Celulitis

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Flegmona)
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM L03.90 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D002481 Uredi na Wikipodatcima

Celulitis ili flegmona difuzna je upala potkožnog vezivnog tkiva. Upalni proces također se može razviti u vezivnom tkivu zdjelice, retroperitonamskom području, perinefritičnom i intraorbitalnom području. Uzročnici flegmone su streptokoki (najčešće hemolitički), stafilokoki i drugi piogeni mikroorganizmi.

Simptomi[uredi | uredi kôd]

Koža je topla, tamnocrvena, edematozna i vrlo bolna. Poslije 3-4 dana mogu nastati mjehuri i nekrotična žarišta. Celulitis je često praćen limfangitiisom i regionalnim limfadenditisom.

Liječenje[uredi | uredi kôd]

Liječenje: Mirovanje, imobiliziranje (kod flegmone okrajina) i antibiotska terapija (oksacilin ili cefalosporin)

Interdigitalna flegmona[uredi | uredi kôd]

Nastaje zbog mikroozljeda dlana i infekcije žuljeva. Šaka je otečena, često jače na dorzumu, bolna, a prsti između kojih se nalazi gnojna upala malo su razmaknuti i savijeni.

Liječenje: Incizija kroz kožu, potkožno tkivo i aponeurozu u smjeru distalne brazde u dlanu, dreniranje, imobiliziranje i antibiotici

Vratna flegmona[uredi | uredi kôd]

Gnoj se skuplja u prostoru oko žabica kad zarazne bakterije prodru u peritonzilarno tkivo pa ga infiltriraju stvarajući tako više ili manje ograničene upalne procese. Duboka vratna flegmona širi se obično u parafaringealnom i u retrofaringealnom prostoru.

Pogledajte također[uredi | uredi kôd]

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!