za proizvode koje se plaćaju proizvođačima obično više od cijena na svjetskom tržištu. Na taj način se proizvođačima želi omogućiti veći i pouzdaniji prihod u odnosu na konvencionalnu trgovinu. Pokret zagovara plaćanja "fer cijena" za proizvode, kao i poštovanje socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji.

Certificirani proizvođači u Ekvadoru.

Fair Trade pokret usmjeren je uglavnom na proizvode iz zemalja u razvoju koje se izvoze u razvijene zemlje.

Fer trgovina obuhvaća poljoprivredne proizvode, kao i proizvode tradicijonalnih obrta i industrije. Brzo se širi i u nova područja, kao što je turizam.

Najčešći proizvodi uključuju rukotvorine, kavu, kakao, šećer, čaj, banane, med, pamuk, vino, svježe voće, čokoladu i cvijeće.

Proizvodi se prodaju u trgovinama zdrave hrane, fair trade trgovinama, supermarketima i restoranima.

Razni proizvodi iz fer trgovine

Prema izjavi organizacije Fairtrade Labelling Organizations International preko 1,4 milijuna zemljoradnika imaju korist od fer trgovine.

Dugoročni cilj je pomoći proizvođačima i zemljoradnicima za postizanje veće gospodarske samodostatnosti i stabilnosti. Ostali ciljevi i promoviranje pravednijeg proizvodnog sustava i svjetske trgovine.

Glavni ciljevi "Fair Trade"[uredi | uredi kôd]

  • Poboljšati životne uvjete i položaj proizvođača kod pristupa tržištu, jačanje proizvođačkih organizacija, pružajući fer cijene za proizvode i osigurati kontinuitet poslovnih odnosa.
  • Poboljšati životne uvjete za ugrožene proizvođače, posebice žene i starosjedilačko stanovništvo i zaštitu djece od izrabljivanja kod proizvodnje.
  • Podizanje svijesti potrošača o negativnim učincima međunarodne trgovine na proizvođače
  • Poslovno partnerstvo kroz uzajamni dijalog, poštovanje i transparentnost.
  • Zaštite ljudskih prava kroz promicanje socijalne pravde, razvoj, ekološki prihvatljivog ponašanja i ekonomske sigurnosti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Pravedna trgovina
Nedovršeni članak Pravedna trgovina koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.